Supravegherea lui Julian Assange costă statul britanic mii de euro..pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au trecut doi ani de când fondatorul Wikileaks, Julian Assange, s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului din Londra, după ce pe numele său s-a emis un mandat de arestare. Omul care a dezvăluit documente clasificate ale Departamentului de Stat al SUA se află sub monitorizarea permanent a poliţiei britanice, costând statul aproximativ 11.000 euro pe zi.

Surse din cadrul Scotland Yard au declarat pentru AFP că între 19 iunie 2012, ziua în care Assange s-a refugiat la ambasadă, şi mai 2014, supravegherea lui a costat 6,4 milioane de lire sterline (8 milioane de dolari). Suma include salariile poliţiştilor, chiar şi orele suplimentare ale acestora, precum şi utilizarea de vehicule, birouri şi echipamente informatice.

Timp de doi ani, poliţia asigură o prezenţă permanentă în faţa ambasadei, situată într-o clădire de cărămidă la câţiva paşi de magazinul de lux Harrods.

Cu toate acestea, Scotland Yard a refuzat să declare câţi ofiţeri sunt mobilizaţi pentru supravegherea australianului Assange, din motive de securitate.

Autorităţile suedeze au emis pe numele lui Assange un mandat de arestare internaţional şi cer extrădarea sa, din cauza unor acuzaţii de viol şi agresiune sexuală. 

Australianul în vârstă de 42 de ani este blocat în Ambasada Ecuadorului – singura care i-a oferit protecţie- deoarece autorităţile britanice nu au jurisdicţie asupra misiunii diplomatice. Dacă va ieşi din ambasadă, Assange ar fi imediat arestat şi extrădat în Suedia.

„Sperăm că Ecuadorul ne va ajuta să punem capăt şederii dificile şi costisitoare a lui Julian Assange“, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic.

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa şi-a reiterat susţinerea faţă de Julian Assange, pe care l-a asigurat că poate „rămâne în ambasadă atât timp cât este necesar“.

„Soluţia se află în mâna Europei, mai precis a Marii Britanii şi Suediei“, a adăugat el, acuzând aceste ţări că „se joacă cu drepturile unei fiinţe umane care a petrecut doi ani închisă în nişte cămăruţe".

Pe un ton mai degajat, Assange a spus că se uită la meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal, în pofida unor probleme cu recepţionarea. Echipa sa favorită este, desigur, echipa Ecuadorului şi nu a ţării sale natale, Australia, a cărei lipsă de susţinere faţă de cazul său o denunţă.

Într-o videoconferinţă de presă susţinută miercuri, cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de când s-a refugiat în ambasadă, australianul, în vârstă de 42 de ani, a dat asigurări că WikiLeaks este activ în continuare, chiar dacă despre site-ul - care a făcut Statele Unite să tremure difuzând aproximativ 700.000 de documente secrete - se vorbeşte mai puţin decât se vorba deunăzi.

El a subliniat că începând din 2013 rolul WikiLeaks s-a „extins la protecţia lui Edward Snowden“, sub forma unei asistenţe juridice. Fostul consultant, acuzat de Statele Unite de spionaj după dezvăluirile despre amploarea spionajului practicat de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), se află în prezent în Rusia.

„Făcând acest lucru, cred că noi am demonstrat excelenţa activităţii noastre", a apreciat Assange, refuzând să spună dacă se află în contact direct cu americanul. El a anunţat totodată "proiecte de cercetare în curs", dar fără să ofere alte precizări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite