Separatiştii ucraineni anunţă o victorie masivă la referendum, fără să aştepte rezultatele complete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişii proruşi susţin că au avut câştig de cauză la referendum FOTO Reuters
Separatişii proruşi susţin că au avut câştig de cauză la referendum FOTO Reuters

Separatiştii proruşi din bazinul Donbas (estul Ucrainei) au revendicat duminică o victorie masivă la referendum, fără să aştepte rezultatele complete, care vor fi anunţate luni, relatează AFP.

Primele rezultate ale scrutinului au fost anunţate duminică seara doar pentru regiunea Doneţk, una dintre cele două (alături de Lugansk) unde a avut loc referendumul.

Rezultatele din Lugansk sunt aşteptate luni în jurul prânzului.

O proporţie de "89,07 la sută au votat pentru şi 10,19 la sută împotrivă. Acesta poate fi considerat drept rezultatul definitiv", a declarat Romaj Liaghin, şeful comisiei electorale înfiinţate de rebeli. Rata de participare a atins 74,87 la sută, potrivit lui.

"A fost foarte uşor să numărăm buletinele de vot, doarece numărul persoanelor care au votat împotrivă a fost extrem de scăzut", a subliniat el.

Insurgenţii înarmaţi proruşi au convocat, duminică, populaţia din bazinul Donbas (7,3 milioane de persoane), unde controlează principalele oraşe, să valideze proiectul lor de "independenţă" a "republicilor populare" autoproclamate Doneţk şi Lugansk.

La Kiev, Ministerul de Externe a anunţat că "referendumul (...) este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă juridică pentru integritatea teritorială a Ucrainei". Această consultare nu este decât o "farsă criminală" finanţată de Rusia, apreciază el. Occidentalii au făcut declaraţii similare.

Autorităţile ucrainene sunt hotărâte să ducă la bun sfârşit scrutinul prezidenţial anticipat prevăzut pentru 25 mai, acuzând Rusia că vrea ca acesta să nu aibă loc. Insurgenţii nu vor aceste alegeri şi îi numesc "fascişti" pe membrii Guvernului provizoriu aflat la putere de la înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici, la sfârşitul lui februarie.

Alegătorii manifestau chiar un oarecare entuziasm în pofida aşteptării lungi din cauza numărului mic de secţii de votare şi a absenţei listelor electorale, pe care Kievul nu le-a furnizat. Buletinele de vot erau depuse în urne transparente şi fără prezenţa observatorilor internaţionali.

Nicio verificare independentă nu poate fi făcută, în absenţa unor observatori neutri şi a presei, a cărei prezenţă a fost interzisă de separatişti, precum şi orice procedură de înregistrare oficială.

După această zi de vot lungă, rezultatele au fost anunţate la mai puţin de o oră de la închiderea urnelor. Scrutinul, care s-a desfăşurat în general într-o atmosferă de calm, a fost însoţit de violenţe la Krasnoarmiisk, un oraş cu 65.000 de locuitori situat la vest de Doneţk, unde bărbaţi înarmaţi, probabil miliţii proucrainene, au pătruns în clădirile oficiale unde avea loc referendumul şi l-au întrerupt.

Potrivit unui fotograf prezent la faţa locului, ei au deschis focul asupra mulţimii care îi insulta şi două persoane au fost văzute zăcând pe jos.

La Mariupol (sud-est), oraş în care confruntările violente dintre forţele ucrainene şi cele proruse s-au soldat cu numeroşi morţi săptămâna trecută, sute de persoane stăteau la coadă.

În schimb, în oraşul Svatove (20.000 de locuitori), în apropiere de Lugansk, primarul Evghen Ribalko a refuzat să organizeze referendumul, deşi zeci de persoane înarmate l-au vizitat de două ori pentru a încerca să îl convingă.

"Datoria mea este de a supraveghea respectarea legii ucrainene. Populaţia trebuie să îşi exprime opinia într-un cadru legal. Ceea ce nu este cazul pentru acest «referendum»", a explicat el pentru AFP.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a amintit că, potrivit unui sondaj recent al institutului Pew Research Center, 70 la sută dintre locuitorii din est sunt în favoarea unităţii cu Ucraina.

"Problema este că marea majoritatea a adevăraţilor patrioţi ucrainene şi susţinători ai unei ţări unite fac obiectul unor intimidări din partea grupărilor teroriste proruse", a subliniat el.

"Rezultatele refedendumurilor falsificate din estul Ucrainei sunt probabil false", a adăugat ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.

Teama Kievului şi a occidentalilor în faţa acestui scrutin este că senariul din Crimeea, alipită la Rusia în martie, s-ar putea repeta, plonjând Occidentul şi Rusia în cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului Rece.

Marile puteri au adoptat deja în ultimele săptămâni sancţiuni împotriva Rusiei şi ameninţă să le extindă dacă alegerile prezidenţiale nu vor avea loc.

"Pretinsele referendumuri erau ilegale şi noi nu recunoaştem rezultatele lor", a anunţat duminică purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, cu o zi înaintea unei vizite la Kiev a preşedintelui Consiliului european, Herman Van Rompuy.

Surse diplomatice franceze au declarat că o reuniune între ucraineni - autorităţile de la Kiev şi proruşi - ar putea avea loc începând de miercuri în Ucraina sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Până atunci, o reuniune a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe va avea loc luni la Bruxelles, ceea ce ar putea conduce la noi sancţiuni împotriva Rusiei. O reuniune a experţilor din UE, Rusia şi Ucraina privind securitatea aprovizionării Ucrainei şi UE cu gaz rusesc este, de asemenea, prevăzută.

Potrivit secretarului american al Apărării, Chuck Hagel, Rusia încă nu şi-a retras trupele mobilizate la frontiera cu Ucraina, în pofida promisiunilor făcute în acest sens.

Citeşte şi:

Lukaşenko îşi schimbă discursul şi propune Rusiei să-şi coordoneze poziţiile faţă de Ucraina

După ce a adoptat o poziţie surprinzătoare faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina, criticând Moscova, preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko a revenit cu un discurs mult mai moderat faţă de „mama Rusie”. Lukaşenko propune acum Kremlinului să-şi coordoneze cu Belarusul poziţia faţă de evenimentele din Ucraina.

Referendumul din estul Ucrainei: Separatiştii proruşi anunţă că peste 89% dintre votanţii din Doneţk s-au pronunţat în favoarea independenţei

Referendumul organizat de separatiştii proruşi în peste şapte oraşe din estul Ucrainei s-a încheiat, duminică seară, cu o rată de participare de circa 80 la sută, potrivit reprezentanţilor Comisiilor Electorale din Ucraina. Înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, rebelii prorusi din Doneţk au anunţat că peste 89% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea independenţei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite