UE anunţă noi sancţiuni pentru Rusia. Măsurile se axează pe izolarea sistemului bancar
0Uniunea Europeană va anunţa joi noi sancţiuni economice asupra Rusiei, acesta fiind cel de-al patrulea set de măsuri adoptat după anexarea Crimeei, în martie. Noile sancţiuni vor fi şi cele mai puternice. Potrivit unui draft al documentului, obţinut de „Financial Times”, măsurile vizează băncile ruseşti, care nu se vor mai putea împrumuta de la niciun cetăţean sau entitate din ţări comunitare.
Noile sancţiuni care vor fi anunţate cel mai probabil astăzi sunt cuprinse într-un memo de 10 pagini care a fost deja trimis de Comisia Europeană spre analizare capitalelor europene, transmite „Financial Times”. Cea mai dură măsură este cea care le interzice ceătăţenilor şi companiilor europene să cumpere obligaţiuni emise de băncile ruseşti - cele la care statul deţine o participaţie de cel puţin 50%.
Sistemul bancar din Rusia este dominat de astfel de bănci controlate de stat. Anul trecut, băncile ruseşti au vândut obligaţiuni cu o valoare de până la 15,8 miliarde de euro în ţări din UE.
„Practic, măsura înseacă că tuturor cetăţenilor şi entităţilor din UE li se interzice să investească în obligaţiuni, bonuri la termen sau orice alt instrument financiar similar cu o maturitate mai mare de 90 de zile emis de o instituţie financiară rusă controlată de stat, iar asta pe orice piaţă din lume”, arată documentul.
Deşi s-a discutat pentru decretarea unei interdicţii similare, dar care să vizeze obligaţiunile guvernamentale şi titluril de stat emise de Rusia, UE nu va aplica deocamdată aceste sancţiuni, cel mai probabil de teamă că Moscova va răspunde cu aceeaşi măsură.
Până acum, sancţiunile aplicate Rusiei sunt minore – restricţii de călătorie şi îngheţarea activelor mai multor apropiaţi ai lui preşedintelui Vladimir Putin. Însă posibilitatea aplicării unei noi serii de măsuri mult mai drastice, care să izoleze cu adevărat economia rusă, este cea care a speriat investitorii şi oamenii de afaceri – atât străini, cât şi ruşi. Aceştia au început să scoată masiv lichidităţi din Rusia, astfel că valoarea ieşirilor de capital înregistrate în primele trei luni ale anului a ajuns la 70 de miliarde de dolari, adică mai mult decât întregul an 2013.
Economia rusă ar putea scădea în 2014
Cu o economie şi-aşa fragilă înainte de anexarea peninsulei, Kremlinul a fost nevoit acum să revizuiască în scădere prognoza de creştere economică pentru anul 2014 de la 2,5% la doar 0,6%. Acestă estimare rămâne valabilă doar dacă valoarea totală a ieşirilor de capital din Rusia nu depăşeşte 100 de miliarde de dolari pe întreg anul 2014, a anunţat Alexei Uliukaiev, ministrul rus al Economiei. De aceea, analiştii consideră prognoza de 0,6% peste măsură de optimistă. Dacă ieşirile de capital ajung însă la 150 de miliarde de dolari, atunci economia rusă va înregistra o scădere de 1,8%.
Deja exclusă din grupul G8, care reuneşte principalele opt ţări industrializate ale lumii, Rusia se pregăteşte acum pentru o perioadă de izolare economică de câţiva ani. De aceea, preşedintele Vladimir Putin a anunţat recent că ţara ar trebui să-şi creeze propriul sistem de carduri de credit.
[<a href="//storify.com/elenadumitru22/sanc-iunile-economice-asupra-rusiei" target="_blank">View the story "Sancţiunile economice asupra Rusiei" on Storify</a>]