Câţi bani s-au tocat pentru arme în 2016 INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Bugetele destinate apărării au crescut puternic în 2016, atingând 1.570 de miliarde de dolari, potrivit raportului anual al societăţii de expertiză militară Jane’s. România a înregistrat de asemenea o creştere a cheltuielilor militare, investind mai mult în apărare decât Ungaria şi Cehia la un loc.

Ţările baltice şi Asia au înregistrat cele mai mari creşteri, în timp ce restul Europei şi Statele Unite au avut parte de creşteri uşoare. Rusia a ieşit din top 5, fiind întrecută de Arabia Saudită şi India şi urmată la mică distanţă de Franţa.

După zece ani de reducere a cheltuielilor militare, 2016 poate marca „începutul unui deceniu de creştere a bugetelor destinate apărării“, scriu experţii de la Jane’s, care trec în revistă 105 ţări ce acoperă 99% din bugetul militar mondial.

În 2016, bugetul total al statelor membre NATO a crescut pentru prima dată din 2010 încoace.

Cel mai mult cheltuie pentru apărare Statele Unite, şi anume 622 de miliarde de dolari, sau 40% din bugetul militar mondial.

„Începând din 11 septembrie 2001 şi până acum, Statele Unite au cheltuit peste 9.350 de miliarde de dolari pentru apărare“, precizează raportul Jane’s.

De asemenea, noi creşteri uşoare sunt aşteptate după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Statele Unite sunt urmate de China, care şi-a crescut bugetul apărării pentru 2016 la 191,8 miliarde de dolari. Dacă se va menţine această tendinţă, cheltuielile militare ale Chinei vor ajunge la 233 de miliarde de dolari în 2020, o sumă aproape dublă faţă de cea din 2010 (123 de miliarde de dolari).

Uniunea Europeană, în creştere

Bugetele apărării ale statelor membre UE cresc uşor. Cumulate, cheltuielile militare pe 2016  ale statelor membre UE se ridică la 219 miliarde de dolari, adică aproape o treime din bugetul apărării al Statelor Unite şi puţin peste cel al Chinei. Ţara europeană care cheltuie cel mai mult pentru apărare este Marea Britanie (pe 3, cu 53,8 miliarde de dolari), urmată de Franţa (pe 7, cu 44,3 miliarde de dolari) şi Germania (pe 9, cu 35,8 miliarde de dolari). Estonia, Letonia şi Lituania - trei foste republici sovietice traumatizate de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014 - şi-au dublat sumele destinate achiziţiilor de echipamente militare şi vor continua în acelaşi ritm. Dacă cele trei ţări baltice devenite membre UE în 2004 cheltuiau împreună pentru apărare 930 de milioane de dolari în 2005, în 2020 vor avea un buget militar cumulat de 2,1 miliarde de dolari.

În ciuda acestor creşteri uşoare, experţii de la Jane’s estimează că bugetul militar cumulat al Uniunii Europene - inclusiv cu Marea Britanie - va fi mai mic decât cel al Chinei, fiind estimat la 230,4 miliarde de dolari.

Rusia, în scădere

Rusia, în schimb, înregistrează în acest an o scădere a chetuielilor militare, de la 51,8 miliarde de dolari la 48,4 miliarde de dolari, pentru prima dată de la sfârşitul anilor ’90. Astfel, statul rus coboară în clasament, de pe 4 pe 6.

„Ne aşteptăm la o nouă scădere a bugetului (militar al, n. red.) Rusiei în 2017, care va ajunge în spatele Franţei“, se arată în raportul Jane’s.

Regiunea Asia-Pacific investeşte masiv

China este locomotiva regiunii Asia-Pacific, dar nici celelalte ţări nu stau cu mâinile în sân pe fondul intensificării tensiunilor în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud. Ţările din regiunea Asia-Pacific investesc masiv în mijloace de apărare a teritoriului, notează experţii Jane’s.

India a depăşit în acest an Rusia şi Arabia Saudită, având acum al patrulea buget militar mondial.

„Se aşteaptă ca India să treacă în următorii ani pe locul trei, în faţa Marii Britanii“, potrivit Jane’s.

Potrivit raportului, India se va concentra pe modernizarea echipamentelor militare, urmând să devină „o piaţă cheie pentrui vânzătorii de armament“.

După un deceniu de tăieri bugetare, Japonia şi-a relansat în 2016 cheltuielile militare, ajungând la 41,686 miliarde de dolari (pe 8).

Cu toate acestea, „constrângerile bugetare rămân importante“, Tokyo punând accent pe optimizarea fiecărui dolar cheltuit, subliniază experţii de la Jane’s.

Orientul Mijlociu, în stagnare

Scăderea preţului la barilul de petrol a tăiat din elanul statelor din Golf de a cheltui pentru apărare. Arabia Saudită este statul din Orientul Mijlociu care alocă cei mai mulţi bani pentru apărare, şi anume 48,686 miliarde de dolari.

Top 10 pe 2016 este completat de Coreea de Sud, care are un buget militar în valoare de 33,477 miliarde de dolari.

Bugetul militar cumulat al statelor din top 10 este în valoare de 1.170.674 de dolari, adică 75% din cheltuielile militare mondiale.

România cheltuie mai mult pentru apărare decât Ungaria şi Cehia la un loc

Cheltuielile militare ale României depăşesc în premieră în acest an 3 miliarde dolari, mai mult decât bugetele cumulate ale Ungariei şi Cehiei. Principala vulnerabilitate în faţa Rusiei este lipsa unor sisteme moderne de rachete, se arată în raportul Jane’s.

Topul tarilor cu cele mai mari bugete militare in 2016
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite