Crucea Roşie, după 150 de ani de activitate: o misiune din ce în ce mai dificilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiunea Crucii Roşii devine din ce în ce mai dificilă FOTO AFP
Misiunea Crucii Roşii devine din ce în ce mai dificilă FOTO AFP

Mişcarea Internaţională Crucea Roşie a fost creată acum 150 de ani în scopul alinării suferinţei celor care pătimeau din cauza războiului. Astăzi, însă, conflictele armate sunt diferite, iar misiunile voluntarilor sunt tot mai complexe şi mai periculoase.

Pentru Alfredo Malgarejo de la Crucea Roşie, misiunea echipei sale din nordul Siriei este clar reglementată de legile internaţionale. Nu e însă la fel şi pentru localnici, se arată într-un articol apărut pe site-ul dw.de.

„Am avut opt camioane încărcate cu produse“, îşi aminteşte el. „Am semnat un acord scris cu părţile implicate în conflict şi apoi totul a fost oprit“. Un comandant din zonă a refuzat să accepte produsele. Au urmat zile întregi de negocieri, până ce alimentele şi medicamentele au putut fi transportate mai departe.

Ucişi în timp ce ajută

„Devine tot mai periculos să ajungi la anumite acorduri în toiul conflictului“, spune Malgarejo, a cărui experienţă la Crucea Roşie depăşeşte 17 ani.

Siria, spune el, nu face excepţie. Este un exemplu trist care arată cât de greu a devenit să oferi ajutor.

„Doi angajaţi au fost ucişi într-un an, alţi doi încă lipsesc“, povesteşte el.

Regulile pentru a lucra la Crucea Roşie sau la alte organizaţii umanitare din zonele de conflict au fost stabilite într-o perioadă în care armatele luptau una împotriva alteia în structuri clare. În februarie 1863, omul de afaceri elveţian Henry Dunant a venit cu iniţiativa de a negocia un acord internaţional pentru tratarea şi îngrijirea victimelor războiului. Atunci s-a născut mişcarea.

Convenţiei adoptate în 1864 la Geneva i s-au adăugat alte acorduri, până în anii 1970, dar de atunci natura conflictelor s-a modificat.

Acum sunt războaie mai mici“, crede Herfried Munkler, analist politic. „În ultimii 20 de ani, armatele private au jucat un rol important“. Conflictele de astăzi sunt, într-adevăr, diferite. Asta are un impact şi asupra modului în care sunt aplicate legile internaţionale, afirmă Munkler.

Unul dintre cele mai sensibile subiecte este distincţia dintre combatanţi şi necombatanţi“, spune el. Cine luptă împotriva cui? Acestea sunt întrebări la care nu s-a răspuns încă.

Lipsa de claritate creşte dificultatea de a ajunge la acorduri cu privire la acţiunile noastre“, spune Johannes Richert, care se ocupă de Crucea Roşie în Germania.

Misiunea Crucii Roşii este îngreunată şi de organizaţiile care au interes în zonele de conflict, altul decât ajutorul umanitar. Aceste interese pot determina miliţiile să devină sceptice şi în ce priveşte bunele intenţii ale Crucii Roşii. Toate părţile dintr-un conflict trebuie să priceapă că ajutorarea celor care au nevoie nu dezavantajează niciuna dintre părţi, susţine Richert. Dar acest mesaj este adesea dificil de transmis, continuă el.

Restabilirea încrederii

În Siria, armata luptă împotriva mai multor miliţii care sunt adesea fragmentate. În Yemen, teroriştii şi grupările tribale luptă împotriva Guvernului. Acestea sunt conflicte difuze, iar celor de la Crucea Roşie le este greu să găsească persoana potrivită cu care să discute.

Trebuie să lucrăm mereu discret, să ne asigurăm că părţile implicate în conflict au încredere în noi“, spune Richert.

Dar Crucea Roşie are un avantaj. Asociaţiile locale au deja informaţiile lor de contact, înainte ca lucrurile să se agraveze. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite