Reprezentanţii Camerei Lorzilor vor să impună o serie de condiţii pentru declanşarea ieşirii Marii Britanii din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Camerei Lorzilor au dezbătut luni după-amiază o posibilă schimbare a condiţiilor prin care Marea Britanie îşi va anunţa ieşirea din UE, ameninţând chiar că vor trece o serie de amendamente la legislaţia de autorizarea a premierului Theresa May cu declanşarea Brexit-ului, scrie Reuters.

Camera Lorzilor, care este formată în mare parte din politicieni veterani şi nobili nealeşi în funcţie, a început dezbaterea pentru aprobarea legislaţiei de invocare a articolului 50 şi declanşare a procedurii formale de ieşire a Marii Britanii din UE.

Analiştii nu se aşteaptă ca legislaţia să fie blocată de către lorzi, dar aceştia i-ar putea forţa pe guvernanţi să-şi schimbe planurile, întrucât conservatorii nu se bucură de majoritate în Camera Lorzilor.

Camera Comunelor a aprobat deja printr-un vot covărşitor legislaţia de autorizare a ieşirii din blocul comunitar, trecând proiectul legislativ fără niciun amendament.

Însă, orice amendamente votate de lorzi vor avea nevoie de aprobarea reprezentanţilor din Camera Comunelor, ceea ce ar duce la întârzierea calendarului de declanşare a Brexit-ului promis de către premierul Theresa May.

Printre amendamentele care vor fi dezbătute în cele două zile se numără drepturile cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie, problema provinciei nord-irlandeze, care va avea singura frontieră terestră cu Uniunea Europeană după Brexit, precum şi dreptul parlamentarilor de a aproba prin vot acordul final de ieşire a Regatului Unit din UE.

De asemenea, lorzii vor dezbate organizarea unui al doilea referendum şi apartenenţa ţării la piaţa unică a UE.

Însă, lorzii ar urma să voteze abia miercuri cu privire la cele mai importante probleme dezbătute.

Unii lorzi cred că îi pot forţa pe guvernanţi să accepte o serie de concesii, însă ministrul de Interne a explicat că nu există nicio posibilitate ca executivul să accepte amendarea legislaţiei de autorizare a Brexit-ului.

Premierul Theresa May a promis că va invoca până la finele lunii martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care va declanşa procesul formal de retragere a Marii Britanii din UE. De asemenea, primele negocieri ar putea să înceapă abia în luna iunie, după informarea celorlalte 27 de ţări membre ale UE.

Politicienii londonezi avertizează guvernul britanic să nu utilizeze lucrătorii din UE ca mijloc de negociere 

Forţa de muncă din Uniunea Europeana reprezintă „sângele“ Londrei şi trebuie să i se garanteze dreptul de a rămâne în Regatul Unit după Brexit, au afirmat marţi unii reprezentanti politici ai capitalei britanice, citaţi de Reuters.

Potrivit Comitetului Economic al Adunării Londrei, circa 600.000 de angajaţi (aproximativ 13%) din cei cinci milioane din metropolă provin din alte ţări membre ale UE. Ponderea forţei de muncă europene este mai ridicată în hoteluri şi restaurante (circa o treime) şi în construcţii (aproximativ un sfert), precum şi în domeniul asistenţei medicale. Comitetul arată ca europenii reprezintă 12% din populaţia capitalei, faţă de 4% în întreaga ţară.

Premierul britanic Theresa May intenţionează să anunţe în jurul datei de 15 martie sfârşitul liberei circulaţii pentru cetăţenii comunitari care vor dori să intre în Regatul Unit, anunţ ce va fi făcut în aceeaşi zi cu activarea negocierilor pentru Brexit, scrie cotidianul The Telegraph.

 Conform publicaţiei de orientare conservatoare, se aşteaptă ca dna May să declare că cetăţenii Uniunii Europene care vor sosi în Marea Britanie după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona nu vor avea în mod automat dreptul de şedere permanentă în Regatul Unit.

Noii imigranţi vor intra sub incidenţa viitoarelor restricţii în materie după ce Marea Britanie va ieşi din UE, şi care ar putea include un nou regim de vize şi acces restrictiv la prestaţii sociale.

Potrivit lui Iain Duncan Smith, parlamentar conservator eurosceptic marcant, anunţul va arăta că dna May preia controlul asupra graniţelor Marii Britanii, lămurind în acelaşi timp situaţia celor 3,6 milioane de migranţi din UE care trăiesc deja pe teritoriul britanic. "Ea va clarifica situaţia prin stabilirea unui termen-limită clar, în timp ce Uniunea Europeană pare tot mai confuză şi mărginită", a afirmat Duncan Smith .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite