Ce trebuie să ştii despre actualul val de proteste din Egipt
0
Cu doi ani în urmă, egiptenii au răsturnat regimul dictatorial şi au sperat la o viaţă mai bună, dar frustrarea acumulată împotriva noii conduceri şi verdictele juridice controversate au iscat noi revolte violente.
CNN a explicat ce se află în spatele recentelor proteste din Egipt, izbucnite la aniversarea a doi ani de la Revoluţie.
Ce a determinat ultimele izbucniri violente în Egipt
Două evenimente aparent fără legătură.
Vineri, pe 25 ianuarie, s-au împlinit doi ani de la revoluţia egipteană din 2011. Protestatarii, supăraţi de ritmul lent al schimbărilor şi de unele măsuri luate de preşedintele Mohamed Morsi, s-au ciocnit cu susţinătorii noii conduceri şi cu poliţia, în două oraşe: Suez şi Ismailia. Cel puţin şapte oameni au fost ucişi în încăierările pentru care nu s-a ştiut imediat cine este responsabil.
Sâmbătă, un judecător a condamnat la moarte 21 de persoane din Port Said, pentru rolul pe care l-au avut într-o revoltă iscată la un meci de fotbal de anul trecut. Hotărârile judecătoreşti au dat naştere la noi ciocniri între forţele de securitate şi rudele condamnaţilor. În decursul a doar două zile, 38 de persoane, printre care şi poliţişti, au fost ucise în Port Said.
Numit în presa egipteană „masacrul de la Port Said“, protestul sportiv a izbucnit pe 1 februarie 2012, după ce jucătorii echipei Al-Masry din Port Said i-au învins pe cei de la Al-Ahly, Cairo, cu 3-1. Revolta a lăsat în urmă 74 de morţi şi 1.000 de răniţi. Fanii ambelor tabere au aruncat cu pietre şi cu scaune unii spre alţii şi nu a fost clar ce anume a stârnit incidentul: rivalitatea sportivă sau tulburările politice.
Povestea din spatele tensiunii dintre Port Said şi Cairo
Locuitorii din Port Said spun că nemulţumirea lor durează de şase decenii, pentru că s-au simţit trădaţi de forţele de securitate egiptene, în toate războaiele purtate cu Israelul. Ei cred că armata nu a apărat îndeajuns de mult oraşul.
Unii susţin despre guvernul din Cairo că nu a investit destul în infrastructura din Port Said şi că oraşul nu obţine suficiente beneficii fiscale de pe urma comerţului cu navele internaţionale care trec prin Port Said. Alţii sunt de părere că sunt trataţi cu răceală de Cairo, după încercarea de asasinare din 1999 asupra preşedintelui Hosni Mubarak, care vizita oraşul.
De ce sunt egiptenii supăraţi pe Morsi
Primul preşedinte ales în mod democratic în Egipt, Morsi a venit la conducere în iunie 2012, după înlăturarea lui Mubarak, însă acuzaţiile privind decretul prin care şi-a sporit puterile au început să apară destul de repede.
Preşedintele egiptean a emis un decret prezidenţial în noiembrie 2012, prin care împiedica orice instanţă de a contesta deciziile sale, până la adoptarea unei noi Constituţii. Hotărârea i-a conferit putere nelimitată, ceea ce i-a determinat pe protestatari să iasă în stradă şi să strige „Morsi dictatorul“ şi „apariţia unui nou faraon“.
Mohamed Morsi şi-a apărat decizia, spunând că este doar temporară, până când noua Constituţie va fi pusă în aplicare.
Despre judecători, dintre care mulţi erau susţinători ai lui Mubarak, se spune că au o atitudine ostilă faţă de islamiştii aflaţi acum la putere.
Ce se va întâmpla în continuare
În timpul discursului de sâmbătă noaptea, Morsi a decretat stare de urgenţă timp de o lună în trei provincii din regiunea Canalului Suez şi o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii.
Comportamentul violent al protestatarilor „nu are nimic de-a face cu revoluţia egipteană. De fapt, e chiar împotriva revoluţiei. Dialogul este singura cale de a restabili siguranţa“, a declarat preşedintele egiptean.
În acest scop, el a invitat reprezentanţii a 11 partide politice la o întâlnire, pentru a „rezolva problemele Egiptului“, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.