„Ultimul dictator al Europei”, tot mai izolat: greve în uzine şi proteste în faţa unei închisori. Estonia cere întrunirea Consiliului de Securitate al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko luând cuvântul la o contramanifestaţie FOTO ТASS
Aleksandr Lukaşenko luând cuvântul la o contramanifestaţie FOTO ТASS

Huiduit de muncitorii unei uzine de tractoare, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko se confruntă cu extinderea mişcărilor de grevă în companii şi în sectoare industriale vitale pentru regimul său.

Aflat la putere din 1994 încoace, Aleksandr Lukaşenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”, spune că opozanţii săi nu vor scăpa de el până nu îl vor ucide. Însă poziţia de forţă de pe care a făcut această declaraţie se prăbuşeşte.

Opoziţia, care vrea noi alegeri, dar libere de această dată, primeşte tot mai mult sprijin, inclusiv în companii şi în uzine, unde grevele s-au înmulţit începând de luni. Mişcarea a luat amploare după apariţia unor imagini cu Lukaşenko huiduit şi întrerupt în timp ce încerca să-i calmeze pe muncitorii Uzinei de Vehicule Militare Minsk (MZKT) şi să-i convingă să-şi reia activitatea. Liderul de la Minsk fusese huiduit a doua zi de la cea mai mare acţiune de protest organizată vreodată în fosta republică sovietică, cu sute de mii de manifestanţi manifestând în toată ţara cu scandările de ordine „Pleacă” şi „Libertate”. Apelurile la „libertate” au continuat la începutul săptămânii în faţa unei închisori, cu citirea numelor unor deţinuţi politici.

În paralel, opoziţia face pregătiri pentru preluarea puterii într-un cadru legal. Noul lider al opoziţiei, Sviatlana Ţihanouskaia, s-a declarat pregătită să conducă ţara şi a început să formeze un consiliu de coordonare. Varşovia a anunţat că o susţine în acest demers. „Am vorbit cu Svetlana Tihanouskaia la telefon. Am asigurat-o că poporul din Belarus are sprijinul deplin al Poloniei în căutarea libertăţii”, a anunţat marţi premierul polonez Mateusz Morawiecki. Anterior, liderii grupurilor politice din Parlamentul European anunţaseră că dispun de „informaţii credibile” precum că scrutinul prezidenţial din 9 august din Belarus a fost câştigat de către Ţihanouskaia.

Atentă la situaţia din Belarus, dar mai ales la acţiunile Rusiei pe acest front, Estonia a solicitat o discuţie în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Este vorba de „o potenţială ameninţare la adresa păcii şi a securităţii internaţionale”, a apreciat ministrul estonian de Externe Urmas Reinsalu, citat într-un comunicat. Estonia, ţară membră UE şi NATO, este în prezent unul dintre cei zece membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.

Totodată, preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), asigurată de Albania, a propus să medieze conflictul dintre Lukaşenko şi contestatarii săi. OSCE menţionează că nu a putut monitoriza alegerile din Belarus, al căror câştigător a fost declarat Aleksandr Lukaşenko, cu peste 80% din  voturi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite