Peste 11% din alegătorii bulgari sunt dispuşi să îşi vândă votul
0Peste 11% dintre alegătorii bulgari se declară dispuşi să-şi vândă votul în cadrul alegerilor legislative anticipate, din data de 12 mai, în comparaţie cu 9,5% în cadrul precedentelor alegeri legislative din 2009, potrivit unui sondaj al institutului NCIOM, publicat vineri, relatează AFP.
Dintre cele 1.120 de persoane intervievate, 4,7% se declară gata să voteze pentru orice partid, cu condiţia să fie plătiţi.
Peste 6,6% declară că sunt gata să voteze pentru un partid pe care îl consideră acceptabil, în schimbul unei sume de bani.
În una dintre cele mai sărace ţări UE (oficial salariul mediu este de aproximativ 766 leva, 392 de euro), nivelul de trai şi intenţia de cumpărare a votului nu sunt legate direct, arată studiul efectuat în perioada 10 – 15 aprilie.
Aproape 40% dintre persoanele intervievate nu doresc să meargă la vot, exprimându-şi îndoiala cu privire la derularea scrutinului.
Pentru Institutul NCIOM, mesajul "Vânzarea votului repreţintă o infracţiune", difuzat obligatoriu în timpul intervenţiilor partidelor la radio sau televiziune, nu are efect asupra electoratului.
Adjunctul procurorului general, Assia Petrova, a confirmat recent că "a început comercializarea voturilor", preţul ridicându-se la 100 de leva (50 de euro) pentru un vot.
Ea a precizat că 102 persoane au fost condamnate după alegerile prezidenţiale şi municipale, organizate în octombrie 2011, între care două condamnări la închisoare. Ea a mai recunoscut că organizatorii acestui trafic, rămân, în general, de neatins.