Sondaj BBC: Numai 1% dintre români ar vrea să muncească în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiul mai arată că mulţi dintre românii care vor să plece în Marea Britanie au studii superioare
Studiul mai arată că mulţi dintre românii care vor să plece în Marea Britanie au studii superioare

Sondajele comandate de BBC Newsnight în Bulgaria şi România arată că anunţul referitor la eliminarea restricţiilor de muncă nu a avut încă impact asupra numărului de persoane care intenţionează să se mute în Marea Britanie sau în alte ţări din cadrul Uniunii Europene.

Potrivit BBC, mulţi bulgari spun că ar dori să lucreze în străinătate. Ţara are cel mai mic venit pe locuitor din Uniunea Europeană şi multe persoane au probleme financiare.

Conform profesorului Aleksandr Stoianov, directorul unui institut pentru sondarea opiniei publice cu sediul în capitala Bulgariei, unele anchete anterioare indicau faptul că între 30% şi 50% dintre locuitori doreau să se mute din ţară. În realitate, a spus el, statisticile oficiale din ultimul deceniu arată că, de fapt, numai 6-7% dintre bulgari au plecat.

Profesorul Stoianov şi Gallup România au elaborat întrebări în cadrul unor anchete menite să ofere informaţii cât mai exacte în legătură cu persoanele din aceste două ţări care doresc să se mute în Marea Britanie, în cele din urmă fiind intervievate peste 1.000 de persoane din fiecare ţară.

S-a ajuns la concluzia că în România un număr foarte mic de persoane, 1% din eşantionului anchetei, sunt în căutarea unui loc de muncă în Marea Britanie pentru 2013 sau 2014, fie prin intermediul unei agenţii de recrutare, fie pe cont propriu.

În Bulgaria, cifrele au fost mai mari, şi anume 4,2% dintre cei chestionaţi. Cu toate acestea, cele mai multe persoane interesate să vină în Marea Britanie, din ambele ţări, au declarat că s-ar muta numai având o ofertă fermă de muncă, de la o agenţie sau direct de la o firmă.

Studiul oferă o multitudine de informaţii cu privire la profilul celor interesaţi în momentul de faţă să se mute în Marea Britanie. Astfel, s-a remarcat că bulgarii şi românii care intenţionează să lucreze în Marea Britanie sunt mai degrabă de sex masculin, necăsătoriţi.

Studiul sugerează că românii care sunt interesaţi să lucreze în Marea Britanie au mai degrabă o pregătire universitară, peste media celor chestionaţi şi au venituri mai mari decât media anchetei.

Grupul cel mai numeros are vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani.

În schimb, bulgarii sunt mai degrabă şomeri şi cu un nivel de pregătire egal cu al mediei. Mulţi dintre ei întâmpină dificultăţi financiare, sunt tineri, cu vârste între 18 şi 24 de ani, sub media studiului.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite