Continuă epurările în Turcia. Alte 64 de instituţii media au fost închise
0Guvernul Turciei continuă seria de reprimări în urma tentativei de lovitură de stat eşuate din noaptea de 15 spre 16 iulie. Miercuri, 45 de ziare, 16 posturi de televiziune şi trei agenţii de presă au fost închise, conform CNN, care citează agenţia de stat Anadolu.
În total, 130 de instituţii media din Turcia au fost închise în mai puţin de două săptămâni, din cauza unor presupuse legături cu imamul Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că orchestrat tentativa de puci.
Guvernul turc poate revoca licenţele instituţiile media fără posibilitatea de a fi invocată încălcarea dreptului la liberă exprimare, deoarece ţara se află în stare de urgenţă – ceea ce permite administraţiei lui Erdogan să suspende drepturi şi libertăţi cetăţeneşti pentru a asigura securitatea naţională.
Tot în cursul acestei săptămâni, mandate de arestare au fost emise pe numele a 89 de jurnalişti, câţiva zeci de la defunctul ziar „Zaman” - care a fost principala publicaţie de opoziţiei până la confiscarea acestuia de guvern în luna martie, fiind apoi închis în cadrul reprimărilor care au urmat puciului eşuat.
Reorganizările continuă şi în cadrul armatei, unde peste 1.700 de soldaţi, încluzând 87 de generali, au fost concediaţi.
Peste 60.000 de persoane care lucrau în administraţie, educaţie, sistemul juridic şi armată au fost eliberate din funcţii în cadrul epurărilor care au urmat puciului, în timp ce aproximativ 15.000 de persoane au fost arestate pentru participare sau complicitate la tentativa de lovitură de stat. O mare parte din epurări s-au bazat pe presupuse legături ale persoanelor vizate cu mişcarea Gulen.
Guvernul turc a închis sau confiscat mii de instituţii, incluzând universităţi, spitale sau şcoli private, şi a interzis academicienilor să părăsească ţara, în ceea ce susţine că ar fi măsuri pentru a preveni o altă lovitură de stat şi a ajuta la investigaţia evenimentelor din noaptea de 15-16 iulie.