The Independent: Marea Britanie deţine o bază de supraveghere a internetului, în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezvăluirile fostului contractor, Edward Snowden, au atras atenţia asupra încălcării dreptului la intimitate de către serviciile secrete din SUA şi Marea Britanie
Dezvăluirile fostului contractor, Edward Snowden, au atras atenţia asupra încălcării dreptului la intimitate de către serviciile secrete din SUA şi Marea Britanie

Serviciile de informaţii britanice sunt atrase într-un nou scandal legat de interceptări ilegale asupra populaţiei, după ce publicaţia The Independent a dezvăluit astăzi, un raport despre o bază secretă de supraveghere a internetului, instalată de Marea Britanie în Orientul Mijlociu, potrivit documentelor sustrase de Edward Snowden.

Deşi nu este menţionat statul în care se află această bază, documentele citate dezvăluie că aceasta poate intercepta e-mailuri, apeluri telefonice şi toate datele care circulă pe internet ale cetăţenilor britanici, americani şi alte câteva state occidentale, în colaborare cu serviciile acestor ţări.

Ziarul menţionează că această bază utilizează cabluri submarine de fibră optică instalate în regiune.

Baza transmite informaţiile obţinute, la centrul britanic pentru interceptări (GCHQ) cu sediul la Cheltenham, în sud-vestul Angliei, care le împărtăşeşte ulterior cu Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA).

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a refuzat să dea explicaţii despre aceste dezvăluiri, motivând  că „nu comentează cazuri care ţin de competenţa serviciilor de informaţii". The Independent nu a precizat cum a obţinut aceste detalii din dosarele sustrase de Snowden.

Edward Snowden, care la început a divulgat detalii despre supravegherea electronică mondială efectuată de către Statele Unite ziarului The Guardian, a obţinut pe 1 august, un azil provizoriu pentru o perioadă de un an, în Rusia. Washingtonul a cerut insistent, în mai multe rânduri, extrădarea sa în Statele Unite, unde este inculpat pentru spionaj.

Departamentul de luptă împotriva terorismului din cadrul poliţiei britanice a lansat joi o anchetă penală, după examinarea documentelor confiscate lui David Miranda, partenerul jurnalistului de la The Guardian Glenn Greenwald, care a publicat dezvăluirile lui Snowden.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, s-a declarat îngrijorată de libertatea presei din Regatul Unit, după ce ieri, The Guardian l-a acuzat pe premierul David Cameron şi serviciile de informaţii britanice de exercitarea unor presiuni asupra jurnaliştilor săi.

 „Împărtăşesc pe deplin preocupările lui (Thorbjorn) Jagland", Secretarul General al Consiliului Europei, a anunţat comisarul Reding pe contul său de Twitter.

Într-o scrisoare adresată miercuri ministrului britanic de Interne, Secretarul General al CoE a somat Marea Britanie să dea explicaţii, în ceea ce priveşte reţinerea unui colaborator al The Guardian şi distrugerea unor documente secrete furnizate publicaţiei de către americanul Edward Snowden.


Mai multe opinii despre acest subiect

Ne interceptează şi supraveghează prietenii sau duşmanii?

Cum explicăm însă existenţa uriaşelor succesive programe de interceptare a convorbirilor create de SUA şi aliaţii lor, începând cu ECHELON şi ajungând acum la PRISM cu toate variantele sau sub-sistemele sale (directe sau echivalente) naţionale de pe teritoriul statelor marilor democraţii ale Europei şi ale lumii?

Ce derapaj istoric, ce circumstanţe anume sau ce evoluţii maligne au dus ca democraţii stabile şi istoric performante să accepte cu bună ştiinţă încălcarea reglementărilor legale privind dreptul la viaţă privată al cetăţenilor şi să autorizeze preventiv urmărirea tuturor tipurilor de corespondenţă, asta în paralel cu menţinerea discursului tradiţional privind apărarea neabătută şi constantă a pricipiilor statului de drept?      

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite