Pandemia Covid-19. Croaţia se va redeschide în curând pentru turişti şi ar putea deveni principala atracţie pentru statele vecine şi cele din nordul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunile croate, apreciate de turişti
Staţiunile croate, apreciate de turişti

Croaţia devine acum principalul punct de atracţie pentru cetăţenii germani, potrivit ziarului Bild, care le recomandă nemţilor să treacă paradisul de pe malul Adriaticii pe lista de vizitat în această vară.

Croaţia a început să relaxeze măsurile de carantină, iar lupta autorităţilor cu coronavirusul a fost declarată un succes. Croaţii au raportat doar 2009 cazuri de infectări şi 51 de morţi. Asta se datorează măsurilor implementate rapid de autorităţile croate.

Nu la fel s-a întâmplat cu alte ţări turistice din Europa. Cele mai vizitate, Franţa, Spania şi Italia sunt grav afectate şi interzise pentru turişti cel mai probabil în această vară.

Croaţia devine acum principalul punct de atracţie pentru cetăţenii germani, potrivit ziarului Bild, care le recomandă nemţilor să treacă paradisul de pe malul Adriaticii pe lista de vizitat în această vară.

„Unde călătorim în vara coronavirusului?”, se întreabă Bild, citat de Mediafax.

Croaţia are doar 12 morţi la un milion de locuitori, în timp ce Germani are 65 de morţi la milionul de locuitori.

„Croaţia a luat din timp măsuri pentru combaterea coronavirusului. A fost o decizie care a meritat. Ministerul Turismului împreună cu experţi în sănătate lucrează la un plan care să permită curând redeschiderea ţării pentru turişti”, scrie sursa citată.

Croaţia studiază posibilitatea de a aduce turişti cehi la vară în încercarea de a limita impactul pandemiei cu COVID-19 asupra sectorului turistic, vital pentru economia micii ţări balcanice, a anunţat marţi un ministru croat citat de AFP.

Potrivit media croate, la originea acestei iniţiative, botezată „coridoare turistice” către Croaţia, se află turoperatori cehi.

Propunerea a fost discutată de înalţi responsabili din cele două ţări.

Turiştii cehi care vor dori să viziteze Croaţia vor fi obligaţi să obţină un certificat sanitar care să ateste că nu sunt contaminaţi şi vor putea veni în această ţară cu avionul sau pe şosea.

„Am discutat deja cu Republica Cehă despre acest lucru, ei pregătesc o serie de propuneri şi noi le pregătim pe ale noastre”, a declarat Gari Cappelli, ministrul croat al turismului, pe postul public HRT.

„Suntem dependenţi de turiştii străini”, care reprezintă 90% din veniturile din acest sector, a menţionat ministrul.

Săptămâna trecută, premierul croat Andrej Plenkovic a declarat pe Twitter că a convenit cu omologul său ceh Andrej Babis ca miniştrii turismului din cele două ţări să „propună un model acceptabil pentru venirea de turişti cehi în acest sezon”.

Un model similar este avut în vedere şi pentru turiştii austrieci şi unguri, mai scriu media croate.

Iniţiativa a fost salutată de liderul Asociaţiei croate a agenţiilor de voiaj, Tomislav Fain, care s-a declarat „nerăbdător” să primească turişti cehi. „Trebuie să vedem dacă putem face ceva similar şi cu alte ţări din jur”, a spus Fain pentru AFP.

Autorităţile sanitare croate au avertizat totuşi împotriva unui exces de optimism, subliniind că turiştii originari din ţările mai afectate de pandemie decât Croaţia nu vor fi autorizaţi să intre în această ţară.

Autorităţile croate au prelungit restricţiile menite să limiteze pandemia până la 4 mai, dar se tem de consecinţele acestor măsuri pentru turism, sector care reprezintă circa 20% din PIB. Potrivit FMI şi Băncii Mondiale, PIB-ul croat ar urma să scadă anul acesta cu 5% până la 9%.

În 2019, circa 20 de milioane de turişti, între care peste 700.000 de cehi, au vizitat Croaţia, cei mai mulţi alegând spectaculoasa coastă croată a Adriaticii.

Comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a propus marţi organizarea, în lunile septembrie-octombrie, a unui summit european dedicat turismului, un sector puternic lovit de consecinţele pandemiei de coronavirus, informează AFP.

Acest sector, care este responsabil pentru 12% din locurile de muncă şi 10%-11% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, este deosebit de afectat de măsurile de carantină şi restricţiile de deplasare introduse pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a atras şi el atenţia asupra riscurilor cu care se confruntă ţările din sudul zonei euro, Spania, Italia, Portugalia şi Grecia, ale căror economii sunt puternic dependente de veniturile din turism.

Marţi, cu prilejul unei videoconferinţe cu eurodeputaţii, Thierry Breton, a propus „organizarea, în septembrie sau octombrie, dacă situaţia sanitară o va permite, a unui summit european dedicat turismului”.

Acest summit ar putea avea loc chiar şi în luna iunie, în sistem de videoconferinţă, a precizat un purtător de cuvânt al comisarului pentru piaţa internă. Potrivit acestuia, ideea este de a reuni actorii instituţionali, autorităţile publice, regionale şi locale precum şi firmele din industria turismului.

Breton a precizat că summitul ar avea drept obiectiv „analizarea modului cum va arăta turismul după criză şi punerea la punct a unei foi de drum spre un turism european, durabil, inovativ şi rezistent”. Breton a insistat de asemenea asupra necesităţii de a apăra companiile europene din domeniul turismului, care ar putea fi vizate de investitorii străini.

Acest sector „trebuie de asemenea să se protejeze faţă de strategiile agresive de investiţii ale ţărilor non-europene care ar putea vedea în criza actuală o oportunitate de a achiziţiona companii europene renumite la preţuri mici. Voi acorda o atenţie deosebită împreună cu statele membre pentru ca instrumentele noastre de supraveghere a investiţiilor străine să fie în stare de alertă”, a spus Thierry Breton.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite