Asociaţia Tineretul ONU din România este partener în cautarea celor 2 Delegati de Tineret la Naţiunile Unite

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Tineretului şi Sportului organizează selecţia pentru Programul Delegat de Tineret la Naţiunile Unite, pentru sesiunea 68, a Adunării Generale ONU, din luna septembrie 2013. În urma procesului de selecţie, din partea României vor fi trimişi doi tineri, băiat şi fată.

Criteriile de eligibilitate pentru intrarea în competiţie sunt următoarele: “Delegat de tineret la Naţiunile Unite” poate fi orice tânăr cu cetăţenie română, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Sunt consideraţi eligibili şi tinerii care la data aplicaţiei nu au împlinit 18 ani, dar vor împlini această vârstă până la 15 septembrie 2013. De asemenea, sunt consideraţi eligibili şi tinerii care până la 15 septembrie 2013 nu vor împlini 26 de ani. Aplicanţii trebuie să fi petrecut cel puţin 1 an din ultimii 3 in România. Cunoaşterea fluentă a limbii engleze şi/sau franceză este o condiţie obligatorie pentru participarea la competiţie. Să fi dezvoltat iniţiative de proiecte proprii locale/naţionale/internaţionale în domeniul tineretului.

Candidatul trebuie să fie tânăr cu vocaţie de lider, cu experienţă relevantă în activităţi internaţionale şi de reprezentare pe plan extern şi experienţă în domeniul activităţii politicilor pentru tineret (participări la conferinţe, forumuri, seminarii etc). Trebuie să dea dovadă de consecvenţă şi coerenţă în domeniul activităţilor de tineret. Cunoaşterea aprofundată a contextului internaţional: globalizare economică şi politică, provocările globale (schimbarea climatică, Obiectivele de Dezvoltarea ale Mileniului, dezvoltare sustenabilă, migraţie etc.), modalitatea de funcţionare a ONU, cu accent pe problematica ECOSOC (Comisia pentru Dezvoltare Socială), precum si pe problematica drepturilor omului, tratată la nivelul Adunării Generale a ONU şi a Comisiei a III-a. Abilităţi de cooperare, relaţionare şi negociere dovedite; Gândire contextuală: să dovedeasca capacitatea de a integra iniţiativele sale în cadrul priorităţilor identificate de politicile pentru tineret, la nivel naţional şi internaţional. Asigură transferul de cunoştinţe şi consiliere, timp de cel puţin 6 luni calendaristice de la întoarcerea în ţară.

Procesul de selecţie a candidaţilor

Aplicanţii vor completa dosarul de candidatură, în perioada 19 – 31 iulie 2013, iar dosarul va cuprinde: Formular de înscriere; Un CV al candidatului; Un eseu de maxim 1000 de cuvinte în limba engleză sau franceză (Font: Times New Roman; Mărime 12; Spaţiere 1,5) cu o tematică aleasă în concordanţă cu priorităţile naţionale în domeniul tineretului – aşa cum sunt ele menţionate în politicile pentru tineret şi contextualizate în problematica internaţională (atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, problematica globalizării, mobilitate transfrontalieră, stimularea implicării tinerilor cu dizabilităţi sau cu oportunităţi reduse, antreprenoriat, dialog intercultural, recunoaşterea educaţiei non-formale, includerea socială a tinerilor dezavantajaţi, cetăţenie activă – participare la viaţa comunităţii, rolul sectorului neguvernamental in incluziunea socială a tinerilor); O scrisoare de recomandare din partea unui superior ierarhic, a unui diplomat, a unei personalităţi relevante sau a unui cadru didactic universitar -  semnată, ştampilată (acolo unde se impune) şi scanată. 

Formularul de înscriere poate fi descărcat accesând următorul link

http://www.mts.ro/documente/diverse/FORMULAR%20INSCRIERE%20ONU.doc

Toate aceste documente sunt trimise într-un singur e-mail – de preferinţă arhivat, la adresele: madalina.tomescu@mts.ro, mihai.sebe@mts.ro.

Toti candidaţii vor primi un e-mail de confirmare în urma primirii aplicaţiilor. După data de 31 iulie 2013, ora23:59, ora României, nicio candidatură transmisă nu mai este considerată validă. Necompletarea unei componente sau nerespectarea normelor legate de formatul acestora duce la descalificarea aplicantului.   

Bibliografie minimală: materialele pertinente problematicilor menţionate mai sus pot fi găsite pe site-ul: www.un.org

Partenerii proiectului 

Ministerul Afacerilor Externe

Asociaţia Tineretul ONU din România

Persoana de contact: Adelina Ghiţă

Tel:0729097122

office@unyouth.ro               

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite