Tot mai multe bariere împotriva imigranţilor. Ungaria ridică încă un gard la graniţa cu Serbia, în timp ce Norvegia se blindează la graniţa cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gard de sârmă la frontiera dintre Ungaria şi Serbia FOTO Arhivă
Gard de sârmă la frontiera dintre Ungaria şi Serbia FOTO Arhivă

Ungaria intenţionează să mai construiască un gard - al doilea - la frontiera sa cu Serbia, în scopul de a împiedica intrarea imigranţilor, a anunţat vineri premierul Viktor Orban pentru postul public de radio. O măsură similară este  luată în calcul de Norvegia la graniţa sa cu Rusia, transmite Reuters.

Potrivit lui Orban, noul gard, care va fi ridicat paralel cu cel existent deja, va consolida apărarea în faţa unui eventual nou aflux de imigranţi.

Premierul ungar se teme că, dacă Turcia renunţă la acordul cu UE privind gestionarea crizei migraţiei, sute de mii de migranţi şi refugiaţi ar putea traversa din nou Balcaniul pentru a ajunge în Occident.

Pe de altă parte, Orban a mai anunţat că Ungaria îşi va spori contingentul de poliţie prezent la frontiere de la 44.000 la 47.000, din care 3.000 de oameni vor fi prezenţi permanent la frontiera sudică.

În opinia liderului conservator ungar, Europa trebuie să colaboreze cu Turcia şi să ajungă la un acord în privinţa chestiunilor care pot contribui la securitatea ei.

Potrivit acordului cu UE, Turcia s-a angajat să pună capăt afluxului de imigranţi în blocul comunitar în schimbul unui ajutor financiar şi a liberalizării regimului vizelor pentru cetăţenii săi. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat însă în repetate rânduri că liderii europeni nu-şi respectă obligaţiile care le revin în baza acordului, ameninţând cu renunţarea la acesta.

La fel ca Ungaria, Norvegia va ridica un gard la frontiera sa cu Rusia.

Mai exact, Guvernul norvegian a decis să ridice un gard de oţel de 200 de metri lungime şi 3,5 metri înălţime în apropiere de punctul de trecere de la Storskog.

Gardul va fi construit înainte de sosirea iernii, potrivit Reuters.

Anul trecut, aproximativ 5.500 de imigranţi, majoritatea sirieni, au intrat în Norvegia prin acest punct de trecere.

Potrivit unor organizaţii umanitare, astfel de măsuri amintesc de momentele cele mai întunecate din epoca Războiului Rece.

„Nu văd cu ce ne-ar ajuta un gard. Prea multe bariere sunt ridicate în Europa“, şi-a exprimat regretul Rune Rafaelsen, primarul unei comune din regiunea Soer-Varanger.

Totuşi, liderii populişti sunt hotărâţi să nu renunţe la obstacolele lor.

În contextul în care Ungaria se pregăteşte să organizeze un referendum asupra sistemului de cote propus de UE şi susţinut de cancelarul german Angela Merkel, Viktor Orban a ţinut să le transmită politicienilor că una dintre sarcinile lor este să schimbe această măsură a UE.

„Întrebarea este dacă Angela Merkel va fi dispusă să schimbe decizia plină de carenţe a Bruxellesului împreună cu noi. Dacă este dispusă să lupte împreună cu noi pentru asta sau nu“, a subliniat premierul ungar, înainte de o reuniune între Germania şi ţările membre ale Grupului de la Vişegrad prevăzută să aibă loc astăzi, la Varşovia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite