Şeful Departamentului Antiterorism al Scotland Yard: Statul Islamic pregăteşte un atac „enorm şi periculos“ în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul Islamic (SI) pregăteşte un atac „enorm şi spectaculos“ pe teritoriul britanic, în condiţiile în care un număr fără precedent de femei şi adolescenţi sunt arestaţi pentru că sunt apropiaţi de această grupare teroristă, a avertizat luni comisarul Mark Rowley, şeful Departamentului Antiterorism al Scotland Yard, citat de Daily Mail.

El a adăugat că jihadiştii încearcă să comită atacuri de proporţii mai mari în toată lumea, dar că Marea Britanie este una dintre principalele lor ţinte.

După masacrul de la Paris, din noiembrie anul trecut, soldat cu 130 de morţi, un scenariu similar este „următorul pas natural“ pentru Statul Islamic, a precizat oficialul din cadrul Scotland Yard.

Statul Islamic, care până recent îşi îndemna militanţii să atace reprezentanţi ai poliţiei şi armatei, pune la punct în prezent „planuri pentru a ataca stilul de viaţă occidental“, a avertizat Rowley.

„În ultimele luni, am înregistrat mult mai multe planuri de a ataca stilul de viaţă occidental. Vedem o grupare teroristă care are ambiţii mari pentru atacuri enorme şi spectaculoase“, a spus comisarul, care a descris Statul Islamic drept „o grupare teroristă care acţionează ca un cult, folosind propaganda pentru a radicaliza oamenii, care să acţioneze în numele lor“.

Mai mult, jihadiştii încearcă să trimită în Europa militanţi care au fost antrenaţi în Siria. Aceştia urmează să comită atacuri, spune Rowley.

În noiembrie 2015, oficialul a anunţat că un suspect de jihadism este arestat în fiecare zi, pentru a împiedica un atac terorist similar celor de la Paris. Circa 77% dintre cei reţinuţi erau britanici, 14% erau femei, iar 13% erau mai tineri de 20 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite