Bagdadul, atacat din trei direcţii de jihadiştii din Statul Islamic al Irakului şi Levantului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul reacţiei întâziate din partea autorităţilor irakiene, jihadiştii din gruparea teroristă SIIL (Statul Islamic al Irakului şi Levantului) înaintează spre capitala Bagdad, pe trei fronturi, în încercarea de a cuceri oraşul şi a proclama un califat.

Gruparea extremistă afiliată reţelei Al-Qaida, a declanşat o ofensivă puternică în ultimele săptămâni, care a luat proporţii grave la 10 iunie, după ce al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul, a căzut în mâinile miliţiilor SIIL. Guvernul irakian, condus de premierul Nouri al-Maliki, a fost depăşit de criza tot mai acută în care se adânceşte ţara, nereuşind să instituie starea de urgenţă.  

Încă de marţi, soldaţii şi ofiţerii de poliţie din zonele de nord atacate de militanţii SIIL au început să îşi părăsească posturile în faţa valului de extremişti, fiind criticaţi dur de politicieni.

Cu toate acestea, odată cu ameninţarea iminentă asupra capitalei, zeci de mii de veterani şi voluntari au răspuns chemării la arme lansate de autorităţile de la Bagdad şi s-au alăturat forţelor militare irakiene. Există rapoarte cu privire la câteva sute de irakieni britanici care au plecat spre Irak, pentru a se alătura armatei. Analiştii internaţionali se tem însă că este prea târziu.

„Avem echipament mai bun şi suntem mai bine antrenaţi decât jihadiştii, dar ei sunt cruzi şi nebuni. Nu le pasă dacă mor, de aceea nu au nicio regulă, nici milă. Nu vor oraşele, ci să ne distrugă pe toţi“, a declarat un soldat irakian.

Armata a demarat contraofensive în mai multe oraşe, iar militarii încearcă să recucească Tikrit, principalul oraş al provinciei Salaheddin, precum şi localităţile Dour şi Baiji. Lupte grele s-au dus în ultimele 48 de ore la Samarra, oraş situat la 110 kilometri nord de Bagdad, vizat de atacurile SIIL.

image

Serviciile de securitate irakiene au ucis 279 de terorişti în ultimele 24 de ore, în cadrul operaţiunilor pentru a opri avansarea spre Bagdad a insurgenţilor, a anunţat Qassem Atta, un purtător de cuvânt al premierului Nuri al-Maliki.

Jihadiştii numără aproximativ 7000 de militanţi şi sunt recunoscuţi pentru acte barbare, precum decapitări, execuţii publice şi crucificări, în locurile pe care le ocupă. Prezenţi în nord-estul Siriei, scopul lor este întemeierea unui califat care să se întindă din Siria până în Irak.

Armata irakiană are o misiune foarte dificilă, luptând practic pentru salvarea statului de la un colaps total. Irak-ul, invadat de americani în 2003, nu a reuşit să îşi stabilizeze situaţia internă, în cei 3 ani de la retragerea forţelor SUA, fiind marcat de lupte interconfesionale între sunniţi şi şiiţi. Cu un guvern slab şi marcat de scandaluri de corupţie, Irakul a fost vizat în ultimul an de atentate teroriste zilnice, soldate cu o medie de 1000 de victime lunar.   

În faţa situaţiei critice din Irak, Casa Albă a anunţat că va decide în câteva zile ce măsuri vor fi luate pentru a sprijini guvernul irakian în încercarea de a opri avansul grupării de factură teroristă – prezentă şi în Siria. Preşedintele Barack Obama a insistat asupra faptului că nu va interveni cu trupe americane terestre, însă a autorizat trimiterea portavionului USS George H.W. Bush în Golful Persic. Portavionul USS George H.W. Bush va fi însoţită de crucişătorul USS Philippine Sea şi de distrugătorul lansator de rachete USS Truxtun.  Navele vor ajunge în Golful Persic sâmbătă, 21 iunie.

De celaltă parte, Iranul a reacţionat foarte activ la situaţia care tinde să se degenereze rapid, la graniţele sale, oferind sprijin militar guvernului de la Bagdad pentru a restabili controlul regiunilor din nordul ţării. Preşedintele Hassan Rohani nu a exclus chiar şi o cooperare cu Statele Unite împotriva jihadiştilor.

Cine e vinovat

Inflamarea situaţiei din Irak a fost cauzată de ignoranţa puterilor occidentale, cu precădere Statele Unite, implicate în mai multe conflicte în regiune, în ultimii 14 ani, cred analiştii internaţionali. De asemenea, lipsa de reacţie la proliferarea terorismului şi ascensiunea SIIL în Siria, precum şi livrarea de arme către Arabia Saudită – finanţator al grupărilor teroriste din regiune- sunt principalele motive care au stat la baza crizei irakiene. Politicienii de la Bagdad reprezintă o parte importantă a problemei, întrucât nu au reuşit să se solidarizeze în faţa ameninţării teroriste.

Jihadiştii execută fără milă militarii irakieni

Gruparea Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliată reţelei teroriste Al-Qaida, a difuzat o serie de imagini în care sunt prezentate execuţiile a zeci de militari irakieni capturaţi în confruntările din nordul Irakului. Execuţiile au avut loc la periferia oraşului Tikrit, după ce insurgenţii sunniţi au ocupat provincia irakiană Salahedin. În imagini militarii, care îmbrăcaseră haine civile peste uniforme pentru a-şi ascunde apartenenţa, sunt aşezaţi pe un câmp şi sunt împuşcaţi cu arme automate de membri ai grupării teroriste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite