Premieră istorică: Scotland Yard este condus de o femeie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Londrei este condusă acum, pentru prima dată, de o femeie, Cressida Dick, numită în locul lui Bernard Hogan-Howe, care a demisionat în această lună după cinci ani în funcţie.

În vârstă de 56 de ani, Cressida Dick are o carieră îndelungată în Scotland Yard, de unde a plecat în urmă cu doi ani pentru un post în Ministerul de Externe, transmite agenţiile de presă AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Cressida Dick este o şefă extraordinară şi are o viziune clară pentru viitorul poliţiei metropolitane“, a apreciat ministrul de Interne, Amber Rudd, într-un comunicat. „Ea ocupă acum unul dintre posturile cele mai exigente şi cele mai importante din cadrul serviciilor poliţiei britanice, într-un context de alertă teroristă sporită şi de ameninţări crescânde, fie că este vorba de fraudă, fie de infracţionalitate cibernetică'“, a adăugat Amber Rudd.

Cressida Dick devine astfel prima femeie care ajunge la conducerea Scotland Yard-ului, având în subordine o forţă de circa 43.000 de ofiţeri de poliţie şi alţi angajaţi. Ea se bucură de respect şi de popularitate în rândul poliţiştilor.

În 2005, Dick era comisarul care răspundea de operaţiunea poliţiei ce a dus la moartea brazilianului Jean Charles de Menezes (27 de ani). Luat din greşeală drept un kamikaze care încerca să fugă, tânărul brazilian a fost împuşcat cu şapte gloanţe în cap de către poliţişti pe 22 iulie 2005 în sudul Londrei. El fusese confundat cu Hussain Osman, unul dintre indivizii care încercaseră, fără succes, să-şi detoneze încărcătura explozibilă în cursul unei tentative de atentat survenite cu o zi mai înainte. Eroarea intervenea la două săptămâni după o serie de atentate sinucigaşe în transportul public din Londra, soldate cu 56 de morţi.

În timpul anchetei judiciare din octombrie 2008, Cressida Dick declara, aproape să izbucnească în lacrimi, că moartea tânărului brazilian este „o tragedie, o tragedie oribilă“. „Menezes a fost victima unor circumstanţe teribile şi extraordinare“, afirma ea.

În martie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ajuns la concluzia că nu au fost deficienţe în ancheta privind moartea brazilianului.

Familia brazilianului a contestat tratamentul judiciar în acest caz. Nici un poliţist nu a făcut obiectul unor procese penale individuale, deoarece Parchetul a considerat că nu sunt dovezi pentru a angaja astfel de proceduri. Familia lui Menezes i-a scris totuşi primarului Londrei, Sadiq Khan, pentru a cere ca doamna Dick să nu fie numită şefa poliţiei.

Miercuri, Sadiq Khan a afirmat că este vorba de „o zi istorică pentru Londra şi o zi de mândrie pentru el în calitate de primar“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite