PE aprobă propunerile Comisiei Europene privind cotele de repartizare a imigranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a aprobat joi propunerile Comsiei Europene privind gestionarea crizei refugiaţilor, inclusiv repartizarea a 160.000 de imigranţi între statele membre ale blocului comunitar, informează un comunicat al Legislativului european.

Noile propuneri privind managementul migraţiei, inclusiv relocarea a 120.000 de solicitanţi de azil în interiorul UE - în plus faţă de propunerea din mai privind relocarea a 40.000 de persoane -, un mecanism permanent de distribuţie, o listă a ţărilor de origine sigure, care să faciliteze repatrierile rapide ale solicitanţilor de azil ale căror cereri au fost refuzate şi modalităţi legale de migraţie către UE, au fost propunerile prezentate de Comisie şi dezbătute în Parlament joi. 

În urma dezbaterii, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie pe această temă cu 432 de voturi pentru, 142 împotrivă şi 57 de abţineri.

După dezbatere, cei mai mulţi dintre deputaţi au fost de acord cu propunerea din mai pentru relocarea a 40.000 de solicitanţi de azil, cu condiţia ca Parlamentul să fie consultat înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Aceeaşi procedură va fi aplicată şi în cazul relocării a 120.000 de solicitanţi de azil suplimentari. În ceea ce priveşte mecanismul permanent, Parlamentul şi Consiliul vor decide pe bază de egalitate.
 

Eurodeputaţii vor „un sistem de alocare corect şi obligatoriu“, care să ţină seama de perspectivele de integrare şi de cazurile şi nevoile specifice ale azilanţilor. Parlamentul European îşi afirmă intenţia de a lucra pe propuneri legislative, asigurându-se astfel că statele membre nu vor întârzia schema permanentă de relocare. 

Legislativul comunitar vrea ca statele membre să accepte refugiaţi din ţări terţe prin intermediul unui program obligatoriu de reinstalare, considerând „o prioritate ca UE şi statele membre să creeze coridoare sigure şi legale pentru refugiaţi“, cum are fi coridoare umanitare şi vize. 

Eurodeputaţii mai consideră că sunt necesare amendamente la Codul de Vize al UE, incluzând „mai multe prevederi specifice comune privind vizele umanitare“, şi cer statelor membre să creeze posibilitatea de a cere azil în cadrul ambasadelor şi consulatelor lor. 

În privinţa stabilirii unei liste comune UE cu ţările de origine sigure, rezoluţia PE notează că această abordare nu ar trebui să submineze principiul nereturnării şi dreptul individual la azil, mai ales acela al persoanelor din grupurile vulnerabile. 

Eurodeputaţii cer totodată implementarea corectă a Sistemului comun european de azil pentru a se asigura că „standarde coerente şi umane“ se aplică în toată Uniunea. 

PE susţine ideea de„graniţe deschise în zona Schengen“, subliniind nevoia de a asigura o administrare efectivă a graniţelor externe

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite