Virusul misterios din China. UE activează mecanismul de alertă rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a activat marţi sistemul intern de alertă rapidă, pentru a distribui informaţiile despre răspândirea coronavirusUlui apărut în China, după ce s-au semnalat îmbolnăviri în Franţa şi Germania, transmite dpa.

Comisarii europeni urmează să discute problema miercuri, a anunţat Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. Ea a precizat că Centrul UE de coordonare a reacţiei la situaţii de urgenţă dialoghează cu statele membre.

MAE recomandă amânarea călătoriilor în zonele din China afectate de coronavirus

Ministerul Afacerilor Externe recomandă amânarea călătoriilor în provincia Hubei, localitatea Wuhan (China), până la normalizarea situaţiei, în contextul focarului de pneumonie virală (coronavirus) din această ţară.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în R.P. Chineză să urmeze măsurile de precauţie şi igienă recomandate în aceste situaţii şi să evite deplasarea în locurile unde sunt manipulate animale vii sau moarte, precum şi contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii, se arată pe site-ul ministerului.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi: să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale; să urmărească mass-media locale pentru a afla care sunt zonele cele mai afectate pentru a le putea evita; să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Pentru informaţii suplimentare legate de prevenirea contaminării, cetăţenii români pot accesa site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (www.cnscbt.ro) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu).

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea înregistrării prezenţei cetăţenilor români în străinătate la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular român, ca instrument de sprijin pentru coordonarea acţiunilor de protecţie consulară.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beijing: +861065323616, Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: +85225233813, +85225233817 şi Consulatului General al României la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de permanenţă ale misiunii diplomatice a României în R.P. Chineză +8618611737488, Consulatului General al României la Shanghai: +8613701949075 şi Consulatului General al României în R.A.S. Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet: beijing.mae.ro, shanghai.mae.ro, hongkong.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".

China le-a recomandat marţi cetăţenilor săi să-şi amâne deplasările în străinătate, o măsură menită să contribuie la stoparea extinderii epidemiei de pneumonie virală declanşate de un nou coronavirus, informează AFP şi dpa. Începând de luni, Beijingul a suspendat călătoriile organizate în China şi în străinătate.

Epidemia de pneumonie virală, declanşată de un nou coronavirus apărut în decembrie în Wuhan, în centrul ţării, a făcut deja cel puţin 106 morţi în China, fiind confirmate cel puţin 4.500 de cazuri de contaminare. În jur de 50 de alte cazuri de îmbolnăvire au fost raportate în restul lumii, iar numeroase state şi-au întărit măsurile de precauţie la frontiere. 

Primul caz de contaminare de la om la om în Germania

Primul pacient confirmat cu coronavirus din Germania a fost infectat de o altă persoană pe teritoriul ţării, au anunţat marţi autorităţile medicale din landul Bavaria, unde este internat pacientul, transmite AFP.

Potrivit numărătorii AFP, acesta este primul caz de contaminare de la om la om pe sol european, ceilalţi pacienţi raportaţi în Europa fiind infectaţi în timpul unei şederi în China.

Existenţa acestui prim caz de coronavirus în Germania a fost anunţată luni seară, fără detalii suplimentare.

Bolnavul este un bărbat în vârstă de 33 de ani care lucrează pentru un furnizor de automobile din Bavaria, în sudul Germaniei, care a fost infectat în ianuarie de o colegă venită din China pentru o perioadă de câteva zile pentru un curs de instruire, au indicat autorităţile sanitare.

Angajata chineză a rămas între 19 şi 22 ianuarie în Germania şi, la întoarcerea în ţara sa, "s-a simţit rău", a declarat directorul Oficiului Sanitar din Bavaria, doctorul Andreas Zapf.

La scurt timp, femeia a fost testată pozitiv pentru coronavirus. Ulterior, unul dintre angajaţii companiei din Bavaria, grupul Webasto, care a participat la cursul de instruire cu colega sa din China şi care acuzase subit simptome asemănătoare gripei, a fost, de asemenea, testat pozitiv pentru coronavirus.

Starea sa de sănătate rămâne în prezent "bună", a completat medicul.

Pentru moment nu a fost raportat niciun alt caz suspect, însă autorităţile verifică 40 de persoane care s-au aflat în contact cu cei doi angajaţi infectaţi.

Marţi, autorităţile din China au anunţat că bilanţul noului coronavirus a ajuns la 106 morţi şi 4.515 de cazuri confirmate.

Berlinul şi-a îndemnat cetăţenii să evite călătorii ”non-indispensabile în China”. Autorităţile germane pregătesc evacuarea cetăţenilor germani din oraşul chinez Wuhan, epicentrul virusului. Germania devine astfel a doua ţară din Europa atinsă de noul coronavirus, după ce în Franţa s-au confirmat trei cazuri la 24 ianuarie. Cei  trei bolnavi francezi - unul a Bordeaux (sud-vest) şi doi la Paris - au călătorit recent în China.

Epidemia va dura cel puţin câteva luni

Epidemia declanşată de noul tip de coronavirus apărut în China, 2019-nCoV, va cauza cel puţin câteva zeci de mii de îmbolnăviri şi va dura mai multe luni în cel mai bun caz, au estimat anumiţi experţi în epidemiologie, bazându-se pe primele date disponibile, informează AFP.„Cel mai bun dintre scenarii ar fi ca ea să continue primăvara, vara, şi apoi să înceteze“, a declarat David Fisman, profesor la Universitatea din Toronto, autorul unui buletin publicat de Societatea internaţională pentru boli infecţioase. Bilanţul official de ieri al epidemiei de coronavirus  era de peste 4.500 în China (peste 100 de morţi) şi aproximativ 50 în afara ţării. 

Numărul real de cazuri chineze, inclusiv cele nedetectate, potrivit grupului internaţional coordonat la Universitatea Northeastern, este fără îndoială de peste 25.000, a spus Alessandro Vespignani. Cercetătorii de la Universitatea Hong Kong (HKU) estimează la rândul lor că acest număr depăşeşte 40.000 în prezent. China, angajată în lupta sa împotriva epidemiei ucigaşe de coronavirus, a amânat pe termen nelimitat începerea semestrului de primăvară în şcoli, colegii, licee, universităţi şi instituţii de învăţământ superior din ţară, a informat marţi Ministerul chinez al Educaţiei, notează AFP.

Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi deces. Multe dintre persoanele care au murit prezentau afecţiuni medicale preexistente sau erau vârstnice, au indicat autorităţile sanitare. La fel ca agenţii patogeni care provoacă SARS şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), 2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul său genetic, mai degrabă decât ADN-ul. Acest lucru înseamnă că virusul se asociază cu ADN-ul gazdei şi poate suferi mutaţii rapide.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite