FOTO VIDEO Premierul turc a anunţat o remaniere majoră a Guvernului. Proteste violente au reizbucnit în Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri seara o remaniere majoră a cabinetului său, după ce recent trei miniştri au demisionat din Guvern, în urma acuzaţiilor de corupţie, informează BBC.

După o serie de discuţii cu preşedintele turc, Abdullah Gul, premierul Erdogan a decis să înlocuiască 10 miniştri, aproape jumătate din Guvernul pe care îl conduce.

Unul din miniştrii care şi-a dat demisia, E. Bayraktar, cel care avea portofoliul Mediului, i-a cerut premierului Erdogan să demisioneze el însuşi.

Fostul ministru al Mediului a insistat că o mare parte din proiectele de infrastructură care fac obiectul cercetării penale au fost semnate de premierul Erdogan, prin urmare şi el ar trebui să elibereze funcţia.

„Vreau să îmi exprim opinia potrivit căreia stimatul prim-ministru ar trebui să demisioneze”, a spus E. Bayraktar, fostul ministru al Mediului.

Premierul Erdogan nu a răspuns cererii de demisionare, însă a descris ancheta poliţiei ca fiind „un joc murdar”.

Pe străzile din Istanbul, aproape de Piaţa Taksim, peste 4.000 de persoane care au răspuns apelului de mobilizare al partidelor de opoziţie au cerut demisia premierului Erdogan. Confruntări violente s-au produs între manifestanţi şi forţele de ordine, acestea din urmă fiind nevoite să folosească gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

image

FOTO: AFP

De curând, mai mulţi fii de miniştri, precum şi şeful băncii Lakkbank au fost inculpaţi pentru deturnare de fonduri, fraudă şi spălare de bani.

Presa de la Ankara scrie că poliţia a confiscat nu mai putin de 4,5 milioane de dolari în numerar, bani care au fost ascunşi în nişte cutii de pantofi, în casa şefului băncii Lakkbank.

Analiştii politici sunt de părere că scandalul provine din cauza luptei pentru putere între guvernul condus de Erdogan şi un cleric influent, Fethullah Gulen, despre care se spune că ar avea mai mulţi adepţi în cadrul poliţiei şi sistemului judiciar din Turcia.

image

FOTO: AFP

Criza politică a izbucnit la 17 decembrie atunci când zeci de persoane au fost inculpate în dosarul de de dare de mită. Premierul turc a ordonat atunci şi o demisie a anchetatorilor din cadrul poliţiei, fapt care a ridicat şi mai multe întrebări asupra cabinetului său.

Chiar şi asa, Erdogan nu s-a ferit să descrie scandalul de corupţie din ţara sa ca fiind un „complot internaţional”.

„Suntem în faţa unui atac, nu doar împotriva partidului nostru AKP, ci împotriva întregii naţiuni, un complot evident international”, a declarat prim-ministrul turc, miercuri, potrivit agenţiei EFE.


Citeşte şi:

Cutremur în guvernul turc: doi miniştri şi-au dat demisia în urma unui scandal de corupţie

Ministrul turc al economiei, Zafer Caglayan, şi cel al afacerilor interne, Muammer Guler, ai căror fii au fost inculpaţi într-un  dosar de corupţie care agită spiritele în guvernul Erdogan, şi-au anunţat miercuri demisiile, transmite AFP, citat de Agerpres.

Erdogan avertizează că ar putea expulza ambasadori străini

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat, sâmbătă, că ar putea expulza unii ambasadori străini, autori ai „unor provocări", pe fondul tensiunilor provocate de un scandal de corupţie fără precedent, relatează AFP.

Turcia extinde campania anticorupţie: încă 14 oficiali arestaţi

Guvernul turc şi-a extins campania anticorupţie şi a demis vineri alţi 14 oficiali de top din cadrul poliţiei. Anterior, autorităţile au arestat 52 de persoane importante din mediul public, apropiate premierului Recep Tayyip Erdogan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite