FOTO VIDEO Ucraina: justiţia nu e oarbă. Casa procurorului general al ţării o eclipsează prin lux pe cea a lui Ianukovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii ucraineni au prelauat controlul asupra casei procurorului general Viktor Pşonka, aflată în satul Gorenichi, în apropiere de Kiev, iar ceea ce au găsit în interiorul domeniul impresionant i-a uimit: pe lângă nelipsiţii robineţi de aur, ouă Faberge, moaşte, statui suflate în aur şi încrustate cu pietre preţioase, fotolii şi baldachine de mătase stau cuminţi sub un portret impunător al procurorului-cezar.

Viktor Pşonka este un om religios. Întreaga sa casă este tapetată cu zeci de icoane suflate în aur, iar cărţile religioase vechi - printre care şi Evanghelii a căror valoare încă nu a fost stabilită, moaştele şi alte obiecte de cult sunt aranjate cu grijă, cât mai la vedere, în fiecare încăpere. 

Iar ochii sfinţilor din icoane urmăresc atent paturile somptuoase, din lemn masiv, majoritatea cu baldachine şi tapiserii din materiale fine, fotoliile impunătoare, bibelourile cât mai „aurite” - până şi o statuie a unui câine are la gât o zgardă din pietre preţioase. 

Şi, ca orice palat, în casă se află o veritabilă „sală a armelor”, unde Pşonka ţine expuse zeci de arme de epocă, de la iatagane şi săbii la pistoale din cel de-al Doilea Război Mondial. 

După ce au văzut luxul din domeniul lui Viktor Ianukovici, cu grădina zoologică, vaporul, coloanele romane şi colecţia de maşini, este greu de crezut că ucrainenii mai pot fi impresionaţi prea uşor de o casă opulentă sau de kitsch-ul caracteristic. Dar reşedinţa procurorului general Viktor Pşonka i-a lăsat fără cuvinte. 

Dacă aurul şi pietrele preţioase aruncate de-a valma pe toate obiectele din casă nu sunt de-ajuns pentru a te pune pe gânduri, numărul ridicat de portrete ale omului legii în diverse ipostaze - printre care şi Cezar - arată un cult al personalităţii greu de înfrânat. Chiar şi portretele lui Viktor Ianukovici - atârnate şi ele în număr ridicat prin casă - pălesc în comparaţie cu restul tablourilor care-l înfăţişează pe Pşonka cu o cunună de lauri - din aur - pe cap, mantie roşie şi pieptar aurit de conducător roman, totul accesorizat cu o brăţară masivă - din aur - şi cu un ghiul pe degetul mic, tot din aur. 

CITEŞTE MAI MULT

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea Euromaidan. Schimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

De ce revoluţia din Kiev ar putea declanţa un tsunami care să înconjoare întreaga Europă.„Haosul din Kiev ar putea declanşa un tsunami care rupe geamandurile Europei de Vest. Este o greşeală să credem că suntem simpli spectatori, de la o distanţă sigură”, scrie istoricul Mark Almond într-o analiză publicată de tabloidul britanic „Daily Mail”. Radicalizarea protestanţilor reprezintă, în opinia lui Almond, cel mai important risc care ar putea transforma un conflict aparent intern într-un război internaţional în toată regula.

FOTO Ucraina: după revoluţie, judecata. Protestatarii târăsc în Euromaidan un presupus lunetist responsabil pentru represiunea sângeroasă. Protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei, scena Euromaidanului în ultimele trei luni, au preluat controlul asupra mai multor clădiri în care au stat săptămâna trecută lunetiştii, responsabili pentru cea mai mare parte a celor aproximativ 100 de morţi înregistraţi într-o singură zi. Manifestanţii au capturat astfel cel puţin un presupus lunetist, pe care l-au târât în Euromaidan, unde l-au pedepsit pentru sângele vărsat.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite