Copiii din Irak, martori la masacrele din ultimele zile, forţaţi să lupte în ambele tabere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ce în ce mai mulţi copii se alătura ambelor tabere implicate în conflictul din Irak FOTO: AFP/Getty Images
Din ce în ce mai mulţi copii se alătura ambelor tabere implicate în conflictul din Irak FOTO: AFP/Getty Images

Când cel mai respectat cleric şiia din Irak, ayatolahul Ali al-Sistani, îndemna acum câteva zile pe „toţi cetăţenii care pot să mânuiască o armă şi care doresc să apere ţara, populaţia civilă şi locurile sfinte împotriva teroriştilor, să se alăture forţelor de securitate”, nu mulţi îşi imaginau că aceşti „cetăţeni” vor lăsa deoparte pistoalele de jucărie şi vor pune mâna pe arme adevărate.

Din ce în ce mai multe organizaţii pentru protecţia drepturilor copilului avertizează asupra prezenţei minorilor în conflictele din Orientul Mijlociu, inclusiv în cea mai recentă criză din Irak. Copii, unii având chiar mai puţin de 10 ani, se alătură în număr din ce în ce mai mare ambelor tabere implicate în criza recentă ce acaparează Irakul de la o oră la alta. Pe lângă imaginile extrem de tulburătoare ce au facut înconjurul planetei în ultimele 48 de ore, un alt set de imagini apar din oraşele cuprinse de conflictul dintre organizaţia funamentalistă SIIL şi forţele guvernamentale irakiene.

În fotografiile apărute recent se pot observa mai mulţi copii fluturănd arme automate, în timp ce se alătură forţelor de securitate voluntare irakiene pentru a apăra capitala irakiana de un atac al fundamentaliştilor suniţi. Imagini similare au apărut pe reţelele sociale şi din oraşul Basra, la circa 500 de km sud-est de Bagdad.

Minorii în zone de conflict

Folosirea copiilor în zone de conflict nu este o practică nouă. Nici măcar una limitată la Orientul Mijlociu. De-a lungul istoriei, copii au fost folosiţi în conflicte cu diferite scopuri, în majoritate fie direct implicaţi în conflict, ocupând funcţii auxiliare, cum ar fi cele de transmitere mesaje, spionaj sau logistică şi suport sau direct, fie ca scuturi umane sau propagandă pentru regim.

Vreau să învăţ cum să omor oamenii care intră în ţara noastră ca să ne omoare părinţii. (…) Mi-am găsit chemarea, vreau să fiu un luptător în numele lui Dumnezeu şi dacă e să mor, atunci am s-o fac”, Mahmoud

Lucrurile au luat o întorsătură spre bine la sfârşitul anilor '70, când o serie de convenţii au încercat să limiteze prezenţa copiilor în zonele de conflict. Asta nu a împiedicat însă ţări ca Liberia, Rwanda, Sierra Leone, Libia, Siria şi Irak să continue practica implicării copiilor în conflictele armate.

Copii şi războiul- o joacă mult prea serioasă: 

irak copii

Un raport al organizaţiei Child Soldiers Internaţional cu privire la implicarea copiilor în război estimează că un număr de aproximativ 17 state au folosit minori în conflictele din ultimul sfert de veac, numărul iniţial, conform UNICEF , fiind undeva la 200 de mii în anul 1988. După părerea experţilor, aceste numere s-au triplat în ultmii ani, cauza fiind conflictele din ţările implicate în Primăvara Arabă, în special Libia şi Siria.

Unul din cercetătorii acestei probleme, Jennifer Lapicki a publicat destul de recent un raport cu privire la numărul copiilor irakieni implicaţi în zone de conflict. „Aproximativ 11 milioane din cei 31 de milioane de cetăţeni irakieni sunt minori. Asta oferă guvernului irakian un număr semnificant de forţe în cazul unui conflict”, remarcă Lapicki în raportul său.

Irakul are o tradiţie de a folosire a copiilor în război, aceştia fiind victimele conflictelor din războiul pe care Bagdadul l-a purtat împotriva Iranului în aniii '80 şi în ambele războiaie împotriva americanilor, cel din Golf şi invazia cea mai recentă din 2003.

Copiilor li se inoculează ideea că războiul este o datorie patriotică, una în care îşi apără ţara împotriva invadatorilor. Un copil-soldat irakian afirmă că doreşte „să moară ca un martir, aşa cum a murit şi tatăl meu. Vreau să învăţ cum să omor oamenii care intră în ţara noastră ca să ne omoare părinţii. Sunt sigur. (…) Mi-am găsit chemarea, vreau să fiu un luptător în numele lui Dumnezeu şi dacă e să mor, atunci am s-o fac,” mărtuireşte tânărul Mahmoud, citat de Lapicki.

De ambele baricade

În 2012, Irakul a avut, la nivel oficial, 355 de incidente în care drepturile copilului au fost încălcate grav, 178 rezultând în decesul minorilor. Majoritatea s-au întâmplat în regiunile din jurul Bagdadului, Kirkuk, Ninewa şi Anbar, regiuni unde momentan se dau cele mai grele bătălii. Conform raportului, în Iraq au avut loc şi recrutări în rândul copiilor făcute de organizaţia jihadistă SIIL, majoritatea în regiunea Ninewa (Mosul). Majoritatea recruţilor erau băieţi cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, folosiţi pentru transportarea explozivelor improvizate şi plantarea acestora.

Pe 17 mai 2012, în regiunea oraşului Mosul, forţele de securitate irakiene au ucis doi băieţi, de 16 respectiv 17 ani, în timp ce plantau dispozitive explozibile, o tehnică folosită de SIIL.

În contextul luptelor sectariene din ce în ce mai grave, cu participanţi dintre cei mai diverşi ,copii sunt o categorie vulnerabilă nu numai expunerii la pericolul conflictului ca şi civili ci şi ca participanţi forţaţi în conflictele din Irak.


Citeşte şi:

Reţelele de socializare, noua armă cu care jihadiştii vor să câştige războiul sfânt

Gruparea Statul Islamic în Irak şi Siria (ISIS), care a reuşit să captureze în doar trei zile trei mari oraşe din Irak, foloseşte o strategie complexă de social media, similară celor utilizate de mari companii şi branduri, pentru a se asigura că mesajul fundamentalist ajunge la cât mai multe persoane. Pentru asta, jihadiştii au elaborat chiar şi aplicaţii pentru telefoane mobile.

Din nou în Irak. Statele Unite trimit 275 de militari în Bagdad pentru a proteja ambasada americană

Preşedintele american Barack Obama a anunţat luni că Statele Unite vor trimite 275 de militari în Irak pentru a asigura securitatea ambasadei SUA la Bagdad, în urma violenţelor provocate de militanţii sunniţi din facţiunea SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant), informează Reuters.

CIA, arătată cu degetul pentru criza din Irak

Întâi Crimeea, acum Irak. De ce sunt serviciile de informaţii americane luate prin surprindere? Comunitatea de intelligence din SUA, estimată la o valoare de 50 miliarde de dolari, a fost încă odată, în decurs de trei luni, luată prin surprindere de evoluţia evenimentelor dintr-o zonă strategică.

Opt membri ai grupării teroriste SIIL, arestaţi în Spania

Opt presupuşi membri ai grupului terorist sunnit Statul Islamic al Irakului şi Levantui (SIIL) au fost arestaţi luni în Spania, sub acuzaţia că încercau să recruteze islamişti care să fie trimişi în Irak şi Siria, relatează BBC News online.

Pe urmele petrolului: jihadiştii ocupă rafinăriile pentru a obţine fonduri

Gruparea teroristă SIIL (Statul Islamic al Irakului şi Levantului), cea mai bogată organizaţie teroristă din lume, controlează în acest moment regiuni extinse din Siria şi Irak, ocupând în special zone bogate în resurse de petrol. Potrivit site-ului Policymic, SIIL îşi extinde puterea prin vânzarea petrolului din regiunile ocupate, depăşind influenţa grupării Al Qaeda.


 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite