Senatul irlandez a aprobat o lege prin care permite desfiinţarea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea a Parlamentului irlandez FOTO Wikipedia
Clădirea a Parlamentului irlandez FOTO Wikipedia

Senatul irlandez a aprobat marţi o lege care prevede organizarea unui referendum în luna octombrie în care electoratul să se pronunţe asupra dizolvării sale, o măsură menită să economisească până la 20 de milioane de euro anual la bugetul de stat.

Cu 33 de voturi „pentru” şi 25 „împotrivă”, Camera superioară a Parlamentului de la Dublin a sprijinit un text legislativ de amendare a Constituţiei redactate de Guvernul format din conservatori şi laburişti care, odată cu modificarea legii fundamentale irlandeze, trebuie să fie supusă plebiscitului.

Potrivit unei postări pe Twitter al partidului Fine Gael, formaţiunea politică principală a coaliţiei de guvernare, referendumul va avea loc pe 4 octombrie, la două săptămâni după ce aleşii irlandezi îşi vor relua activitatea după vacanţa de vară, scrie cotidianul spaniol „ABC”. Informaţia a fost confirmată şi de mai mulţi parlamentari citaţi de „Irish Times”.

Votul din Parlament a generat, bineînţeles, un nou scandal pe scena politică. Darragh O'Brien, liderul grupului parlamentar Fianna Fail din Senat, spune că legea votată este „cel mai mare act de vandalism politic din istoria statului”.

Pe lângă chestiunea economică, Executivul de la Dublin vrea să scape de un organism pe care îl consideră „elitist”, „demodat” şi inutil într-o ţară cu doar 4,5 milioane de locuitori, care în 2010 a primit un ajutor financiar de la troică în valoare de 85 de miliarde de euro.

Guvernanţii irlandezi nu vor doar să suprime Senatul, ci şi să elimine opt din cele 166 de locuri din Camera inferioară (Dail). Parlamentul, în noua sa formulă, va începe să funcţioneze după următoarele alegeri parlamentare, din 2016.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite