VIDEO Condiţia unor simpli militari
0100 de minute, în dialog cu militari de azi şi camarazi de ieri constituie cadrul consemnării unor confesiuni inedite, în cazul profesioniştilor activi - premiaţi de aliaţii italieni -, dar şi a unor concluzii de referinţă, la finalul discuţiilor nonconformiste purtate cu seniori cu experienţe anterioare relevante, în posturi cheie din armată, cu nimic mai puţin interesanţi decât rezerviştii invitaţi la posturi TV, de peste Ocean.
Armata României a avut şi are zeci de mii de conaţionali valoroşi, modeşti, care îşi ştiu locul şi rolul în organismul militar naţional, implicit în societatea de azi.
În mod paradoxal, unii dintre militarii activi, până mai ieri simpli cetăţeni în uniformă, simple chipuri aliniate în coloanele imaginabile ale celor 75.000 de bărbaţi şi femei care au ales cariera armelor, se bucură mai întâi de onorurile aliaţilor, înainte de a li se strânge mâna, acasă, de cei ce le-au încredinţat misiuni specifice instruirii lor anterioare.
În această situaţie se înscriu şi căpitanii Dan Mireanu, jurnalist militar şi scenarist al filmului PREMIUL, Marius Gheorghe, director de imagine, plus ceilalţi membrii ai unei echipe de bun simţ, care a preferat recursul la candoarea gesturilor simple, la sensibilităţi aparent pierdute, într-o lume unde vulgaritatea, aroganţa, impostura, noroirea celor lucizi, laşitatea, cinismul şi lipsa de criterii au răsturnat ierarhia valorilor umane.
Filmul lor merită să fie vizionat:
1. PREMIUL DE LA BRACCIANO
Nu este nicio greşeală. Filmul intitulat PREMIUL a luat Premiul I, la una din secţiunile Festivalului Filmului Militar din Italia, organizat la Bracciano, o localitate situată la 30 de kilometri nord-vest de Roma. Conaţionalul Dan Mireanu l-a ales, pentru rolul principal, pe căpitanul Laurenţiu Şerban. Un erou în viaţă. Marcat de duritatea teatrului de război din deşertul cu insurgenţi islamici imprevizibili. Mireanu ştie că produsele cinematografiei militare, dacă nu sunt cunoscute de opinia publică, atunci...nu există.
Căpitanul Laurenţiu Şerban, cel din imaginea de mai sus, a trăit anterior rolul din film. Ca şi personajul lui Dan Mireanu are o fetiţă. Şi este militar din cap până în picioare, deloc doborât de explozia care i-a răvăşit o vreme viaţa. Una care şi acum, prin consecinţe greu sesizabile, îi marchează existenţa. Un luptător în adevăratul sens al cuvântului. Tăcut. Demn. Dedicat total profesiei alese de bună voie.
Ca om de televiziune, care a avut harul naturaleţei în faţa camerei de filmat, seniorul Benone Neagoe, mai ieri liderul nucleului de profesionşti ce realizau emisiunea PRO PATRIA, azi în conducerea UZPR, a aruncat mănuşa căpitanilor Dan Mireanu şi Marius Gheorghe, îndemnându-i să continue filmul PREMIUL, recent... premiat, cu ceea ce aşteaptă marele public, istoria integrală a afirmării unui profesionist de talia căpitanului Laurenţiu Şerban.
Compatriotul Marius Gheorghe este o pildă de rară modestie, deşi are o experienţă de 14 ani ca operator şi director de imagine. Este mulţumit că armata i-a oferit posibilitatea de a îşi manifesta pasiunea pentru cinematografia românească, fie aceasta focalizată pe realităţi militare ignorate, pe clipe trăite de militarii din forţa expediţionară departe de casă.
2. UN MONSTRU ÎN MATERIE DE INTELLIGENCE
Evoluţia evenimentelor din statul european, vecin cu România, cu capitala la Kiev a constituit subiectul unui brainstorming, în partea a doua a emisiunii menţionate, cu trei interlocutori cu expertize complementare.
Claudiu Degeratu:
* Cred că Moscova are un scenariu foarte clar, acela că recunoaşterea alegerilor din zona separatistă implică un mesaj din partea preşedintelui rus şi, după aceea, urmează o serie de măsuri, pe care noi le-am văzut şi în cazul peninsulei Crimeea.
* Se trasează de fapt o nouă graniţă.
* Rusia rămâne în continuare acelaşi exportator de materii prime, puţin diversificat, şi aşteaptă mult sprijin economic şi politic în diferite instituţii internaţionale, în special la ONU.
* China este foarte atentă la această geopolitică de frontieră, foarte maleabilă, pe care o impune Rusia, pentru că acelaşi lucru se poate întâmpla şi în Asia centrală, în zone cu acţiuni rebele, în interiorul teritoriului chinez.
* Percepţia mea este că avem un semnal îngrijorător, că Europa este din ce în ce mai puţin interesată să discute problema Ucrainei, şi datorită notei de plată, din această iarnă, a gazului rusesc.
* Ucraina are două opţiuni, să continue negocierea, ori să întreprindă o nouă ofensivă în regiunea respectivă.
General (r.) Stan Petrescu:
* Chestiunea Ucrainei, sub acest aspect, de intelligence, este foarte delicată.
* Ucraina are de luptat cu un monstru în materie de intelligence.
* Marele avantaj al serviciilor de informaţii ruseşti este acela că acestea operează pe un teritoriu extrem de bine cunoscut.
* În lupta pentru a-şi repera onoarea pierdută, Putin este bunicul lui...Stalin.
* Aici vorbim de un război slavo-slav, în care sunt foarte greu de stabilit duşmanii şi prietenii.
* Ceea ce vedem sunt rezultatele unei munci de intelligence, ale unei uriaşe opere de dezinformare.
* Ruşii sunt neîntrecuţi în această chestiune de manipulare.
* Prin urmare putem vorbi de două coloane, cea tradiţională, a cincea, alcătuită din agenţi şi o coloană a şasea, formată din familiile proruse, care sunt cu ochii mai degrabă spre Moscova, de unde le-ar veni siguranţa, securitatea şi puterea.
* Ruşii nu vor permite să piardă Ucraina, sub nicio formă.
* Serviciul de informaţii german, BND, a jucat întotdeauna pentru ţara sa, Germania.
* Ori de câte ori a întors spatele Occidentului, Rusia a avut de pierdut.
* Ruşii vor lupta ca să federalizeze Ucraina şi să o ţină sub control.
* Cei mari fac diplomaţie şi politică aşa cum îşi doresc, în timp ce ţările mici şi mijlocii fac politica... care trebuie, prin urmare nu pot să ridice vocea, să devină agresive, să îşi impună un anumit punct de vedere.
General (r.) Florian Pinţa:
* Rusia asigură, în momentul de faţă, cel puţin 300.000 de locuri de muncă în Germania.
* Este îngrijorătoare rapiditatea cu care evoluează lucrurile pe teatrul de operaţii, din Ucraina.
* Să nu ne imaginăm că tocmai ceea ce se întâmplă în Ucraina s-a gândit într-o noapte şi a doua zi deja trupele au acţionat.
* Trei posibile evoluţii ale conflictului din Ucraina: război total, o îngheţare a conflictului, ca în Abhazia, o continuare a acţiunilor, mai mult sau mai puţin intensă, şi pe acest fond negocierea unor elemente care să ţină cont de un avantaj reciproc, ţinta fiind ca Ucraina să renunţe la ideea că ar putea să aparţină comunităţii europene sau euroatlantice, să recunoască statutul actual al peninsulei Crimeea.
* Rusia va continua în forţă, că acţiunea sa va fi în această iarnă, sau că se va declanşa această acţiune în primăvară rămâne de văzut.
* Putin este dispus să se aşeze la masa tratativelor, dacă va fi rugat.