Senatul Franţei a respins ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruno Retailleau (Republicanii), unul dintre opozanţii francezi ai Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare FOTO AFP
Bruno Retailleau (Republicanii), unul dintre opozanţii francezi ai Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare FOTO AFP

Senatul Franţei, cu majoritate de dreapta şi de centru, a respins marţi seara proiectul de lege privind ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, relatează publicaţia L’Express, în pagina electronică.

O sută optzeci de senatori au votat pentru moţiunea de procedură asupra textului Guvernului francez, depusă pe 15 octombrie, votul lor antrenând automat respingerea proiectului de lege, care nu va mai fi examinat în Congresul Parlamentului (Adunarea Naţională şi Senatul). Potrivit unor calcule, odată adoptat de Senat, acest proiect de lege ar fi urmat să obţină o majoritate de trei cincimi în Congresul Parlamentului, convocat la Versailles în cursul anului 2016.

Deputaţii adoptaseră la sfârşitul lui ianuarie 2014, cu o largă majoritate (361 de voturi pentru, faţă de 149 împotrivă), o propunere legislativă ce viza ratificarea Cartei.

Votul din Senatul Franţei a avut loc cu câteva săptămâni înainte de desfăşurarea alegerilor regionale, programate pentru 6 şi 13 decembrie.

Potrivit unor membri ai formaţiunii politice Republicanii (centru-dreapta), ratificarea Cartei ar fi „inutilă“ şi „periculoasă“ pentru Franţa. Ar fi „inutilă“ deoarece cele 39 de măsuri reţinute din cele 98 propuse de Cartă s-ar afla deja în vigoare în Franţa şi „periculoasă“ deoarece ar acorda „drepturi specifice“ unor „grupuri“ din interiorul unor „teritorii“, explică Republicanii.

Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare a fost adoptată de către Consiliul Europei în 1992. Carta garantează un prag minim dincolo de care minorităţile ţărilor care au ratificat documentul au dreptul să îşi foloseasca limba nu doar în public, dar chiar şi în administratie şi învăţământ. Deşi a fost semnată de majoritatea ţărilor Consiliului Europei, doar 25 de state au ratificat-o până acum. Franţa a semnat-o în mai 1999. România a semnat-o în 1995 şi a ratificat-o 12 ani mai târziu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite