Ce pregăteşte Vladimir Putin pentru Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardamente în Siria
Bombardamente în Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat o nouă propunere în speranţa găsirii unei soluţii de pace în Siria. El ar dori crearea unor zone de “dezescaladare a violenţei”. Liderul de la Kremlin a avut discuţii pe această temă cu omologul său american Donald Trump şi cu cel turc Recep Tayyip Erdogan. Joi, la Astana, Rusia, Iranul şi Turcia au semnat, un memorandum pentru crearea unei zone de securitate în Siria.

Liderul de la Kremlin propune crearea unor zone de siguranţă, în câteva regiuni ale Siriei, menţinând la sol aviaţia siriană si înfiinţând o zonă tampon între combatanţi, care să fie monitorizată de forţe internaţionale, scrie „Washington Post“.  

Despre acest lucru au discutat, marţi la telefon Putin şi Trump. Surse diplomatice arată că preşedintele rus a iniţiat convorbirea şi a fost cel care a dominat-o. Casa Albă nu a dat prea multe amănunte despre conversatie, dar a acceptat să trimită un official din Departamentul de Stat la convorbirile de la Astana, din Kazahstan.  

„Washington Post”, notează că ca Putin încearcă să se poziţioneze faţă de SUA după modelul preşedintelui Chinei care s-a arătat dispus să ajute în chestiunea nord-coreană. Beneficiul pentru Rusia ar fi reducerea izolarii diplomatice şi îmbunătăţirea imaginii în America, după amestecul în alegerile prezidenţiale.

Planul lui Putin presupune separarea combatanţilor în patru zone şi crearea zonelor tampon. O propunere de natură să-i mulţumească pe insurgenţi este ca în timpul procesului respectiv, aviaţia siriană va fi menţinută la sol. Arabia Saudita şi alte ţări arabe vor fi multumite că Putin are această initiativă, fără sprijin iranian. 

Putin le-a prezentat propunerea şi cancelarului Germaniei, Angela Merkel şi preşedintelui Turciei, Recep Erdogan. 

Liderul de la Kremlin şi cel de la Ankara au susţinut crearea unor „zone de dezescaladare“, dar cu condiţia ca un asemenea demers să fie convenit de părţile implicate în conflict, care poartă negocieri la Astana, în Kazahstan.

  „Am discutat această chestiune cu harta în faţă (...) Plecăm de la principiul că părţile în conflict, reunite  la Astana, vor lua decizia definitivă, pentru că în final de ele depinde care va fi destinul ţării lor“, a explicat Erdogan. 

Putin a completat că aceste zone trebuie dublate de zone de excludere aeriană, „cu condiţia să nu existe nicio activitate militară“ în acele spaţii. 

Rusia a pregătit un plan de ”soluţionare a conflictului din Siria”, care prevede împărţirea ţării în patru zone de securitate, în interiorul cărora să fie dislocate contingente ale unor armate străine, scrie şi  publicaţia rusă Kommersant.

”Zonele de securitate“ sunt propuse spre înfiinţare în provincia Idlib, la nord de Homs, în Guta de Est şi în sudul Siriei. În cadrul acestor zone nu vor fi permise armele, vor fi create condiţii pentru activitatea organizaţiilor umanitare şi măsuri pentru refacerea facilităţilor de bază a infrastructurii sociale.

De-a lungul graniţelor celor patru zone urmează să fie creata linia de demarcaţie „pentru a preveni atacurile între părţile aflate în conflict“. Acolo ar trebui să apară puncte de control pentru trecerea civililor şi a bunurilor şi pentru livrarea ajutorului umanitar. Trupele străine vor fi plasate pe liniile de demarcaţie.

Documentul nu precizează care sunt ţările care vor trimite trupe straine în Siria, dar „garanţii“ planului sunt, potrivit documentului – Rusia, Turcia şi Iran.

Practic, Rusia propune pentru Siria modelul folosit la împărţirea Germaniei şi a Berlinului după al Doilea război mondial, care a dus la crearea, pe teritoriul fostelor sectoare de ocupaţie american, britanic, francez – pe de o parte – şi sovietic – pe de altă parte –  a doua state germane.

Observatorii politici spun că administraţia Trump nu a formulat o strategie în Siria şi asta i-a oferit spaţiu de manevră lui Putin.

Miercuri noua serie de discuţii de la Astana, a patra, s-a încheiat însă în mod brutal, prin retragerea delegaţiei rebelilor. Aceştia reafirmă că dialogul nu este posibil atâta vreme cât Bachar al-Assad îi bombadrează pe civili. Rebelii par însă dispuşi să sprijine idea Moscovei de creare în Siria a unor zone de securitate.

Rusia, Iranul şi Turcia au semnat, joi, la Astana, un memorandum pentru crearea unei zone de securitate în Siria. 

La 4 mai, şefii delegaţiilor din Rusia, Iran şi Turcia - sponsorii discuţiilor - păcii au semnat un memorandum privind crearea unor zone de „dezescaladare“, în Siria. Uni membri ai delegaţiei opoziţiei siriene au protestat faţă de semnarea documentului de către Iran şi a părăsit sala.

 Într-o primă fază încetarea focului ar urma să fie asigurată de posturi de control şi de centre de supravghere comune cu participarea rebelilor şi a armatei siriene. Ceea ce sună tutuşi ca o utopie.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite