Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, înmânat liderei opoziţiei de la Minsk. Tihanovskaia: „Fără un Belarus liber, nici Europa nu este liberă pe deplin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femei din Belarus manifestând împotriva regimului Lukaşenko FOTO EPA-EFE
Femei din Belarus manifestând împotriva regimului Lukaşenko FOTO EPA-EFE

Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire a fost înmânat miercuri liderei opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în prezent în exil în Lituania.

În cadrul ceremoniei desfăşurate în mod excepţional la Bruxelles, David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a declarat: „Lumea întreagă este conştientă de ceea ce se întâmplă în ţara dumneavoastră. Vedem curajul dumneavoastră. Vedem suferinţa dumneavoastră. Vedem abuzurile inimaginabile. Vedem violenţa. Aspiraţia şi hotărârea dumneavoastră de a trăi într-o ţară democratică sunt o sursă de inspiraţie pentru noi”.

Svetlana Tihanovskaia, principala candidată al opoziţiei la alegerile din 9 august din Belarus, a declarat la rândul ei în momentul primii premiului: „Fiecare belarus care participă la protestul paşnic faţă de violenţă şi ilegalitate este un erou. Fiecare este un exemplu de curaj, compasiune şi demnitate. De la alegerile din 9 august, belaruşii protestează în fiecare săptămână pentru viitorul lor şi al celor care nu pot fi acolo. Ei protestează pentru libertatea şi demnitatea belaruşilor, a europenilor, a dumneavoastră şi a noastră. Fără un Belarus liber, nici Europa nu este liberă pe deplin. Anul acesta am o singură dorinţă: ca fiecare belarus aflat acum în închisoare sau care a fost obligat să trăiască în exil, să se întoarcă acasă”.

Laureatul a fost ales de liderii politici ai Parlamentului pe 22 octombrie 2020.

Opoziţia democratică din Belarus este reprezentată de Consiliul de coordonare, iniţiativa „Femeilor curajoase”. Acestea sunt: principala candidată a opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, scriitoarea Svetlana Alexievici, laureată a premiului Nobel, artista Maria Kolesnikova şi activistele Volha Kovalkova şi Veronika Ţapkala. Personalităţi politice şi membri ai societăţii civile: vloggerul şi prizonierul politic Serghei Tihanovski, fondatorul organizaţiei  pentru drepturile omului Viasna Ales Bialiaţki, Serghei Dileuski, fondatorul canalului Telegram NEXTA Stepan Putsila şi prizonierul politic şi candidatul la alegerile prezidenţiale din 2010 Mikola Statkevici.

Într-o rezoluţie adoptată în septembrie 2020, Parlamentul European a condamnat reprimarea violentă a protestelor paşnice de către regimul Lukaşenko.

Parlamentul organizează o misiune de informare despre situaţia din Belarus în perioada 18-21 decembrie pentru a oferi sprijin suplimentar opoziţiei democratice, în conformitate cu o rezoluţie votată pe 26 noiembrie 2020.

Premiul Saharov constă într-o diplomă şi 50.000 de euro.

Ceilalţi nominalizaţi din acest an au fost: activiştii din domeniul mediului din Honduras - Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez, Jeremías Martínez Díaz şi Berta Cáceres - şi Monsignor Najeeb Michaeel, arhiepiscopul din Mosul, transmite news.ro.

Supranumit „ultimul dictator al Europei”, Aleksandr Lukaşenko este contestat de câteva luni încoace în stradă. Opoziţia îi cere să renunţe la putere, acuzându-l că că se agaţă de ea prin fraude şi intimidare. Mii de manifestanţi au fost arestaţi după alegeri, unii dintre ei fiind torturaţi după gratii. Aleksandr Lukaşenko însă nu renunţă, având sprijin din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, care nu a exclus folosirea armatei sale împotriva protestatarilor din Belarus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite