Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie privind încetarea conflictului din Siria. Soarta lui al-Assad, indecisă
0Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, vineri seară, la New York, o rezoluţie ce consemnează un plan pentru încetarea conflictului civil din Siria şi începerea negocierilor politice între actualul guvern şi facţiunile rebele, relatează presa internaţională. Textul rezoluţiei nu abordează însă cea mai disputată problemă pe plan internaţional – rolul pe care îl va juca în continuare actualul preşedinte sirian Bashar al-Assad.
Rezoluţia a fost adoptată în unanimitate de toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU, cu un vot 15-0. Este prima dată de la începutul conflictului, în 2011, când Statele Unite şi Rusia au căzut de acord în ceea ce priveşte viitorului ţării arabe. Textul rezoluţiei a fost aprobat şi de aşa-numitul Grup Internaţional de Suport pentru Siria – un grup de 18 ţări condus de Statele Unite şi Rusia care include şi rivalele din Orientul Mijlociu Turcia, Arabia Saudită şi Iran -, precum şi de Liga Arabă şi Uniunea Europeană.
Documentul în cauză, văzut de reporteri ai agenţiei Reuters, prevede redactarea unei noi Constituţii Siriene şi organizarea de alegeri libere în cel mult 18 luni de la începutul procesului de revizuire, însă nu specifică dacă actualul preşedinte sirian, Bashar al-Assad, are dreptul de a candida în aceste alegeri. Până la organizarea alegerilor, puterea interimară în Siria ar urma să fie preluată de un guvern „credibil, reprezentativ şi nerestricţionat la o singură sectă” în cel mult şase luni, format din membri ai actualului guvern şi ai coaliţiei rebele.
Calendarul orientativ al implementării acestor măsuri este conform cu cel stabilit de diplomaţii ţărilor din Grupul Internaţional de Suport pentru Siria în urma a două runde de negocieri susţinute în lunile octombrie şi noiembrie, la Viena. Textul documentului cere ca ONU să prezinte Consiliului de Securitate în cel mai scurt timp modalităţi concrete de implementare a unui armistiţiu în Siria.
Începutul procesului de revizuire a constituţiei este condiţionat de negocierea unei păci între părţile implicate în conflict. Negocierile ar urma să înceapă la sfârşitul lunii viitoare, însă rezoluţia nu stabileşte care dintre grupările rebele din Siria vor fi reprezentate în cadrul discuţiilor. Opoziţia siriană a fost una eterogenă pe tot parcursul conflictului, incluzând atât grupări moderate, cât şi facţiuni islamiste tradiţionaliste, iar unul dintre puţinele puncte împărtăşite de toate este înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad – unele dintre aceste grupări ar putea chiar refuza participarea la negocieri dacă nu primesc garanţii în acest sens.
Grupările considerate teroriste, excluse din viitoarele negocieri
Rezoluţia nu oferă o perspectivă clară nici asupra grupărilor considerate teroriste care controlează de facto părţi din teritoriul sirian în prezent. Probabilitatea ca reţele teroriste precum Statul Islamic şi Frontul al-Nusra să fie recunoscute ca părţi legitime în conflict este aproape nulă, ceea ce înseamnă că armistiţiul ar urma să nu se extindă asupra acestora. Efectiv, asta ar însemna că un eventual armistiţiu ar fi valabil doar între guvernul sirian şi forţele rebele considerate legitime, care ar urma astfel să continue lupta împotriva grupărilor jihadiste, împreună cu forţele kurde şi cele ale coaliţiilor internaţionale.
„The New York Times” relatează că textul rezoluţiei include şi o iniţiativă a Iordaniei pentru ca ţările implicate în discuţiile de pace să determine în comun care dintre grupările din Siria vor fi considerate teroriste, şi în acelaşi timp de a definitva o listă a facţiunilor rebele care pot participa la negocierile de pace. În timpul unei pauze a discuţiilor de la New York, ministrul de Externe al Iordaniei, Nasser Judeh, a declarat presei că a prezentat un document care lista toate grupările active în Siria considerate teroriste de cel puţin una dintre ţările participante la discuţii, completând că „vor fi urmaţi paşi pentru a stabili criteriile conform cărora o grupare va fi considerată teroristă”, relatează Reuters.
Deocamdată, niciunul dintre jurnaliştii care au avut acces la textul documentului nu au specificat dacă acesta se referă şi la problema kurzilor predominanţi în nord-estul Siriei. Sub numele de Rojava, zonele controlate de kurzi au primit statut de regiune autonomă din partea guvernului legitim sirian în 2013, în schimbul asistenţei în lupta împotriva Statului Islamic.
Reacţii în urma adoptării rezoluţiei: „Cum ar putea un om să unească poporul pe care l-a masacrat?”
Principalele pesonaje implicate în negocierile privind viitorul Siriei, Secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe Sergei Lavrov, au recunoscut că cele două puteri mondiale încă mai au multe puncte contradictorii de stabilit în privinţa, însă au indicat că adoptarea rezoluţiei arată că o soluţie comună poate fi găsită.
„Consiliul trimite un mesaj clar că este timpul să încetăm pierderea de vieţi omeneşti în Siria şi să punem bazele unui guvern pe care poporul suferind al acelui tărâm afectat să îl susţină”, a declarat John Kerry după adoptarea rezoluţiei. „Nu ne creăm iluzii despre obstacolele încă existente. Rămân în mod clar diferende în sânul comunităţii internaţionale, în special asupra viitorului preşedintelui Assad”, a adăugat Secretarul de Stat american.
„Este un răspuns în urma tentativelor de a impune o soluţie externă poporului sirian în orice problemă, inclusiv cele legate de preşedintele acestuia” a precizat Sergei Lavrov.
Alţi demnitari prezenţi la discuţii au fost mai vehemenţi în ceea ce priveşte nevoia de specifica în cel mai scurt timp statutul lui Bashar al-Assad în viitorul Siriei. Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, a precizat că eventualele negocieri de pace vor putea fi încheiate doar în cazul în care rebelii vor avea garanţii ferme că al-Assad va fi înlăturat definitiv de la putere.
„Cum ar putea acest om să unească un popor pe care el însuşi l-a masacrat? Ideea că ar putea să candideze din nou în alegeri este inacceptabilă pentru noi” a declarat ministrul francez.