UE a deschis drumul Albaniei spre Bruxelles. Diplomaţii europeni au votat acordarea statutului de candidat
0Albania a făcut astăzi primul pas spre aderarea la Uniunea Europeană, după ce miniştrii de Externe ai celor 28 de State Membre au decis acordarea statutului de candidată. Tirana încearcă încă din 2009, după intrarea în structura de securitate NATO, să obţină acesta statut, realizând o serie de reforme interne. Cu toate acestea, statele europene au respins de trei ori acordarea acestui statut.
Comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule a fost primul care a anunţat decizia diplomaţilor,care s-au întâlnit în Luxembourg. Cei 28 de miniştrii europeni au recunoscut „eforturile Albaniei de a întreprinde reforme“ pentru a se alinia standardelor europene.
Aderarea nu vine însă automat, deoarece autorităţile de la Tirana vor trebui să satisfacă în următorii ani o serie de cerinţe ale Uniunii Europene, între care cele mai presante sunt în domeniul combaterii corupţiei, a crimei organizate şi a justiţiei.
Decizia de acordare a statutului de candidat este luată cu unanimitate. În trecut, ţări precum Olanda au blocat parcursul european al Albaniei printr-un vot negativ.
„Pentru Albania, decizia de astăzi trebuie să se traducă într-o susţinere acordată de statele membre reformelor de pe agendă: Albania încă trebuie îndeplinească anumite priorităţi, cum ar fi reformele din administraţie şi justiţie, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, dar şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului“, se arată într-un comunicat publicat de Comisia Europeană.
„Statutul de candidat nu înseamnă că UE va trebui să înceapă automat negocierile de aderare cu Albania. Acesta este un pas separat din procesul de integrare, care urmează unor evoluţii pozitive în domeniile prioritare“, citează documentul.
Premierul albanez, Edi Rama, care a preluat puterea în iunie 2013, a promis că va face eforturi susţinute pentru integrarea Albaniei în Uniunea Europeană.
După o conversaţie telefonică cu Fule, prim-ministrul Rama a declarat într-un mesaj pe Twitter că „este mândru că tot ce am realizat împreună a dat roade. Vă sunt recunoscător tuturor!“.
Uniunea Europeană a continuat în acest fel proiectul de extindere în Balcanii de Vest, după ce în vara anului 2013 Croaţia s-a alăturat UE, iar Serbia a demarat oficial negocierile cu Bruxelles-ul în ianuarie 2014. Perspectivele sunt însă incerte pentru aspiranţi precum Muntenegru, Macedonia, Kosovo şi Bosnia-Herţegovina.
Ministrul de Interne de la Tirana, Saimir Tahiri, a declarat într-un mesaj pe Twitter: „Europa a recunoscut voinţa poporului nostru şi lupta noastră împotriva crimei organizate şi a corupţiei“.
Săptămâna trecută, forţele speciale albaneze au preluat controlul unui sat din sudul ţării, denumit „Regatul canabisului“, unde traficanţii de droguri cultivau anual peste 900 de tone de canabis. Luptele au durat patru zile, iar operaţiunea a fost catalogată drept un succes în lupta împotriva crimei organizate.