Cine sunt „Adoratorii Diavolului”, minoritatea religioasă din Irak persecutată de Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO BBC/ Rob Leutheuser/ Beyondbordersphotography.com
FOTO BBC/ Rob Leutheuser/ Beyondbordersphotography.com

Printre numeroasele victime ale războiului de gherilă purtat de Statul Islamic (IS) în Irak se află şi zeci de mii de kurzi din populaţia Yazidis, o minoritate religioasă întemeiată pe vechea credinţă persană a focului, ai căror membri sunt numiţi în mod eronat „adoratori ai diavolului”, scrie BBC.

Organizaţi în comunităţi mici, împrăştiate mai degrabă în nordul Irakului, nord-vestul Siriei, precum şi în sudul Turciei, adepţii Yazidis au devenit în ultima perioadă persecutaţi de islamiştii jihadişti, fiind forţaţi să se retragă în zonele muntoase din nord-vestul Irakului. Militanţii Statului Islamic i-au ameninţat că îi vor omorî dacă vor coborî de pe muntele Sinjar, înconjurat de luptătorii rebeli. Cu toate acestea, cei circa 40.000 de adepţi Yazidis riscă să îşi piardă viaţa din cauza deshidratării. Din cauze deselor umilinţe şi persecutări la care au fost supuşi, populaţia Yazidis se diminuează de la un secol la altul.

Atacurile repetate ale islamiştilor IS asupra adepţilor Yazidis are la bază o interpretare greşită a numelui lor. Astfel, extremiştii sunniţi consideră că termenul de Yazidis provine de la califul Yazid ibn Muawiya (647-683), din dinastia umayyazilor, socotit drept ilegitim de către rebelii Statul Islamic. Cercetările moderne însă consemneaza că numele Yazidi are legătură cu termenul „ized” din persană, şi înseamnă „înger” sau „divinitate”.

O altă caracteristică importantă a membrilor Yazidis este că religia lor cuprinde învăţături atât din Biblie, cât şi din Coran. Din cauza misterului care înconjoară această comunitate, au existat interpretări eronate inclusiv asupra credinţei adepţilor Yazidis, despre care s-a spus adeseori că ar avea legătură cu Zoroastrianismul, o religie iraniană bazată pe dualitatea lumină - întuneric.

Şi în acest caz, cercetările recente demonstrează că deşi membrii Yazidis obişnuiesc să îşi decoreze locuinţele cu elemente care simbolizează Soarele, focul, religia lor cuprinde suficient de multe elemente din creştinism şi islamism. De exemplu, copiii sunt botezaţi în apă sfinţită, iar la o nuntă, preotul rupe o pâine şi oferă fiecare jumătate mireului şi miresei. De asemenea, adepţii Yazidis pleacă în fiecare toamnă în pelerinaj la mormantul Sheikh Adi ibn Musafir, în nordul Mosulului.

În religia lor, fiinţa supremă este cunoscută sub numele de Yasdan, aceasta situându-se la un nivel atât de înalt încât nu poate fi venerată în mod direct de către membrii comunităţii Yazidis. În rugăciunile lor ei invocă mai degrabă şapte spirite, cel mai cunoscut fiind Malak Taus, păunul care simbolizează nemurirea. Un al nume al acestuia este şi Shaytan, care în arabă înseamnă „diavol”. Acesta este un alt motiv pentru care adepţii Yazidis au fost numiţi în mod greşit „adoratori ai diavolului”.

Religia lor spune că sufletele trec în forme corporale succesive (metempsihoză) şi că purificarea omului este posibilă numai prin renaşterea continuă. Cea mai rea soartă pentru un membru Yazidis este să fie expulzat din comunitatea sa, în acest mod el nu mai având şansa să progreseze şi să-şi purifice astfel sufletul.


Citeşte şi:

Statele Unite au bombardat poziţii ale jihadiştilor Statului Islamic din Irak. Armata britanică va paraşuta alimente pentru refugiaţii irakieni

Statele Unite ale Americii au bombardat poziţii de artilerie ale Statului Islamic (SI) din Irak care ameninţau personalul american cu baza la Erbil, în Kurdistanul irakian, a anunţat vineri Pentagonul. Britanicii se vor alătura şi ei şi vor paraşuta alimente pentru civilii care au fugit din calea jihadiştilor.

40 de copii au murit în nordul Irakului, în urma ofensivei jihadiştilor SIIL. Alţi 88 de bărbaţi au fost executaţi pentru că nu s-au convertit la Islam

Jihadiştii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au executat 88 de bărbaţi, între care şi 40 de copii, din rândul minorităţii Yezidi, care au refuzat convertirea la islam, după ce au preluat controlul mai multor localităţi cu populaţie kurdă din nordul Irakului.

Jihadiştii din Statul Islamic au preluat controlul celei mai mari hidrocentrale din Irak şi a mai multor câmpuri petrolifere

Combatanţii din cadrul grupării militante Stat Islamic în Irak şi Siria au preluat controlul celui mai mare baraj hidroelectric de pe râul Tigru din Irak, care alimentează cu energie electrică oraşul Mosul, a declarat duminică un comandant al luptătorilor kurzi care apărau instalaţia, relatează CNN.Jihadiştii au mai preluat şi mai multe câmpuri petrolifere în provincia Ninewa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite