Întâlnirea Trump-Putin, sub lupa psihologului. Ce şi-au transmis cei doi lideri când nu şi-au vorbit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump şi Vladimir Putin dând mâna la Helsinki FOTO EPA-EFE
Donald Trump şi Vladimir Putin dând mâna la Helsinki FOTO EPA-EFE

Un psiholog britanic a descifrat o parte din mesajele nonverbale transmise de preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin în cursul întâlnirii pe care au avut-o luni la Helsinki, în Finlanda.

Peter Collett, specializat în psihologie comportamentală, relevă un amestec de dominare şi vulnerabilitate în gesturile şi atitudinile preşedinţilor american şi rus cu prilejul primei lor întâlniri din afara forumurilor internaţionale.

„Avem un caz cu doi indivizi care trimit semnale mixte“, spune psihologul britanic. „Niciunul dintre ei nu pare confortabil în prezenţa celuilalt“, afirmă el.

Iată câteva dintre gesturile analizate de Peter Collett pentru AFP

Intrarea în scenă

Dacă Putin a intrat arătând încredere în sine, Trump a contrabalansat conducându-l pe omologul său rus către scaunul său, într-o încercare de „preluare a controlului asupra situaţiei“, este de părere psihologul.

Strângerea de mână

Trump şi-a întins mâna într-un fel care denotă respect. „Dă impresia că nu vrea să se impună fizic în faţa lui Putin, din respect pentru un om pe care îl consideră egalul său şi pe care vrea să-l convingă cu ceva“, apreciază el.

Piramida inversată

Trump şi-a făcut un obicei de a-şi poziţiona mâinile în forma unei piramidei inversate. El a adoptat din nou această poziţie la întâlnirea sa cu Putin. În opinia lui Peter Collett, poate fi un „gest extrem de dominator“.

Fostul premier britanic Tony Blair folosea frecvent acest gest în cursul întâlnirilor sale cu preşedintele american George W. Bush, notează el.

Încordarea bărbiei

Collett mai relevă că Trump şi-a încordat bărbia după ce a dat mâna cu Putin, iar asta denotă vulnerabilitate.

„Probabil că Trump nu a avut ocazia să domine situaţia, sau poate credea că nu era înţelept. Se vede clar că nu se simte comod“, spune psihologul.

„Încordăm bărbia atuncio când simţim instinctiv că vom fi atacaţi. Este un semn de vulnerabilitate“, continuă el.

Dominare asimetrică?

Şi Putin a trimis semnale mixte.

Peter Collett precizează că preşedintele rus a adoptat „o poziţie asimetrică, foarte relaxată, deci de dominare“.

„A fost, de asemenea, foarte atent vizual cu Trump“, spune el, subliniind că liderul nord-coreean Kim Jong-un nu a avut acelaşi comportament în timpul summitului din iunie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite