Referendumul din estul Ucrainei: Separatiştii proruşi anunţă că peste 89% dintre votanţii din Doneţk s-au pronunţat în favoarea independenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Referendum în estul Ucrainei: separatiştii proruşi din Doneţk şi Lugansk solicită independenţa regiunilor FOTO Reuters
Referendum în estul Ucrainei: separatiştii proruşi din Doneţk şi Lugansk solicită independenţa regiunilor FOTO Reuters

Referendumul organizat de separatiştii proruşi în peste şapte oraşe din estul Ucrainei s-a încheiat, duminică seară, cu o rată de participare de circa 80 la sută, potrivit reprezentanţilor Comisiilor Electorale din Ucraina. Înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, rebelii prorusi din Doneţk au anunţat că peste 89% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea independenţei.

UPDATE 23.40 Peste 89% dintre votanţii din Doneţk s-au pronunţat în favoarea independenţei acestei regiuni faţă de Ucraina, a anunţat, duminică seară, şeful Comisiei Electorale înfiinţate de rebeli, Roman Liaghin, potrivit AFP. 

Rezultatele consultării populare vor fi anunţate luni, însă liderii separatiştilor ruşi au precizat că aproximativ 80-90 la sută dintre alegători au votat în favoarea independenţei regiunilor.

Puterea de la Kiev şi-a reiterat poziţia în legătură cu aceste referendumuri menţionând că ele sunt o „farsă” organizată de Federaţia Rusă.

„Referendumul este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, a anunţat, duminică, Ministerul ucrainean de Externe.


UPDATE 22.50 Reprezentanţii separatiştilor proruşi din Lugansk au anunţat că au început număratoare voturilor exprimate duminică de către ucrainieni în cadrul reerendumului privind independenţa mai multor regiuni din estul ţării.

Conform unor rezultate parţiale, circa 5% dintre voturi au fost exprimate împotriva independenţei, a anunţat, duminică, Aleksei Şmilienko, unul dintre liderii proruşi din Lugansk, conform agenţiei EFE.


UPDATE 21.33 Referendumul din regiunea Slaviansk s-a încheiat în jurul orei locale 18.00, mai devreme decât era prevăzut din cauza riscurilor de securitate din oraş. Participarea la vot a fost de circa 80 la sută, anunţă reprezentanţii comisiei electorale, citaţi de Russia Today.

Trupele Gărzii Naţionale a Ucrainei au blocat accesul în cadrul secţiilor de votare din oraşul Kramatorsk, procesul electoral fiind închis. Buletinele de vot au rămas în posesia separatiştilor proruşi şi ai comisiei electorale din regiune. În Kramatorsk, participarea la vot a fost de 78 la sută, anunţa Russia Today.

Pe contul de Twitter al jurnalistului rus Tymur Olevsk există informaţii potrivit cărora o persoană a fost ucisă în apropierea unei secţii de votare din Kramatorsk, alte detalii nefiind furnizate. Într-o înregistrare video postată pe YouTube se poate auzi o exploxie puternică în apropierea unei secţii de votare din Kramatorsk.


UPDATE 20.35 Uniunea Europeană (UE) ne recunoaşte rezultatele „pretinsului referendum” pentru independenţa fiefurilor separatiştilor proruşi de la Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, a declarat duminică o purtătoare de cuvânt a Uniunii, relatează AFP.

„Pretinsele referendumuri sunt ilegale, iar noi nu le vom recunoaşte rezultatele”, a anunţat Maja Kocijancic, o purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton.

Cei care le-au organizat „nu au legitimitate democratică”, iar „organizarea lor este contrară obiectivelor declaraţiei comune de la Geneva privind diminuarea tensiunii”, a adăugat ea.


UPDATE 18.25 Un lider al separatiştilor din Doneţk, în estul Ucrainei, a declarat că „Republica Populară Doneţk” îşi va forma propriile organisme de stat, iar forţele guvernamentale vor fi considerate forţe intruse, după ce va fi anunţat rezultatul referendumul de astăzi, a transmis Interfax.

„Toate trupele militare aflate pe teritoriul nostru după anunţul oficial al rezultatului referendumului vor fi considerate ilegale şi vor fi declarate forţe ocupante”, a spus Denis Puşilin, un lider al republicii Doneţk autoproclamate, potrivit informaţiilor remise de agenţia Interfax.

„Este necesar să formăm organe de stat şi autorităţi militare cât mai curând posibil”, a adăugat liderul anti-Kiev.


UPDATE 15.13 Parlamentarul ucrainean Oleg Lyashko a fost luat ostatic de separatişti la Mariupol, transmit presa din Donbass. 


UPDATE 14.50 „Am fost duşi în sediul Radei din Kramatorsk, unde ni s-a cerut să dăm cardurile de memorie cu tot ce am filmat sau fotografiat”, transmite corespondentul „Adevărul”. Anterior, acesta a anunţat că, după ce au fost daţi afară dintr-o secţie de vot, jurnaliştii străini au fost urmăriţi de bărbaţi mascaţi. 


UPDATE 14.42 Corespondentul „Adevărul” în estul Ucrainei, Mircea Barbu, semnalează fraude la secţiile de vot din Kramatorsk. Mai mulţi jurnalişti străini, printre care şi corespondentul „Adevărul”, au fost scoşi cu forţa dintr-o secţie de vot în care nu existau cabine individuale. 


UPDATE 14.30 Locuitorii din Doneţk sunt întrebaţi dacă „susţin Actul de Independenţă al Republicii Populare Doneţk”, potrivit textului de pe buletinul de vot, opţiunile fiind „da” sau „nu”. Locuitorii din Luhansk au o întrebare asemănătoare, relatează CNN.

Mulţi alegători nu se aflau pe listele de înregistrare a votanţilor, care nu erau actualizate, dar au fost lăsaţi să voteze după prezentarea unui act de identitate. O echipă de jurnalişti ai CNN a transmis că a observat mai mulţi alegători care au votat de două ori la o secţie de vot, care era decorată cu steagul „Republicii Populare Doneţk” autoproclamate.

referendum luganssk

Sute de mii de persoane au ieşit deja la vot, scrie cotidianul britanic „The Independent”. FOTO „The Independent

De asemenea, jurnaliştii au transmis că nu părea să existe niciun sistem prin care să fie prevenită votarea aceleiaşi persoane la mai multe secţii de votare.

Urnele de votare ar putea rămâne deschise timp de 14 ore, pentru a permite organizatorilor să adauge pe listele de votare numele alegătorilor care nu figurau deja, au precizat membri ai comitetului electoral.

Până în prezent, au avut loc două incidente la secţii de votare diferite, provocând nelinişte. La Doneţk au fost trase în aer gloanţe de cauciuc, iar în Krasnoarmenisk poliţia a încercat să-i împiedice pe oameni să voteze.  

În Kramatorsk, corespondentul „Adevărul” Mircea Barbu a transmis că oamenii din secţia de votare au fost daţi afară.


Localităţile est-ucrainene unde este organizat referendumul FOTO BBC

referendum ucraina harta FOTO BBC

UPDATE 13.34 Kievul denunţă referendumul din estul Ucrainei drept o farsă criminală finanţată de Kremlin

Kievul a catalogat duminică referendumul pentru "independenţă" din estul Ucrainei drept o "farsă criminală" finanţată de către Kremlin, într-un comunicat emis de către Ministerul de Externe, relatează AFP.

"Referendumul de la 11 mai, inspirat, organizat şi finanţat de către Kremlin este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă juridică pentru integritatea teritorială a Ucrainei", subliniază ministerul.

"Organizatorii acestei farse criminale au încălcat Constituţia şi legile ucrainene", se arată în comunicat.


Referendumul organzat de separatişti proruşi în estul Ucrainei asupra independenţei unei „republici populare” autoproclamate în regiunile Doneţk şi Lugansk, asupra cărora deţin controlul, a început duminică.

În pofida criticilor dure lansate de Uniunea Europeană şi Statele Unite, precum şi în ciuda declaraţiei lui Vladimir Putin în care cerea amânarea acestor consultări populare, liderii separatişti proruşi din Doneţk şi Lugansk au anunţat că mai bine de 1.500 de centre de votare vor fi deschise duminică, relatează BBC.

Pentru scrutinul din estul Ucrainei au fost realizate circa trei milioane de buletine de vot, însă acestea nu conţin niciun element de siguranţă recunosct de autorităţile proeruropene de la Kiev.

Singura întrebare la care votanţii vor trebui să răpundă, atât în limba rusă, precum şi în cea ucraineană, este daca susţin acţiunea de autoguvernare a Republicii Lugansk şi, respectiv, a Republicii Doneţk.

Liderii militanţilor proruşi au sugerat că intenţionează să organizeze un al doilea tur de scrutin tot în luna mai, în care să întrebe populaţia ucraineană dacă doreşte să se alipească la Rusia. În acelaşi context, liderii separatişti au anunţat că vor boicota alegerile prezidenţiale din Ucraina programate la 25 mai.

„Nu am primit niciun sprijin din partea Rusiei”, a declarat Roman Lyagin, şeful auto-proclamat al unei comisiii electorale din Doneţk, informează RIA Novosti, potrivit Russia Today. Listele electorale care vor fi folosite duminică vor fi cele de la alegerile parlamentare din 2012, deoarece oficialii ucraineni au blocat accesul la registrele actualizate.

Autorităţile interimare de la Kiev au declarat în numeroase rânduri că nu vor recunoaşte rezultatele consultărilor publice din estul Ucrainei. Mai mult decât atât, acestea au precizat că referendumul va duce la o „auto-distrugere” a regiunilor.

Sâmbătă, preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turchynov, a recunoscut că există o populaţie importantă în estul ţării care îi sprijină pe separatiştii proruşi, însă a avertizat că referendumul este „un pas către abis”.

„Cei care susţin auto-determinarea nu înţeleg că acest lucru va însemna colapsul economiei acestor regiuni, al programelor sociale şi al vieţii în general”, a spus Olexandr Turchynov.

Consultările populare organizate la Doneţk şi Lugansk ar urma să înceapă la ora 8 dimineaţa şi să se încheie la ora 22.00. Recent, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut amânarea referendumurilor pentru a permite crearea condiţiilor necesare pentru dialog în vederea detensionării situaţiei din estul Ucrainei.


Citeşte şi:

Divergenţe între separatiştii din Ucraina: Doneţk şi Lugansk amână referendumul, Slavianskul refuză să asculte de Putin

Liderii interimari de la Kiev au propus organizarea unor „mese rotunde naţionale" cu participarea forţelor politice din toate regiunile Ucrainei, pentru a soluţiona criza din ţară, potrivit unei declaraţii comune a preşedintelui ucrainean Oleksandr Turcinov şi a premierului Arseni Iaţeniuk.

Concesiile lui Putin în Ucraina, calmul de dinaintea furtunii. Cum se pregăteşte liderul rus de alegerile din 25 mai

Concesiile neaşteptate pe care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le face, în acest moment, în conflicul din Ucraina arată ca o mutare de profesionist pe tabla de şah a crizei ucrainene. Tensiunile par, însă, departe de final, chiar şi după alegerile din 25 mai.

Asasinatele şi răpirile ucrainenilor care se opun separatiştilor s-au multiplicat

Asasinatele, răpirile şi bătăile s-au multiplicat, potrivit unor ONG-uri, în ultimele săptămâni, în estul Ucrainei, vizând opozanţi ai separatiştilor proruşi, care deţin controlul asupra mai multor oraşe din zonă, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite