Zeci de femei au fost hărţuite sexual în Egipt în cadrul protestelor violente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimele patru zile, mai mult de 40 de persoane au murit şi 500 au fost rănite în urma violenţelor.      FOTO Reuters
În ultimele patru zile, mai mult de 40 de persoane au murit şi 500 au fost rănite în urma violenţelor.      FOTO Reuters

Sute de mii de egipteni au ieşit în stradă începând de joi, în 12 dintre cele 21 de provincii ale ţării, pentru a protesta împotriva preşedintelui Mohamed Morsi, a Frăţiei Musulmane şi faţă de brutalitatea poliţiei, chiar la împlinirea a doi ani de la revoluţia în urma căreia  Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere.

Duminică noapte, Morsi a decretat stare de urgenţă timp de o lună în trei provincii din regiunea Canalului Suez, unde violenţele s-au soldat cu peste 45 de morţi: Port Said, Ismailia şi Suez. De asemenea, va intra în vigoare şi o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 21:00 şi 06:00.

Preşedintele a promis că va continua să ia măsuri care să împiedice manifestările violente din ţară. În acelaşi timp, el a asigurat egiptenii că ţara nu se va întoarce la autoritarism. „Nu există cale de întoarcere de la libertate, democraţie şi supremaţia legii“, a declarat Morsi.

În ultimele patru zile, mai mult de 40 de persoane au murit şi 500 au fost rănite în urma violenţelor. În mijlocul revoltelor, cel puţin 25 de femei au fost agresate sexual în piaţa Tahrir.

„Vineri a fost ziua în care ne-am confruntat cu cele mai grave atacuri sexuale. Cel mai rău caz cu care ne-am confruntat a fost cel în care atacatorul a folosit o armă ascuţită în zonele intime ale unei femei abuzate“, a declarat pentru „The Guardian“ Leil-Zahra Mortada, purtător de cuvânt al Organizaţiei împotriva hărţuirii sexuale. 

Nu este clar cine se află în spatele acestor atacuri, dar cei din organizaţie cred că este vorba despre cei care sunt împotriva protestelor. „Considerăm că aceste atacuri sunt planificate pentru că de cele mai multe ori au loc în aceleaşi zone ale Pieţei Tahrir şi sunt folosite aceleaşi metode“, a adăugat Mortada.

În decembrie, în cadrul unui documentar, au fost intervievaţi bărbaţi care au recunoscut că au fost plătiţi pentru a abuza de femei în Piaţa Tahrir. „Totul se întâmplă foarte repede. Deodată m-am trezit înconjurată de 12 bărbaţi, care au început să mă zgârie. Nu este numai o agresiune sexuală. E ca şi cum ar vrea să te rănească“, a declarat una dintre victimele protestelor.

În zilele în care mulţimea se strânge în Piaţa Tahrir, martorii atacurilor au posibilitatea de a-i anunţa telefonic pe membrii organizaţiei, care trimit echipaje pentru salvarea femeilor. Acestea sunt duse în adăposturile din apropierea pieţei, unde primesc îngrijiri medicale şi consiliere psihologică.

Echipajele de salvare sunt urmărite, adesea, de mulţime, până la uşa adăpostului, pe care au încercat, de multe ori, să o dărâme. Chiar şi femeile din cadrul organizaţiei au fost abuzate uneori în timp ce mergeau în Piaţa Tahrir pentru a oferi ajutor.

„Brusc, mă trezeam înconjurată de sute de bărbaţi, care mă atingeau sau îmi băgat mâna pe sub tricou şi în pantaloni. Asta nu face decât să ne amintească faptul că suntem extrem de vulnerabile ca femei. Nu ai altceva de ales decât să nu mergi în piaţa Tahrir“, a mai povestit o victimă a agresiunilor sexuale.

83% din femeile egiptene au fost supuse unei forme de hărţuire sexuală, conform unui raport întocmit în 2008 de către Centrul egiptean pentru respectarea drepturilor femeii. Problema este exacerbată şi de faptul că agresorii nu sunt cercetaţi. „Nu există nicio acuzaţie împotriva acestor oameni. Ştiu că vor scăpa nepedepsiţi de fiecare dată“, conchide un reprezentat al gărzilor din Piaţa Tahrir.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite