VIDEO Candidaţii la preşedinţia Ucrainei umblă după voturile românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cinci ani după anexarea Crimeei de către Rusia şi izbucnirea unui război soldat cu mii de victime separatiştii pro-ruşi, cetăţenii ucraineni merg la urne, duminică, pentru a-şi alege noul preşedinte pentru un mandat de cinci ani. Favoriţi în sondaje sunt  Volodimir Zelenski, actor de comedie, Petro Poroşenko, „regele ciocolatei“ şi Iulia Timoşenko , „prinţesa gazului“.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta 39 de candidaţi, dintre care favoriţi în sondaje sunt: actorul de comedie Volodimir Zelenski, actualul şef de stat Petro Poroşenko şi fostul premier Iulia Timoşenko.

Zelenski a fost deja „preşedinte“,... în seria de televiziune „Slujitorul poporului“, unde joacă rolul unui profesor de istorie ajuns subit în fruntea statului. 

În vârstă de 41 de ani, Zelenski s-a impus ca favorit în sondaje. El a fost de asemenea acuzat că este o marionetă a oligarhului Igor Kolomoiski, inamicul preşedintelui Petro Poroşenko, ceea ce actorul dezminte. Tată a doi copii, licenţiat în drept, Zelenski este originar din oraşul industrial Krivoi Rog, în centrul Ucrainei.

Zelenski estye acuzat că deţine o vilă de 15 camere în comuna italiană Forte dei Marmi, pe care nu a menţionat-o în declaraţia sa de avere - potrivit unei investigaţii "Slidstvo.Info".

"Forte dei Marmi este o localitate preferată de oligarhii ruşi, printre care Roman Abramovici, Oleg Deripaska şi Mihail Prohorov, dar şi de membrii familiei lui Boris Elţin, care obişnuiesc să meargă acolo în concediu. Vila respectivă nu se regăseşte în declaraţia de avere a lui Zelenski" - arată investigaţia.

Potrivit "Slidstvo.Info", candidatul la prezidenţialele ucrainene Volodimir Zelenski a menţionat în declaraţia sa de avere că deţine patru apartamente în Kiev, o casă la ţară şi alte apartamente în Ialta şi în Marea Britanie. Jurnaliştii susţin că vila descoperită în Italia este deţinută de Zelenski şi de soţia sa, Elena.

 "Potrivit documentelor obţinute de Slidstvo.Info, în anul 2017, compania italiană San Tommaso S.R.L., menţionată de Zelenski în declaraţia de avere, a achiziţionat o locuinţă de 15 camere în Forte dei Marmi. Casa este situată la 600 de metri de metri deasupra nivelului mării, la opt minute de mers pe jos până la plajă.

Compania a plătit penru această casă 3,8 milioane de euro" - menţionează "Slidstvo.Info". Potrivit jurnaliştilor de investigaţie, "orăşelul Forte dei Marmi este cunoscut în Italia ca un loc al ruşilor"."În urmă cu zece ani, când printre bogaţii ruşi a apărut moda achiziţiilor de proprietăţi în această localitate, presa din Rusia a numit Forte dei Marmi drept o provincie moscovită" - se mai arată în investigaţie.

Jurnaliştii susţin că l-au întrebat pe Volodimir Zelenski de ce nu a menţionat proprietatea imobiliară în declaraţia sa de avere, dacă foloseşte această vilă şi de ce a ales să-şi cumpere casă în această localitate italiană. Serviciul de presă al candidatului a răspuns doar că declaraţia de avere a lui Zelenski fost "completată în deplină conformitate cu legislaţia actuală a Ucrainei". 

Timoşenko, suspectată de legături secrete cu Kremlinul

Iulia Timoşenko (58 de ani) este o figură neobosită a politicii ucrainene de aproape 20 de ani. Ea a devenit cunoscută mai ales în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004, care i-a propulsat pentru prima dată pe prooccidentali la putere la Kiev. Timoşenko a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în cadrul unor contracte de gaze naturale semnate cu Rusia la încheierea unui proces denunţat ca fiind unul politic de către occidentali.

Nu a executat decât trei ani din pedepsa sa, fiind eliberată în 2014, apoi a ajuns a doua pe listă la prezidenţiale în acelaşi an, cu mult în urma lui Petro Poroşenko. Susţinătorii săi îi laudă fermitatea şi experienţa, iar detractorii săi denunţă discursul ei populist şi o acuză că are legături secrete cu Kremlinul. Supranumită „prinţesa gazului“ pentru că s-a aflat la conducerea unei întreprinderi de distribuţie a hidrocarburilor în anii 1990, ea a promis să reducă la jumătate factura la energie electrică a ucrainenilor dacă va fi aleasă în funcţie.

Poroşenko: „Ştiu oleacă limba română“

Imagine indisponibilă

Petro Poroşenko (53 de ani), un bogat om de afaceri care a făcut avere din produse de cofetărie, a fost ales preşedinte în 2014 după ce predecesorul său a fugit în Rusia. El promitea atunci că va combate corupţia omniprezentă şi că va pune capăt rapid conflictului armat care tocmai izbucnise în estul ţării.Cinci ani mai târziu, detractorii săi au denunţat eşecul promisiunilor sale, cu toate că poate să se laude că a întărit legăturile Ucrainei cu occidentalii. 

Dar ţara sa rămâne pradă unui război care a făcut aproape 13.000 de morţi. Atât Poroşenko, cât şi Timoşenko s-au deplasat în timpul campaniei electorale în zonele în care locuieşte populaţie de etnie română. La sfârşitul săupămânii trecute, Petro Poroşenko a fost în regiunea Cernăuţi. În timpul unui discurs ţinut în Piaţa Filarmonicii din Cernăuţi, Poroşenko a adresat mulţimii câteva cuvinte în limba română. El a vorbit despre perioada copilăriei şi tinereţii sale, când a convieţuit împreună cu români, bulgari şi polonezi, subliniind că Bucovina este o zonă unică unde oamenii care vorbesc diferite limbi convieţuiesc în bună înţelegere, scrie publicaţia bucovineană Libertatea Cuvântului. 

„De fiecare dată când vin în satele româneşti, îi salut pe oameni: „Bună seara“, iar în schimb aud cuvintele:„Bine aţi venit şi mulţumesc frumos“…. Aşa este corect prietenii mei, căci eu am copilărit în astfel de mediu. M-am născut în sudul regiunii Odesa, acolo unde locuiesc compact bulgari… Apoi, patru ani am locuit într-o zonă populată de români, deci „ştiu oleacă limba română“.  În anii studenţiei au locuit cu prietenii noştri polonezi…Bineînţeles, cunosc limba rusă… Totuşi pentru noi principala limbă este ucraineana…. Dacă nu noi, atunci cine o va proteja…“, a spus Poroşenko. Dar românii din Ucraina o preferă pe Iulia Timoşenko , supăraţi pe legea învăţământului adoptată anul trecut de regimul Poroşenko care limitează folosirea limbii române în şcoli şi în administraţie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite