UE, după condamnarea la închisoare a opozantei belaruse Maria Kolesnikova: Lukaşenko manifestă un „dispreţ flagrant” faţă de drepturile omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator din Europa” FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator din Europa” FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană (UE) a criticat vehement, luni, condamnarea la închisoare a opozantei belaruse Maria Kolesnikova, evocând un „dispreţ flagrant” al regimului Lukaşenko faţă de drepturile omului.

Într-un comunicat, UE îşi reiterează apelul la eliberarea „imediată şi necondiţionată a tuturor deţinuţilor politici” din Belarus, o fostă republică sovietică situată între Rusia şi blocul comunitar. Belarusul, condus de 27 de încoace de Aleksandr Lukaşenko, numără circa 650 de deţinuţi politici.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab a somat luni puterea de la Minsk să „pună capăt represiunii”.

„Condamnarea Mariei Kolesnikova şi a lui Maxim Znak arată că autorităţile belaruse îşi continuă asaltul împotriva apărătorilor democraţiei şi libertăţii. Regimul lui Lukaşenko trebuie să pună capăt acestei represiuni şi să-i elibereze pe toţi deţinuţii politici”, a scris Dominic Raab pe Twitter.

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, una dintre figurile mişcării de contestare a regimului condus de Aleksandr Lukaşenko, a fost condamnată la 11 ani de închisoare. Un alt opozant, Maxim Znak, a primit la rândul său o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru că a îndrăznit să se împotrivească celui supranumit „Ultimul dictator din Europa”.

Kolesnikova şi Znak au fost judecaţi pentru „complot în vederea preluării puterii” şi „îndemnuri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale”.

Procesul celor doi opozanţi, încarceraţi de 11 luni, a fost deschis la începutul lui august şi a avut loc fără accesul publicului. Puţine detalii au ajuns publice, în contextul în care presa independentă, ONG-uri şi opoziţia sunt vizate de o reprimare fără reţinere de luni de zile în Belarus.

Potrivit unor imagini difuzate luni pe Telegram, Maria Kolesnikova, în vârstă de 39 de ani, poate fi văzută zâmbind în boxa acuzaţilor şi făcând semnul inimii cu mâinile încătuşate. Acest semn este unul dintre gesturile chemării la contestarea regimului Lukaşenko.

Mişcarea de contestare din Belarus a apărut în august 2020 în semn de protest faţă de revendicarea victoriei de către Aleksandr Lukaşenko în alegerile prezidenţiale. Opoziţia consideră că Lukaşenko a fraudat alegerile pentru a se menţine la putere. 

Susţinut de preşedintele rus Vladimir Putin, Lukaşenko a înăbuşit treptat mişcarea de contestare prin mii de arestări, exiluri forţate şi încarcerarea adversarilor politici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite