Rusia dă Ucrainei 15 miliarde de dolari şi gaz mai ieftin. Ce a semnat preşedintele Ianukovici pentru asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia va împrumuta Ucrainei 15 miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor de la Kiev, în 2013 şi 2014, şi va reduce preţul gazelor cu o treime, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, după o întâlnire la Moscova cu omologul său Viktor Ianukovici, relatează AFP.


Companiile Gazprom şi Naftogaz au semnat o anexă la contractul de livrare a gazului rusesc în Ucraina. Astfel, Kievul va plăti 268,5 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, faţă de 410 dolari, cât achită în prezent. Totuşi, liderul de la Kremlin a subliniat că această decizie este una temporară şi va intra în vigoare la începutul anului viitor. La un import de circa 26 de miliarde de metri cub de gaze din Rusia, economiile realizate de Ucraina se vor cifra anul viitor la aproape 3,5 miliarde euro.

De asemenea, Moscova a hotărât să-i ofere Kievului un împrumut de 15 miliarde de dolari. Însă banii nu vor fi acordaţi direct. Rusia va cumpăra obligaţiuni emise de Guvernul ucrainean. Suma va fi alocată dintr-un fond de rezervă al Moscovei. Victor Ianukovici şi Vladimir Putin au semnat şi un plan privind anularea restricţiilor comerciale pentru produsele ucrainene. De asemenea, cei doi lideri au ajuns la un acord privind simplificarea procedurile de trecere a frontierei dintre Rusia şi Ucraina.

"Ţinând cont de problemele economiei ucrainene, guvernul rus a decis să plaseze o parte din rezerve în titluri guvernamentale ale Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari", a spus Putin. "Acest demers nu este legat de nicio condiţie, de nicio creştere sau scădere, de nicio îngheţare a avantajelor sociale, pensiilor, burselor sau cheltuielilor", a adăugat el, făcând aluzie la condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea acordării unui împrumut Kievului.

FMI, cu care Ucraina negociază de mai mulţi ani, cere autorităţilor de la Kiev reforme care includ majorarea preţului gazelor.

Ministrul rus de Finanţe Anton Siluanov a precizat că Rusia va investi imediat în obligaţiunile ucrainene, în 2013 şi 2014.

"Am discutat în detalii cu preşedintele Ianukovici despre toţi vectorii de cooperare. Rusia şi Ucraina sunt parteneri strategici, iar acţiunile noastre demonstrează acest lucru. Ne uneşte o prietenie de secole şi am fost mult timp cetăţenii aceleiaşi ţări", a declarat Vladimir Putin.

"Eu cred că trebuie să ne concentrăm atenţia pe dimensiunea economică, pentru că ea stă la baza relaţiilor noastre bilaterale. Am pregătit un plan comun de acţiuni pentru reglementarea restricţiilor economice şi comerciale", a menţionat Victor Ianukovici.

Liderul de la Kremlin a ţinut să precizeze că problema aderării Ucrainei la Uniunea Vamală condusă de Moscova, de care se temea opoziţia proeuropeană de la Kiev, nu a fost discutată în cadrul acestor negocieri.

"Aş vrea să asigur pe toată lumea că nu am discutat astăzi despre aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală", a declarat Putin.

Totuşi, Rusia şi Ucraina au convenit să-şi coordoneze îndeaproape acţiunile în domeniul politicii externe, a mai declarat preşedintele rus . „Am convenit să coordonăm îndeaproape acţiunile de politică externă, în primul rând privind stabilitatea strategică şi securitatea în Europa, abordarea noilor provocări globale“, a spus Putin.

Eşecul negocierilor cu UE a declanşat la sfârşitul lunii noiembrie demonstraţii de o amploare nemaiîntâlnită în Ucraina după revoluţia portocalie din 2004.

Opoziţia se opune acordului

Opoziţia ucraineană promite că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a bloca în Parlament adoptarea acestui acord cu Rusia. Pe de altă parte, liderii s-au adaptat rapid la noua situaţie şi au mai adăugat o cerinţă în numele protestatarilor din Maidan: reducerea preţului la utilităţi publice cu 30%, adică fix discountul pe care Ianukovici l-ar fi negociat la gazele importate din Rusia.

La Kiev, opoziţia, care a mobilizat duminică 300.000 de manifestanţi, contiuă protestele.

Unul dintre liderii opoziţiei, boxerul Vitali Klitchko, a anunţat marţi că pune capăt carierei sportive pentru a candida la preşedinţie, el cerând alegeri prezidenţiale anticipate.

Înainte de întâlnirea Ianukovici-Putin, un alt lider al opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, l-a avertizat pe preşedintele ucrainean faţă de orice iniţiativă de intrare a ţării în Uniunea Vamală condusă de Moscova.

Din cauza blocajului politic din Ucraina, comisarul european pentru Extindere, Stefan Fuele, a anunţat duminică suspendarea discuţiilor pentru acordul de asociere.

Miniştrii europeni de Externe au încercat luni să îl asigure pe omologul lor rus Serghei Lavrov că o eventuală asociere a Ucrainei cu UE nu va avea un impact negativ asupra Rusiei.

Premierul Azarov: Ucraina de "faliment"

Acordul "istoric" încheiat marţi cu Moscova a permis salvarea economiei ucrainene de la "falimentul" care ar fi avut loc în cazul semnării unui acord de asociere cu UE, a declarat miercuri premierul ucrainean Mikola Azarov, relatează AFP.

Acordul de asociere cu Uniunea Europeană "ar fi antrenat falimentul şi prăbuşirea socio-economică", a declarat Azarov în deschiderea unei şedinţe de Guvern.

"Ieri (marţi) am asistat la un moment istoric", a adăugat el, evocând vizita la Moscova a preşedintelui Viktor Ianukovici, în cursul căreia Rusia a acordat Ucrainei un împrumut în valoare de 15 miliarde de dolari şi scăderea cu o treime a preţului gazelor naturale.

Puterea ucraineană "nu va lăsa pe nimeni" să destabilizeze situaţia în ţară după semnarea acordurilor economice de la Moscova, a mai spus el.

"Nu vom lăsa pe nimeni să destabilizeze situaţia", a ameninţat Azarov, în contextul în care opoziţia contestă în stradă, de peste trei săptămâni, refuzul preşedintelui ucrainean de a semna un acord de asociere cu UE, pentru a se reorienta către o cooperare economică cu Rusia.

UE: acordul Rusia-Ucraina este doar o soluţie de amânare a unei crize iminente

 Preşedinţia lituaniană a Consiliului UE apreciază că acordul semnat de Ucraina cu Rusia este doar "o soluţie temporară", amânând o criză iminentă, relatează AFP.

Acordul prin care Moscova oferă Kievului un credit de 15 miliarde de dolari şi o reducere a tarifelor la gaze este doar "o soluţie temporară", a reacţionat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.

"Aceşti bani nu vor face decât să amâne o criză iminentă. Orice altă soluţie în afară de cea a modernizării nu poate conduce decât la criză", adaugă oficialul lituanian, apreciind că acordul demonstrează intenţia clară a preşedintelui Viktor Ianukovici de a apropia Ucraina de Rusia.

Merkel: Oferta unui acord de asociere UE-Ucraina este valabilă în continuare

 Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat miercuri regretul faţă de decizia ucraineană de a nu semna un acord de asociere cu UE, oferind asigurări că oferta este "în continuare pe masă", relatează AFP.

"Regret decizia preşedintelui (ucrainean Viktor) Ianukovici de a nu semna sau cel puţin de a nu semna pentru moment" acordul de asociere între Ucraina şi UE, însă "oferta rămâne în continuare pe masă", a spus Merkel într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor germani, înaintea şedinţei unui Consiliu European la sfârşitul săptămânii.

Cancelarul a anunţat totodată că UE va "studia şi privi atent" acordurile economice cu Rusia, semnate marţi la Moscova de către preşedintele ucrainean.

SUA denunţă acordul economic semnat de Moscova şi Kiev

Acordul economic semnat între Rusia şi Ucraina nu răspunde "preocupărilor" manifestanţilor proeuropeni de la Kiev, consideră Casa Albă, citată de AFP.

"Niciun acord între Moscova şi Kiev nu va răspunde preocupărilor exprimate în stradă, în Ucraina", a reacţionat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, îndemnând liderii ucraineni să înceapă un dialog cu opoziţia proeuropeană.

Berlinul consideră insuficient ajutorul financiar propus Ucrainei de către UE

Noul ministru german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a apreciat marţi că ajutorul financiar propus de Uniunea Europeană Ucrainei, pentru o orientare proeuropeană, a fost insuficient, relatează AFP.

Steinmeier a anunţat că va efectua joi o vizită în Polonia, pentru a "vedea ce eforturi comune pot fi făcute pentru a elimina blocajul politic de la Kiev".

"Sunt sigur de un singur lucru: propunerea noastră de ajutor financiar şi economic nu este suficientă pentru a salva Ucraina de faliment şi pentru o asociere economică de durată cu Uniunea Europeană", a declarat ministrul german.

"Modul în care politica Rusiei a exploatat situaţia economică din Ucraina este revoltătoare", a apreciat Steinmeier.

Totuşi, el a adăugat că  „europenii trebuie să se întrebe dacă nu au subestimat cumva situaţia din Ucraina, care este slabă şi divizată, şi dacă nu am subestimat fermitatea Rusiei".

citeşte şi:

Ucrainenii ştiu să facă haz de necaz: protestatarii folosesc umorul pentru a contesta puterea de la Kiev

Protestatarii ucraineni răspund cu umor la problemele serioase ale ţării, lăsată de preşedintele Viktor Ianukovici în braţele Rusiei atunci când a respins asocierea cu Uniunea Europeană. Opozanţii au creat materiale audio-video cu glume, cântece, înregistrări pe seama liderul statului şi cea a şefului guvernului, premierul Mikola Azarov, care s-au bucurat de o mare popularitate în ţară.

Ianukovici, cu mâna întinsă la Putin

Rusia a dat de înţeles, ieri, că este gata să acorde regimului de la Kiev un  împrumut şi să-i şi reducă preţul la gaze pentru a păstra pe orbita sa fosta republică sovietică . Consilierul prezidenţial al lui Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea să îi ofere Ucrainei un împrumut, dacă administraţia de la Kiev solicită acest lucru.

Partidul la putere în Ucraina cere o remaniere a întregului Guvern. Opoziţia menţine presiunea în stradă

Deputaţi din cadrul partidului aflat la putere în Ucraina, Partidul Regiunilor, i-au cerut luni premierului Mikola Azarov să procedeze la o remaniere majoră a Guvernului, din cauza profundei crize politice care afectează ţara de peste trei săptămâni, relatează AFP.

UE a suspendat lucrările cu privire la acordul de asociere cu Ucraina

Uniunea Europeană a suspendat lucrările în vederea unui acord de asociere cu Ucraina, din cauza lipsei unui angajament clar din partea preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document, pe care l-a respins luna trecută, relatează AFP.

Revoluţia de la Kiev: Vitali Kliciko, comandantul cetăţii de zăpadă

Însufleţiţi de liderul opoziţiei Vitali Kliciko, protestatarii din Piaţa Independenţei din capitala Ucrainei, Kiev, au ridicat adevărată fortăreaţă din saci cu zăpadă îngheţată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite