Criza refugiaţilor: Paşapoarte false siriene, de vânzare pe Facebook pentru migranţii care vor să obţină azil în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii care vor să intre în Uniunea Europeană pot să cumpere paşapoarte siriene false pe Facebook, care le cresc şansele să obţină azil în una dintre ţările de pe continent, relatează Deutsche Welle.

În prezent există circa 20 de milioane de de refugiaţi în lume, cel mai mare număr din istorie. Copleşită de fluxul de refugiaţi, Uniunea Europeană a anunţat că cei care vin aici pentru a munci nu vor primi azil, ci doar cei consideraţi „refugiaţi politici” sau „refugiaţi de război”.

Germania, spre exemplu, a întocmit recent o listă a ţărilor de origine sigure, ceea ce înseamnă că refugiaţii care sosesc aceste ţări nu au dreptul să primească azil. Lista include toate ţările Uniunea Europeană, trei state balcanice, dar şi ţări precum Ghana sau Senegal.

Refugiaţii din ţări care se află în război, precum Siria, sunt văzuţi, însă, ca „refugiaţi politici”, şi primesc tratament preferenţial. Asta înseamnă că un migrant din aceste ţări are şanse mari să primească azil.

Din acest motiv, tot mai multe persoane vând paşapoarte false siriene pe reţelele de socializare. Publicul-ţintă e reprezentat de cetăţeni ai ţărilor din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord care vorbesc arabă şi au emigrat din motive economice, dar vor ca autorităţile germane să creadă că sunt refugiaţi sirieni.

Unul dintre cele mai facile moduri de a intra în posesia unui astfel de document este o pagină de Facebook intitulată chiar „Azil în Germania”.

Cel mai probabil, administratorii ei sunt în Turcia. Pagina creată în aprilie are aproape 11.000 de like-uri şi oferă sfaturi refugiaţilor, de la numerele de telefon ale gărzilor de coastă din Grecia, Turcia, Italia şi Malta până la instrucţiuni pentru a-i ajuta să îşi găsească o soţie în Suedia.

image


Pagina de Facebook „Azil în Germania” FOTO Captură Deutsche Welle

Cel mai şocant mesaj este cel prin care se vând, în mod deschis, paşapoarte false sau alte documente siriene. Spre exemplu, o diplomă de licenţă poate fi cumpărată cu echivalentul a 100 de dolari, iar un paşaport sirian pentru 1.500 de dolari.

Paşapoartele au ştampila falsificată a Ministerului Sirian de Externe. Din acest motiv, cei care vor să le folosească nu trebuie să le arate ambasadelor siriene, ci doar autorităţilor europene, care nu vor putea să sesizeze falsul, scrie Deutsche Welle.

image

Scrisori false de ameninţare cu moartea

O altă metodă prin care un migrant îşi poate creşte şansele de a obţine azil în Europa e reprezentată de scrisorile false de ameninţare cu moartea.

Dacă până acum câţiva ani o astfel de scrisoare de la talibanii afgani era echivalentă cu o condamnare la moarte, în prezent acestea se vând cu preţuri de până la 1.000 de dolari, după cum relatează AP.

Scrisorile scrise de mână în numele aşa-numitului Emirat Islamic al Afganistanului erau trimise în trecut celor suspectaţi că au colaborat cu forţele afgane de securitate sau cu trupele americane. Destinatarii erau avertizaţi că o comisie militară va decide în legătură cu pedeapsa lor.

În prezent, talibanii spun că au încetat să trimită asemenea mesaje. Scrisorile false de acest gen sunt însă o afacere înfloritoare, pentru că zeci de mii de afgani vor să obţină azil în Europa cu ajutorul lor.

„Dintre scrisorile de ameninţare prezentate de afgani autorităţilor europene, aş spune că 1% sunt reale în timp ce 99% sunt false”, spune Mukhamil, un bărbat de 35 de ani care a vândut 20 de epistole de acest gen.

Formula lui e una simplă: îi acuză pe clienţi că lucrează cu forţele afgane sau americane şi adaugă o siglă a talibanilor furată de pe pagina lor de internet.

„Până acum, am cunoscut o singură persoană care chiar a primit o scrisoare de ameninţare de la talibani. Toate celelalte sunt false”, mărturiseşte falsificatorul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite