Viktor Orban o lucrează pe la spate pe Angela Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul de la Budapesta încearcă să-şi exercite pe cât posibil influenţa în Germania prin consolidarea relaţiilor sale cu lideri ai unor landuri federale, ocolind astfel Berlinul.

Premierul ungar, Viktor Orban, este departe de a fi prieten cu Angela Merkel, cancelarul federal german. Dar chiar şi aşa, liderul de la Budapesta a găsit o modalitate de a-şi exercita influenţa în Germania: îşi îmbunătăţeşte relaţiile cu liderii regionali, ocolind-o astfel pe şefa Guvernului de la Berlin.

Iar această strategie, notează Politico.eu, îi oferă premierului ungar şansa de a contracara criticile la adresa guvernării sale venite din partea Germaniei, motorul Uniunii Europene, şi de a pleda pentru ca blocul comunitar să nu mai fie atât de dur cu Ungaria. 

Şi asta în ciuda liniei dure adoptate de Budapesta cu privire la refugiaţi, dar şi a altor politici promovate de Orban, politici care i-au determinat pe mulţi analişti să afirme că în Ungaria există o „democraţie iliberală“.

În luna mai, Parlamentul European a votat pentru declanşarea aşa-numitei „opţiuni nucleare“ a UE împotriva Ungariei, adică în favoarea invocării Articolului 7, care poate duce la suspendarea dreptului de vot al unui stat membru. Totuşi, este puţin probabil ca Ungaria să-şi piardă acest drept, având în vedere că toţi ceilalţi membri ar trebui să susţină sancţiunea. 

Blocul comunitar acţionează pe cale legală împotriva Budapestei şi în ceea ce priveşte refuzul său de a accepta cotele de refugiaţi şi în ceea ce priveşte controversata lege care prevede controale mai dure în cazul organizaţiilor neguvernamentale cu finanţare din străinătate. 

Iar în acest context, Orban are nevoie de prieteni în Europa. 

Succes în est şi în sud

În sistemul federal german, premierii landurilor şi oficialii partidelor la nivel de land au o influenţă considerabilă. Iar în ultimele şase luni, Viktor Orban şi alţi oficiali guvernamentali ungari s-au întâlnit cu lideri ai landurilor federale Saxonia, Saxonia-Anhalt, Bavaria, Hessa şi Baden-Württemberg.

După ce guvernul federal german a început să-l critice, Orban „a început strategic să-şi dezvolte relaţiile cu landurile federale unde a găsit, poate, mai multă înţelegere, o mai mare orientare spre afaceri şi mai puţine critici privind drepturile omului şi chestiunile politice“, a afirmat Milan Nič, analist la Consiliul german pentru relaţii externe.

Prin vizitele sale în aceste landuri, Orban poate să-şi susţină cauza în faţa politicienilor din respectivele regiuni, dar şi să-şi prezinte poziţia opiniei publice prin intermediul unor interviuri acordate presei locale. 

„Chiar dacă suntem mai mici, Germania trebuie să trateze Ungaria cu respect“, a afirmat Orban într-un interviu acordat în octombrie cotidianului regional „Passauer Neue Presse“. 

„Nu vrem să refacem economia ungară folosind banii germani... Tot ce vrem este să facem comerţ şi afaceri şi vrem ca cetăţenilor noştri să li se permită să muncească“, a declarat el. 

Interese economice şi intrigi ţesute

La nivel federal, Merkel şi Orban nu au mai avut o întâlnire bilaterală din 2015. Anularea, în acest an, a forumului germano-ungar, un eveniment organizat anual încă din anii ’90, reprezintă un alt semn că relaţiile dintre cei doi lideri sunt tot mai reci. 

Numai că Orban este foarte interesat să menţină o relaţie economică puternică cu Germania. Peste 25% din investiţiile străine directe în Ungaria sunt legate de companii germane. Iar prin intâlnirile cu liderii regionali, Orban îşi urmăreşte inclusiv acest interes. 

Guvernul ungar se prezintă şi ca fiind esenţial pentru securitatea germanilor. Dar în timp ce germanii consideră că solidaritatea înseamnă ca celelalte ţări să-şi preia cotele de refugiaţi, Budapesta are propria sa interpretare a acestei solidarităţi. 

Kristof Altusz, secretar de stat adjunct în Ministerul ungar de Externe, spune că Budapesta joacă un rol important în dosarul migraţiei întrucât contribuie la protejarea frontierei externe a UE şi la securitatea spaţiului Schengen.

Însă în ciuda declaraţiilor de solidaritate, există semnale care arată că Executivul de la Budapesta încearcă să se folosească de diviziunile care încă există între fosta Germanie de Est şi cea de Vest. 

„Tocmai ce am fost săptămâna trecută în Germania de Est cu premierul şi dacă aţi şti cu câtă amărăciune vorbesc germanii din est, oameni şi politicieni buni, cinstiţi şi creştini, despre modul în care îi tratează cei din vest...“, a afirmat pe 10 noiembrie, la Budapesta, într-o sală de conferinţe, Zoltan Balog, ministrul ungar pentru Resurse Umane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite