Contre între Washington şi Berlin pe tema armamentului nuclear
0Un diplomat din cadrul administraţiei Trump susţine că Polonia ar putea găzdui armele nucleare americane din Germania dacă oficialii de la Berlin ar cere retragerea lor. Ideea este privită cu suspiciune.
„Dacă Germania vrea să diminueze capacitatea nucleară şi să slăbească NATO, probabil că Polonia - care îşi plăteşte corect partea, înţelege riscurile şi se află pe flancul estic al NATO - ar putea găzdui capacităţile de aici”, a scris pe Twitter ambasadoarea SUA în Germania, Georgette Mosbacher.
Comentariul lui Georgette Mosbacher a venit după cel a lui Rick Grenell, ambasadorul american în Germania şi directorul interimar al Serviciului Naţional de Informaţii, care a cerut joi autorităţilor de la Berlin să nu slăbească NATO cerând retragerea armelor nucleare americane de pe teritoriul lor.
„Obiectivul componentei nucleare NATO este să menţină statele membre nenucleare implicate în planificarea politicii de descurajare a NATO. Participarea Germaniei la componenta nucleară garantează faptul că vocea sa contează. Germania îşi va asuma această responsabilitate, sau va sta şi se va bucura de avantajele economice ale securităţii oferită de ceilalţi aliaţi?”, a scris Grenell.
Grenell şi Mosbacher au reacţionat astfel la o declaraţie făcută la începutul acestei luni pentru „Tagesspiegel” de către Rolf Mützenich, liderul din Bundestag al Partidului Social-Democrat (SPD). Germania trebuie „să renunţe la stocarea de arme nucleare americane”, este de părere Mützenich.
Presa afiliată Kremlinului a amplificat imediat declaraţia lui Mosbacher, susţinând că ambasadorul american nu face decât să pregătească opinia publică în privinţa unui eventual transfer de arme nucleare şi că urmează o nouă criză a rachetelor de tipul de cele din Cuba din 1962.
„Una dintre cele mai stupide idei din lume”, a denunţat Scott Ritter, fost inspector ONU în domeniul armamentului.