Carla del Ponte susţine că există suficiente probe  pentru condamnarea lui Assad pentru crime de război

Carla del Ponte susţine că există suficiente probe  pentru condamnarea lui Assad pentru crime de război

Carla del Ponte Foto: EPA

Comisia ONU de anchetă privind Siria a strâns suficiente dovezi pentru ca preşedintele sirian Bashar al-Assad să fie condamnat pentru crime de război, a declarat o membră importantă a acestei comisii, Carla del Ponte, pentru publicaţia elveţiană „SonntagsZeitung“, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Del Ponte, în vârstă de 70 de ani, care a anchetat crime de război comise în Rwanda şi fosta Iugoslavie, a anunţat săptămâna trecută că va renunţa la a mai face parte din Comisia ONU de anchetă privind Siria, având în vedere că activitatea acestui for nu este continuată de Consiliul de Securitate prin înfiinţarea unui tribunal special pentru Siria, în faţa căruia să fie aduşi criminalii de război.
 
Totuşi, ea nu a precizat când anume va renunţa la postul său.
 
Întrebată în cadrul unui interviu acordat „SonntagsZeitung“ dacă există suficiente dovezi pentru ca Bashar al-Assad să fie condamnat pentru crime de război, Carla del Ponte a afirmat: „da, sunt convinsă că acesta este cazul. De aceea situaţia este atât de frustrantă. Munca de pregătire a fost făcută. În ciuda acestui lucru, nu există niciun procuror şi niciun tribunal“ (special pentru Siria, n. red.). 
 
De cealaltă parte, guvernul de la Damasc neagă vehement comiterea unor crime de război de către forţele susţinute de executiv şi de către forţele serviciilor de securitate siriene.
 
Carla Del Ponte, fost procuror general al Elveţiei, s-a alăturat Comisiei ONU de anchetă privind Siria, structură formată din trei membri, în septembrie 2012. 

Comisia, creată în august 2011, a urmărit cazurile legate de atacuri cu arme chimice, genocidul împotriva comunităţii Yazidi din Irak şi bombardamentele asupra convoaielor umanitare din Siria.
 
De asemenea, a raportat constant despre cazurile de încălcare a drepturilor omului, însă apelurile sale pentru respectarea dreptului internaţional au părut să nu fie auzite.
 
„Timp de şase ani, Comisia a investigat. Acum, un procuror ar trebui să ne continue munca şi să aducă în faţa unui tribunal special criminalii de război. Însă exact asta blochează Rusia prin veto-ul ei în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite“, a afirmat Carla del Ponte. 
 
Rusia, aliată apropiată a regimului Assad, are drept de veto în Consiliul de Securitate, fiind unul dintre cei cinci membri permanenţi.
citeste totul despre: