UE curtează Moldova. Comisarul Cioloş, aflat timp de două zile la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, întreprinde o vizită specială în Republica Moldova, între 11 şi 12 octombri, la invitaţia Guvernului de la Chişinău. În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană a propus deschiderea completă a piaţei UE pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, ca răspuns compensatoriu la embargoul rusesc asupra băuturilor alcoolice din moldoveneşti.

Înaltul oficial european se va întâlni la Chişinău cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, cu Preşedintele Parlamentului Igor Corman şi cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov.   

Pe 12 octombrie, comisarul european va vizita o companie viti-vinicolă din satul Puhoi, raionul Ialoveni, va avea o întâlnire cu membrii Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri şi o întrevedere informală membri ai cabinetului de miniştri pe tema strategiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală. 

Vizita are loc în contextul în care Republica Moldova se pregăteşte pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, prevăzută la Summitul de la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013, acord care prevede şi crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, prin aderarea ei la piaţa europeană, va contribui nu numai la crearea de locuri de muncă dar şi la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. Odată cu încheierea acordului de asociere, Republica Moldova va avea şanse reale de dezvoltare economică datorită accesului neîngrădit pe o piaţă de peste o jumătate de miliard de consumatori", a declarat comisarul european Dacian Cioloş înaintea vizitei la Chişinău.     

La începutul lunii octombrie, ca o măsură pentru a compensa  dificultăţile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale, Comisia Europeană a propus Consiliului şi Parlamentului European să deschidă complet piaţa Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, fără a aştepta intrarea în vigoare a Acordului de Asociere şi a DCFTA.

Un alt subiect care va fi abordat cu autorităţile de la Chişinău, este Programul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală pentru ţările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD). ENPARD este o iniţiativă politică nouă, care face parte din angajamentul UE pentru creştere economică şi stabilitate în vecinătatea sa şi care recunoaşte importanţa agriculturii pentru securitatea alimentară, dezvoltarea durabilă şi crearea de locuri de muncă în mediul rural. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite