Borrell şi Blinken au convenit să discute propunerile Rusiei privind securitatea europeană, cu participarea UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell şi Secretarul de Stat al SUA Anthony Blinken au discutat despre securitatea europeană
Foto: EPA-EFE / Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell şi Secretarul de Stat al SUA Anthony Blinken au discutat despre securitatea europeană

Părţile au discutat, de asemenea, despre contracararea presiunii economice a Chinei asupra SUA şi a ţărilor UE, cu referire specială la situaţia Lituaniei.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Josep Borrell şi Secretarul de Stat al SUA Anthony Blinken au discutat iniţiativele ruseşti privind securitatea europeană şi au convenit că orice consultări pe această temă ar trebui să fie efectuate cu participarea Uniunii Europene. Acest lucru se precizează într-o declaraţie publicată miercuri de serviciul de politică externă al UE.

„Secretarul de Stat Blinken şi Înaltul Reprezentant Borrell au luat notă de propunerile prezentate de Federaţia Rusă săptămâna trecută cu privire la opiniile Rusiei legate de noile aranjamente de securitate în Europa. Ei au subliniat parteneriatul puternic dintre SUA şi UE şi angajamentul lor comun de a aborda securitatea transatlantică şi provocările comune de securitate", se spune în document. "Ei au convenit că orice discuţii privind securitatea europeană vor avea loc în coordonare şi cu participarea UE".
Părţile au convenit să folosească diferite canale diplomatice şi „foruri internaţionale şi regionale relevante, cum ar fi OSCE, pentru a face faţă acestor provocări”.
Documentul notează, de asemenea, că Borrell şi Blinken au discutat despre „concentrarea forţelor ruse în apropierea graniţelor Ucrainei şi şi-au declarat încă o dată sprijinul deplin pentru Kiev, solicitând Rusiei să îndeplinească acordurile de la Minsk şi să „asigure de-escaladarea”.
Borrell a discutat, de asemenea, aceste probleme miercuri cu preşedintele în exerciţiu al OSCE şi cu ministrul suedez de externe Ann Linde.

UE şi NATO
Miercuri, în prima parte a zilei, Borrell a emis o declaraţie separată în care salută oferta Alianţei de a găzdui o reuniune a Consiliului NATO-Rusia (NRC) privind garanţiile de securitate europene.
Potrivit lui Borrell, „UE va colabora atât cu SUA, cât şi cu NATO pentru a se asigura că interesele sale sunt reprezentate în orice posibilă discuţie cu Rusia privind problemele de securitate europene”. În plus, Borrell a reiterat că „UE şi partenerii şi aliaţii săi au arătat clar că vor reacţiona decisiv la orice încălcare ulterioară a suveranităţii Ucrainei”.
"În acelaşi timp, UE consideră că dialogul, negocierea şi cooperarea sunt singurele mijloace de depăşire a disputelor şi de stabilire a păcii. Orice discuţie reală asupra problemelor de securitate în Europa trebuie să se bazeze pe angajamentele OSCE şi ONU, care sunt adevăraţii piloni ai arhitecturii europene de securitate, şi ar trebui consolidaţi, nu diluaţi. O astfel de discuţie ar trebui să fie cuprinzătoare şi să ţină cont de problemele şi interesele tuturor părţilor interesate ", a adăugat el.
Marţi, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO propune Federaţiei Ruse să organizeze o reuniune a Consiliului Rusia-NATO la începutul anului 2022 pentru a discuta situaţia din Ucraina. Totodată, el a subliniat că NATO nu va face niciodată compromisuri cu Rusia cu privire la dreptul Ucrainei de a-şi „alege propria cale” şi de a cere să se alăture alianţei, precum şi dreptul statelor NATO de a apăra restul alianţei.

Presiunea Chinei
Borrell şi Blinken au discutat, de asemenea, la telefon, despre contracararea presiunii economice a Chinei asupra SUA şi a ţărilor UE, în special asupra Lituaniei.
„Înaltul Reprezentant al UE şi Secretarul de Stat al SUA au discutat despre consecinţele internaţionale tot mai mari ale acţiunilor unilaterale ale Chinei, care subminează grav importul de mărfuri nu numai din Lituania, ci afectează şi companiile din alte ţări UE şi Statele Unite”, se arată în comunicat. . Borrell a spus că toate ţările UE „vor fi unite împotriva oricăror măsuri de presiune politică şi ameninţări împotriva oricărei ţări a comunităţii”.
Relaţiile lituano-chineze sunt în criză din cauza deschiderii, pe 18 noiembrie, a unei reprezentanţe a Taiwanului la Vilnius. În noiembrie, guvernul RPC a luat decizia de a reduce relaţiile diplomatice cu Lituania la nivelul de însărcinat cu afaceri, iar pe 26 noiembrie a trimis Lituaniei o notă privind schimbarea statutului misiunii diplomatice chineze la Vilnius de la ambasadă la o reprezentanţă a RPC.
Beijingul a suspendat, de asemenea, transportul feroviar de marfă către Lituania, a redus limita de credit pentru companiile lituaniene care operează pe piaţa chineză şi a suspendat eliberarea permiselor de export de alimente. La începutul lunii decembrie, RPC a eliminat Lituania din baza de date a sistemului său vamal.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite