VIDEO Sacrifiu uman pentru Cupa Mondială din Qatar. 44 de muncitori nepalezi au murit în două luni din cauza condiţiilor inumane de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doha se pregăteşte intens ca să găzduiască Cupa Mondială de Fotbal din 2022
Doha se pregăteşte intens ca să găzduiască Cupa Mondială de Fotbal din 2022

Zeci de muncitori nepalezi, care au muncit din greu pentru a pregăti Qatarul de Cupa Mondială din 2022, au murit în ultimele săptămânii, iar alte câteva mii îndură condiţii de muncă inumane, arată o investigaţie a cotidianului britanic „The Guardian”, care denunţă un caz de sclavie modernă în emiratul arab.

În materialul intitulat „Dezvăluiri: «Sclavii» Cupei Mondiale din Qatar”, jurnaliştii britanici susţin că în fiecare zi a verii care tocmai s-a încheiat un muncitor nepalez şi-a pierdut viaţa, majoritatea dintre fiind tineri care au suferit stopuri cardiace.

Potrivit datelor furnizate de „The Guardian”, nepalezii, care formează cel mai mare grup de muncitori străini din Qatar, se confunctă zilnic cu situaţii de exploatare şi abuz similare cu ceea ce astăzi se consideră sclavie, aşa cum e definită ea de Organizaţia Internaţională de Muncă.

Cel puţin 44 de muncitori nepalezi au murit între 4 iunie şi 8 august. Jumătate dintre ei au suferit fie un infarct, fie un accident la locul de muncă. Mai mult, potrivit cotidianului britanic, câţiva muncitori nepalezi nu şi-au primit salariul pe mai multe luni, altora li s-a confiscat paşaportul şi se plâng că n-au primit apă, deşi lucrau la temperaturi ridicate pentru a construi edificiile de care se vor bucura microbiştii la Cupa Mondială de Fotbal din 2022. Alţi 30 de nepalezi s-au refugiat în ambasada Nepalului de la Doha ca să scape de condiţiile inumane în care erau obligaţi să muncească.

„Am vrea să plecăm, dar compania nu ne lasă”, a declarat un angajat nepalez din Lusail City, un oraş în construcţie, care va include un stadion cu o capacitate de 90.000 de locuri, unde se va ţine finala Campionatului Mondial de Fotbal.

Reprezentanţii Comitetului Suprem 2022, care este responsabil de organizarea evenimentului sportiv, au declarat pentru „The Guardian” că încă n-au demarat proiectele care sunt în legătură directă cu Campionatul Mondial. Totuşi, aceştia au spus că „sunt profund îngrijoraţi” de reclamaţiile împotriva unor firme de construcţii care operează în Lusail City.

Potrivit „The Guardian”, muncitorii din industria construcţiilor din Qatar trăiesc în condiţii groaznice: 12 persoane împart aceeaşi cameră de hostel.

„Muncim cu stomacul gol câte 24 de ore: 12 ore lucrăm şi 12 ore toată noaptea, fără mâncare. Când m-am plâns şefului meu, m-a lovit, m-a dat afară de unde locuiam şi a refuzat să mă plătească. Am fost nevoit să cerşesc pentru mâncare”, a declarat Ram Kumar Mahara.

Cum se construiesc cu sânge stadioanele pentru Cupa Mondială din 2022

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite