Participanţii la Forumul Economic de la Davos pot lua parte şi la sesiuni pe tema stresului şi meditaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregătirile pentru reuniunea de la Davos sunt pe sfârşite
Pregătirile pentru reuniunea de la Davos sunt pe sfârşite

Forumul Economic Mondial de la Davos care începe miercuri va oferi participanţilor sătui de discuţii despre alianţe comerciale, fuziuni şi acte de caritate 25 de sesiuni pe tema sănătăţii şi a impactulului stresului asupra afacerilor, actriţa Goldie Hawn urmând să expună joi beneficiile meditaţiei

Numărul sesiunilor care au ca temă sănătatea este cu 50% mai mare decât în 2008, dovedind impactul anxietăţii provocate de stres asupa afacerilor în rândul participanţilor la Davos, confruntaţi în ultimii ani cu crize pornind de la falimentul Lehman Brothers la războiul din Siria. La toate acestea se adaugă conectarea permanentă, şapte zile din şapte, la smartphone-uri şi alte dispozitive mobile, relatează Bloomberg.

Bolile legate de sănătatea mintală ar putea provoca pierderi de producţie în valoare de 16.000 de miliarde de dolari, în următorii 20 de ani, potrivit datelor Harvard University şi WEF.

"Oamenii devin conştienţi de impactul economic uriaş" al bolilor, a declarat Norbert Hueltenschmidt, partner la compania de consultanţă Bain & Co., care este implicat la Davos în şase sesiuni referitoare la sănătatea fizică şi cea psihică.

"Stilul de viaţă sănătos este în fruntea agendei din acest an şi se vede în tot programul, nu a mai fost un astfel de an", a spus Hueltenschmidt.

Obiectivul sesiunilor, potrivit organizatorilor, este să atragă atenţia asupra sănătăţii psihice, a bolilor şi stresului care afectează tot mai mult populaţia globului, inclusiv participanţii de la Davos.

Afecţiunile mintale şi cele provocate de consumul de substanţe au crescut cu aproape 38% în perioada 1990-2010, a relatat anul trecut revista medicală The Lancet.

Mulţi delegaţi de la Davos ar putea recunoaşte faptul că stresul din ultimii cinci ani nu va dispărea, a spus Robert Greenhill, directorul pentru afaceri al Forumului.

În ultimii doi ani, directori ai Lloyds Banking Group şi Barclays şi-au luat concedii prelungite sau au demisionat din cauza stresului şi epuizării, în timp ce Goldman Sachs Group, Credit Suisse Group şi Bank of America se numără printre companiile care au limitat numărul de ore lucrate de angajaţii tineri pentru a reţine talentele şi a reduce stresul.

Un stagiar de la divizia din Londra a Bank of America, Moritz Erhardt, a murit în august anul trecut, în urma unei crize de epilepsie, după ce în săptămânile precedente a muncit zi şi noapte. Cazul a determinat banca să revizuiască programul de lucru.

Stresul este de mult timp o problemă în rândul directorilor de rang înalt, dar interesul asupra subiectului, la Davos, este sporit de un studiu care arată că atenţia continuă acordată smartphone-urilor, tabletelor şi altor dispozitive ar putea afecta creierul uman. Chiar şi în Silicon Valley, unii angajaţi participă la aşa-numitele "Detox Weekends", în care utilizarea acestor dispozitive este interzisă, precum şi la conferinţe ca Wisdom 2.0, reuniune anuală de yoga şi meditaţii.

"Ne-am creat singuri o problemă şi acum încercăm să o rezolvăm. Am fost complet dependenţi de Facebook şi Twitter şi bombardaţi continuu de telefon şi Internet", a spus Loic Le Meur, participant permanent la Davos şi unul dintre fondatorii conferinţei tehnologice Le Web din Paris.

Meditaţia atrage o atenţie specială din partea directorilor, care o consideră o metodă de reducere a stresului şi care încep să imite pe adepţi mai vechi, cum este Bill Gross, director de investiţii la Pacific Investment Manager.

Actriţa Goldie Hawn va participa la două sesiuni pe tema meditaţiei, alături de doi specialişti şi Matthieu Ricard, un călugăr budist care a fondat asociaţia umanitară Karuna-Shechen.

Delegaţii de la Davos nu renunţă totuşi complet la tehnologie atunci când vor să scape de stres. Între participanţii la o sesiune intitulată "Reconfigurarea creierului", de exemplu, se află Daphne Bavelier, de la Universitatea din Geneva, care a studiat efectele benefice ale unor activităţi ca jocurile video.

"În orice revoluţie tehnologică am văzut atât efecte pozitive cât şi negative", a spus Bavelier.

Le Meur a spus la rândul său că anul trecut, atunci când învăţa să mediteze, nu s-a retras în vârful muntelui sau într-un templu budist, ci a folosit o aplicaţie pe smartphone, numită Headspace.

 

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite