Protestul funcţionarilor europeni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai rar, dar se întâmplă! Toate sindicatele care reprezintă interesele fucţionarilor europeni au transmis, ieri, o scrisoare neobişnuit de dură care vine să se adauge corului de proteste care a însoţit recenta decizie a Summit-ului UE pe tema bugetului.

Vine ca replică unei comunicări interne semnată de dl. Sefcovic,  vicepreşedintele Comisiei Europene, în care anunţa întreg personalul că, parte a tăierii totale de 3% din buget, vor fi reduse cu 2,5 miliarde Euro si cheltuielile în sectorul administrativ, aceasta însemnând, printre altele, o îngheţare pe doi ani a salariilor şi o blocare a avansărilor în funcţii, plus o taiere de 5% de personal (masură propusă de Comsie chiar înainte de Summit).

"Rezultat totalmente inacceptabil – se spune în scrisoarea sindicatelor.  Inacceptabil pentru construcţia europeană: acest buget nu va face decât să agraveze austeritatea în condiţiile în care chiar economiştii sunt de acord că austeritatea aduce cu ea recesiune şi agravarea crizei economice. Sacrifică politicile care pregătesc viitorul UE pe scena mondială, aşa cum sacrifică şi lupta pentru coeziune economică şi socială în cadrul Uniunii Europene. Acest proiect inacceptabil pentru UE este însoţit de un proiect de slăbire a funcţiei publice: pentru personal, propunerea Comisiei preupunea deja măsuri cu consecinţe foarte serioase: efectiv redus cu 5%, timp de lucru crescut cu 7% fără compensaţie de salariu, creşterea cu doi ani a vârstei de pensionare, reducerea cu 22% a salariului viitoarelor secretare...Reducerea suplimentară de 1,5 miliarde cerută de Consiliu ar antrena, printre altele, şi o îngheţare a salariilor timp de 2 ani. O asemenea măsură ar avea un impact considerabil asupra colgeilor activi, mai ales a celor care sunt noi în instituţii, pentru tot restul carierei lor ca şi pentru pensie: aceasta ar însemna că trebuie să lucreze gratuit între doi şi trei ani din carieră! ".

Foarte interesant, deoarece "colegii tineri" sunt, în proporţie covârşitoare, cei veniţi din ţările Europei centrale şi de est! Ei sunt cei care au avut de dat examene deosebit de complicate şi cu un nivel de dificultate care se ridică an de an, cu chestionare ce conţin întrebări de o complexitate greu de imaginat. Sigur că este o problemă faptul că şefii de state şi guverne din această parte a Europei nu au avut de spus nimic pe această temă şi că, în fond, nu au vrut sau /şi nu au putut să-şi apere conaţionalii din structurile administraţiei europene. Asta în contextul în care în care "colegii tineri", cei mai penalizaţi de noile măsuri de austeritate, lucrează cu oameni care au intrat în aceleaşi structuri în urmă cu mulţi ani, fără nici un fel de examen şi deţin acum funcţii de conducere la care noii-veniţi nu vor mai putea aspira conform logicii tăierilor bugetare.

Nu este o pledoarie pro-domo. Iată ce spun chiar sindicatele europene care afirmă că "Nu trebuie să facem jocul Statelor Membre ridicându-ne unii împotriva celorlalţi, cerând ca greuntatea acestor măsuri anti-europene să fie purtată de "ceilalţi". Atracţia exercitată de administraţia europeană este serios diminuată chiar atunci când criza economică nu a fost depăşită în Europa, vedem laureaţi ai concursurilor AST şi AD care refuză ofertele de recrutare sau demisionează rapid, considerând că ceea ce li se oferă este mai puţin interesant decât o slujbă în altă parte, în sectorul public sau privat. Este un fenomen deosebit de relevant pentru anumite naţionalităţi. Mai mult, fapt şi mai neliniştitor, colegi care au ani mulţi de carieră în instituţiile europene demisionează din ce în ce mai des, pierzându-şi motivaţia de a rămâne în serviciul UE, precum şi încrederea în responsabilii politici europeni" .

logo_protest

Discuţia nu este doar despre funcţii, salarii şi tăieri bugetare. Pe fond, este una politică şi ar fi trebuit să intereseze decidenţii noştri politici.  Este vital (lucru pe care l-au înţeles de mult unele state europene cu care ştiu lecţia marii politici europene) ca fiecare stat să-şi pregătească şi să trimită în structurile europene garnitura cea mai bună de care dispune deoarece aceştia reprezintă stadardul de valoare în funcţie de care, la modul relaţional imediat, este receptată imaginea de forţă a unei ţări.

Sigur, devenind funcţionari europeni, ei sunt obligaţi să abandoneze interesele naţionale în favoarea angajamentului european, dar asta nu înseamnă că vor uita vreodată care sunt şi priorităţile naţiunii din care provin.

Urmează acum episodul ultim, votarea de către Parlamentul European a propunerii agreate de Summit, mulţi, neaşteptat de mulţi, fiind cei care aşteaptă acum un vot negativ, ceea ce va presupune declanşarea unui proces de mediere foarte dificil şi la capătul căruia, în caz de eşec, s-ar putea afla un Summit de urgenţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite