Vilele romilor din Ţăndărei, prezentate de un cotidian britanic ca argument în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vilele romilor din Ţăndărei sunt prezentate de un cotidian britanic ca argument în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE). Cotidianul susţine că sute de vile din orăşelul din judeţul Ialomiţa au fost construite cu ajutoare sociale încasate fraudulos în Marea Britanie.

Potrivit „Daily Express“, Ţăndăreiul are în prezent peste 300 de vile, unele evaluate la peste 500.000 de lire sterline, faţă de mai puţin de 100 acum cinci ani, iar aceste vile au fost construite cu ajutoare sociale încasate fraudulos în Marea Britanie.

Ţăndăreiul a devenit oraşul de romi construit de britanici, în condiţiile în care multe case extravagante se crede că au fost finanţate din ajutoare sociale încasate în Marea Britanie, scrie „Daily Express“.

Cele mai recente date arată că peste 3.500 de români adulţi solicită ajutoare sociale în Marea Britanie, la doi ani după deschiderea graniţelor. Suma încasată fraudulos şi trimisă în străinătate nu este considerată o „problemă mare“ de unii oficiali britanici, dar există temeri că valoarea ajutoarelor se ridică la milioane de lire sterline, continuă autorul articolului, care susţine că aceşti bani sunt folosiţi în România pentru construirea unor vile impozante.

Forţa de muncă şi materialele ieftine din România facilitează ridicarea unor case la care milioane de familii britanice care muncesc din greu nu pot decât să viseze, consideră autorul.

„Daily Express“ prezintă cazul lui Ilie Schian, închis în 2010 după ce a încasat fraudulos ajutoare sociale în valoare de 114.000 de lire sterline. Potrivit cotidianului britanic, el a cheltuit banii pe maşini sport, ATV-uri şi o casă cu nouă dormitoare în România.

Un alt rom, Ion Lazăr, s-a lăudat că va încasa în curând 60.000 de lire sterline, bani pe care îi va folosi pentru a-şi renova casa. Ion Lazăr a reuşit deja să construiască un palat pentru soţia şi copiii săi din alocaţiile pentru minori şi din ajutoare sociale, notează „Daily Express“.

„Sunt beneficii de bun venit. Sunt bani gratis, mulţumesc Anglia“, ar fi spus Lazăr într-un documentar.

Situaţia descrisă de „Daily Express“ a fost denunţată de militanţi în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE.

„Statul bunăstării a fost creat după Al Doilea Război Mondial pentru ca oamenii să nu alunece în sărăcie. Nu este pentru a finanţa regii romi din România care îşi construiesc palate extravagante, plătite de oamenii din Marea Britanie care lucrează pentru salariul minim“, a declarat Mike Hookem, un europarlamentar din cadrul partidului eurofob şi populist UKIP.

„Este dezgustător faptul că banii contribuabililor (britanici, n. red.) sunt folosiţi astfel, în timp ce ajutoarele sociale sunt reduse pentru cele mai vulnerabile categorii din ţară“, a adăugat Jordan Ryan, un membru al asociaţiei Leave.EU.

„Prin ieşirea din UE ne putem asigura că doar cei care au contribuit la sistem pot profita de el“, a subliniat Nigel Farage, liderul UKIP.

Potrivit unui raport al Oficiului Naţional de Statistică (ONS) publicat în noiembrie anul trecut, 219.000 de români şi bulgari aveau la 1 ianuarie 2014 acces deplin pe piaţa muncii din Marea Britanie, o creştere de 30.000 (aproximativ 16%) faţă de anul anterior.

Un raport al Observatorului pentru Migraţie din cadrul Universităţii Oxford publicat în februarie 2014 arată că aproape 60% dintre românii şi bulgarii emigraţi în Marea Britanie susţin că lucrează pe cont propriu - ceea ce le oferă acces deplin la ajutoare sociale - comparativ cu 14% dintre cetăţenii britanici.

Marea Britanie va organiza pe 23 iunie un referendum pe tema apartenenţei la Uniunea Europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite