Bashar al-Assad este pregătit să organizeze alegeri parlamentare şi să împartă puterea, afirmă Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că omologul său sirian Bashar al-Assad este pregătit să organizeze alegeri parlamentare anticipate şi să permită opoziţiei „sănătoase“ să împartă puterea cu el, relatează DPA în pagina electronică.

„În mare, se aşteaptă ca o unificare a forţelor care luptă împotriva terorismului să aibă loc în paralel cu un fel de proces politic în Siria“, a declarat Putin pentru presă vineri, la Vladivastok, la Forumul Economic Estic.

Al-Assad „este de acord cu acest lucru, inclusiv cu organizarea unor alegeri anticipate parlamentare, dar şi cu stabilirea unor contacte cu (membrii) aşa-numitei opoziţii sănătoase şi aducerea lor la conducere“, a declarat Putin, citat într-un comunicat emis de Kremlin.

„Aceasta este o problemă de dezvoltare internă a Siriei. Noi nu impunem nimic, dar suntem pregătiţi să promovăm acest dialog sirian intern“, a adăugat el.

Rusia este unul dintre aliaţii apropiaţi ai Guvernului sirian încă din perioada sovietică şi s-a opus cu îndârjire îndemnurilor comunităţii internaţionale de îndepărtare a lui al-Assad de la putere, într-un efort de a aduce pacea în ţară.

Rusia nu are pe agendă o intervenţie în Siria

Putin nu a exclus în mod expres mobilizarea unor trupe ruseşti în război, dar a anunţat că această problemă nu se află încă pe agendă, potrivit agenţiei Interfax. El a apreciat că este prematur să se vorbească despre trimiterea de trupe ruseşti în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Kremlinul a dezminţit anterior o informaţie din presa israeliană, potrivit căreia Rusia intenţionează să trimită avioane de război în Siria, pentru a lupta împotriva SI.

Casa Albă a anunţat miercuri că este „la curent“ cu informaţii potrivit cărora Rusia ar fi mobilizat deja personal militar în avioane în Siria.

„Monitorizăm aceste informaţii destul de îndeaproape“, a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe. El a notat că orice sprijin militar acordat regimului al-Assad este „atât destabilizator, cât şi contraproductiv“.

El a mai spus că Statele Unite ar saluta o susţinere şi o contribuţie din partea Rusiei la coaliţia împotriva SI, conduse de Washington.

Conflictul din Siria, care a început în 2011, s-a soldat cu aproximativ 250.000 de morţi, potrivit ONU. Peste jumătate din populaţia ţării de dinainte de război - de 22,4 miliane de oameni - a fost nevoită să se strămute în ţară sau să o părăsească.

Putin le-a spus jurnaliştilor că refugiaţii sirieni fug în primul rând de gruparea teroristă Statul Islamic, care a cucerit, în ultimul an, porţiuni vaste din Siria, devastată de război, şi Irak.

Vladimir Putin: sirienii nu fug de Bashar al-Assad, ci de jihadiştii din cadrul Statului Islamic

„Oamenii fug nu de regimul lui bashar al-Assad, ci de Statul Islamic, care a cucerit teritorii semnificative în Siria şi Irak“, a declarat Putin, la Forum.

„Dar noi înţelegem că sunt necesare schimbări politice“, a continuat el. „Cooperăm cu partenerii noştri din Siria“, a adăugat Putin.

Moscova a primit, în ultimele săptămâni, atât lideri din Orientul Mijlociu, cât şi reprezentanţi ai opoziţiei siriene, într-un efort de a-şi redobândi rolul de mediator în regiune.

Popularitatea lui Putin în străinătate a crescut la sfârşitul lui 2013, când Rusia a negociat un acord de distrugere a arsenalului chimic sirian, însă doar câteva luni mai târziu Moscova anexa Peninsula ucraineană Crimeea, ceea ce a ştirbit în mod semnificativ reputaţia preşedintelui rus pe scena mondială.

Rusia încearcă, în prezent, să redevină un mediator în Orientul Mijlociu, cu scopul de a-l proteja pe al-Assad, care conduce Siria de 15 ani şi care este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Moscovei în regiune.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în Siria în 2012. Al-Assad a fost reales anul trecut, cu aproximativ 90% din voturile exprimate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite