Putin m-a rugat să vă transmit: Embargoul nu există!

0
0
„Ţarul“ Vledimir Putin. FOTO Reuters
„Ţarul“ Vledimir Putin. FOTO Reuters

Săptămâna trecută prim-ministrul Iurie Leancă a avut o discuţie telefonică cu prim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Discuţia prim-miniştrilor a fost precedată de vizita de lucru a viceprim-ministrului Valeriu Lazăr la Moscova, unde s-a întâlnit cu viceprim-ministrul rus, Dmitri Rogozin. În ambele cazuri, s-a discutat, în special, despre reluarea exporturilor de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă, dar şi despre cooperarea bilaterală.

Atât Medvedev, cât şi Rogozin au fost surprinşi să afle că moldovenii consideră decizia Moscovei de a stopa importurile de vinuri din Republica Moldova ca fiind, nici mai mult, nici mai puţin, un Embargo. De asemenea, ei au fost de-a dreptul stupefiaţi să afle că moldovenii sunt de părere că regiunea transnistreană este ocupată de Federaţia Rusă; că trupele ruse să află ilegal pe teritoriul ţării lor; că în regiunea transnistreană sunt depozitate ilegal peste 20 de mii de tone de armament rusesc; că Rusia susţine politic şi financiar separatismul transnistrean; că Republica Moldova este şantajată economic şi politic de Moscova; că Moscova ar fi împotriva integrării europene a Republicii Moldova; că gasterbaiterii moldoveni sunt vânaţi şi întorşi acasă din Rusia, etc...    

Conform unor informaţii obţinute de la „Oficiului Afaceri Interne şi Soluţii Optime” al Guvernului Republicii Moldova (neoficial OFŞOR), în opinia lui Onişcenco, Sanitarul Şef al Întregii Rusii Pravoslavnice, spaima moldovenilor, ucrainenilor, beloruşilor şi lituanienilor, idiosincraziile moldovenilor denotă că ei sunt afectaţi grav de delir, mai simplu, aiureală, cauzată de intoxicarea lor cu dibutilftalat, ca urmare a consumului abundent de vin local. La rândul lor, Medvedev şi Rogozin s-au arătat foarte îngrijoraţi de starea sănătăţii psihice şi fizice a moldovenilor. Ambii au chemat autorităţile de la Chişinău să întreprindă toate măsurile necesare pentru a combate acest fenomen periculos, care poate  distruge temelia parteneriatului strategic moldo-rus. Ei au cerut să fie îmbunătăţită de urgenţă calitatea vinurilor moldoveneşti, reducând substanţial concentraţia de debutilftalat per vadră de vin consumată. Pentru a grăbi procesul de ajustare a standardelor sanitare moldoveneşti la rigorile ficatului rusesc, în următoarele zile la Chişinău se vor deplasa un desant de oenologi ruşi care vor inspecta calitatea vinurilor noastre. Ei se vor afla două nopţi şi trei zile în beciurile de la Cricova, două nopţi şi trei zile la Mileştii Mici, două nopţi şi trei zile la Purcari, două nopţi şi trei zile la Ţiganca, două nopţi şi trei zile la Etulia, două nopţi şi trei zile la Chateau Vartely, etc. Dacă ficaţii oenologilor ruşi vor rezista, atunci avem toate şansele ca Rusia să reia importurile de vinuri moldoveneşti în cel mult câteva săptămâni, aşa ne asigură Ministerul Economiei.

Totodată, atât Medvedev, cât şi Rogozin au rugat Guvernul de la Chişinău să lanseze o campanie de comunicare cu poporul, pentru a ne informa că preşedintele rus Putin consideră că stoparea importurilor de vinuri moldoveneşti nu este embargo, dar un proces firesc şi constant de îmbunătăţire a calităţii vinului şi sănătăţii moldovenilor; că regiunea transnistreană nu este ocupată de Federaţia Rusă, dar eliberată în numele neutralităţii, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova; că trupele ruse se află legal pe teritoriul ţării noastre în virtutea ospitalităţii seculare a poporului moldav şi al parteneriatului strategic moldo-rus; că în regiunea transnistreană, la Cobasna, nu este depozitat armament rusesc, dar ciocolate ”Katiuşa”, bastoane ”Sol-Sol” şi morcovi ”Nu Zaiaţ, Pogodi!” (Dragă Iepure, bagă de seamă!); că susţinerea financiară acordată Tiraspolului este contribuţia dezinteresată a Rusiei la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului; că Republica Moldova nu este şantajată de Moscova, ci, mai curând, curtată economic şi politic; că Moscova nu se împotriveşte integrării europene a Republicii Moldova, dimpotrivă ea este gata să achite toate cheltuielile pentru organizarea unui referendum în acest sens, fie la Comrat, fie la Bălţi; că întoarcerea gasterbaiterilor moldoveni din Rusia este benevolă şi are loc în cadrul campaniilor „Veniţi acasă măi copiii” şi „Veniţi şi investiţi în Moldova” iniţiată de Biroul Migraţie şi Azil în parteneriat cu Agenţia pentru Relaţii cu Diaspora ale Republicii Moldova.

După cum ne-au relatat sursele de la Oficiul OFŞOR, prim-ministrul rus Medvedev ar fi fost plăcut surprins să afle că Republica Moldova are Guvern. De asemenea, dânsul s-ar fi interesat dacă şi moldovenii ştiu acest lucru. Se pare că mirarea afişată de Medvedev, precum şi mesajele oficialilor ruşi, i-a cam descumpănit pe guvernanţii noştri, ei întrebându-se dacă nu cumva arma ascunsă a moldovenilor, ”Debutilftalatul”, a afectat pană şi Kremlinul.  

                 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite