Putin, în „Kathimerini“, înainte de vizita în Grecia: Uniunea Europeană „să nu mai joace la o singură poartă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia nu vede probleme de nerezolvat în relaţiile sale cu Uniunea Europeană şi pledează pentru un dialog într-o gamă largă de subiecte, dar nu observă deocamdată disponibilitate în această privinţă de cealaltă parte, scrie preşedintele rus Vladimir Putin într-un editorial publicat joi în ziarul elen „Kathimerini“, înaintea vizitei sale, vineri, în Grecia.

„Rusia porneşte de la necesitatea construirii unui dialog autentic şi pe picior de egalitate cu Uniunea Europeană cu privire la o gamă largă de probleme, de la liberalizarea vizelor până la formarea unei alianţe energetice. Cu toate acestea, nu vede deocamdată disponibilitate din partea partenerilor europeni de a merge pe o cale reciproc avantajoasă şi de viitor“, susţine şeful statului rus, citat de agenţiile de presă TASS şi Agerpres.

Moscova consideră că „nu există probleme de nerezolvat în relaţiile ei cu UE“, scrie Putin. „Pentru a reveni pe calea parteneriatului multilateral este necesar să fie abandonată logica păguboasă a jocului la o singură poartă şi să se ţină cont cu adevărat de punctele de vedere şi interesele fiecărei părţi“, adaugă liderul de la Kremlin.

Declinul în relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană, menţionează el, reprezintă un impediment pentru aprofundarea cooperării ruso-elene. Aceasta are un „impact negativ asupra dinamicii schimburilor comerciale bilaterale care, în comparaţie cu indicatorii de anul trecut, s-au diminuat cu o treime, până la 2,75 miliarde de dolari“, a argumentat liderul rus.

În articolul său, Putin face apel la crearea unei zone de cooperare economică şi umanitară, de la Atlantic la Pacific.

„În prezent, Rusia şi Uniunea Europeană au ajuns la o răscruce, când este necesar să fie dat un răspuns la întrebarea cum vedem viitorul relaţiilor noastre, în ce direcţie dorim să mergem?“, se întreabă retoric preşedintele rus.

„Sunt convins că în urma evenimentelor din Ucraina trebuie trase concluziile necesare şi de trecut la construirea unei zone extinse economice şi de cooperare umanitară de la Atlantic la Pacific, în baza unei arhitecturi de securitate egală şi indivizibilă“, pledează Vladimir Putin.

În acest context, Putin evocă proiectul de conductă South Stream şi interesul Moscovei pentru realizarea acestuia. Diversificarea transportului de gaze va creşte securitatea energetică a Europei, afirmă şeful statului rus.

Preşedintele Rusiei va efectua o vizită de două zile în Grecia (27-28 mai) pentru discuţii în special cu omologul său grec Prokopis Pavlopoulos şi premierul Alexis Tsipras în probleme legate de cooperarea economică şi energetică. Aceasta este primă vizită a lui Vladimir Putin într-o ţară din Uniunea Europeană în ultimele şase luni. „O atenţie deosebită va fi acordată cooperării culturale şi umanitare, în contextul celebrării, în 2016, a unui mileniu de prezenţă (monastică) rusă pe Muntele sfânt Athos“, menţionează un comunicat al Kremlinului, citat de AFP şi Agerpres.

Relaţiile dintre Rusia şi UE s-au deteriorat ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană. UE a impus în vara anului 2014 sancţiuni economice severe Rusiei care ajung la scadenţă la sfârşitul lunii iulie. Decizia dacă acestea vor fi prelungite sau cel puţin parţial suspendate urmează să fie luată la sfârşitul lunii iunie, cu ocazia summitului european.

Steinmeier:  Prelungirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei va fi „mai dificilă“, din cauza unei „rezistenţe crescute“

Germania consideră că prelungirea sancţiunilor europene aplicate Rusiei va fi „mai dificilă“ în acest an, din cauza unei „rezistenţe crescute“ a unor state membre, a declarat şeful diplomaţiei de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, înaintea unui scurt turneu pe care îl întreprinde joi şi vineri în ţările baltice, în contextul în care statele est-europene membre ale NATO cer întărirea prezenţei militare a Alianţei în regiune, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Suntem conştienţi de faptul că rezistenţa în Uniunea Europeană faţă de prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei a crescut“, a declarat Frank-Walter Steinmeier, într-un interviu publicat joi de agenţia baltică BNS.

„Va fi mai dificil decât anul trecut să găsim o poziţie comună în această chestiune“, a admis şeful diplomaţiei germane.

Sancţiunile europene, care afectează sectoarele bancar, de apărare şi energetic, expiră în luna iulie. Prelungirea lor necesită un vot unanim din partea statelor UE, dosarul urmând să facă obiectul discuţiilor în luna iunie.

Potrivit lui Steinmeier, Berlinul „va lucra din greu pentru a garanta că Europa prezintă un front unit“, dar o eventuală ridicare a sancţiunilor este „indisolubil legată“ de respectarea acordurilor de la Minsk, vizând restabilirea păcii în Ucraina.

Ministrul german nu a numit statele la care a făcut referire, însă Italia şi Ungaria sunt cele mai sceptice faţă de prelungirea sancţiunilor, în timp ce Polonia şi satele baltice insistă pentru menţinerea presiunii asupra Moscovei.

În opinia lui Steinmeier, Occidentul nu poate ignora „încălcarea dreptului internaţional“ de către Rusia, însă NATO trebuie să caute dialogul cu Moscova. „Avem nevoie de un dialog cu Rusia pentru a reconstrui încrederea pierdută şi a reduce riscul să fim antrenaţi, prin inadvertenţă, într-o spirală deschisă“, a subliniat el, citat de AFP şi Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite